A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

<a title="Profile" rel="nofollow">hiryu</a>

Ez egy páncélozott teherautó n  nevettess már,hogy ezt nevezitek APC-nek vagy IFV-nek!!!!!!!!

szóval összegányoltak valamit amivel páncélozottan lehet a hátországon utakon buszt jáccani... nem igazán többcélú felépítmény

ha jóllátom alváz se MRAP

na ennyire szerintem az usákok se gazdagok.

<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-24/" rel="nofollow">desertfox</a>

"szerintem a Katonák 90 % jobban örülne ha valami olyan fegyver lenne a kezébe ami távolabb lő mint az ellenfélé és meg is öli és most felszerelésről beszélünk fizu most másodlagos."

Szerintem meg a katonák 90%-a jobban örülne egy normális felszerelésnek. Az, hogy 2013-ban úgy néznek ki mint egy afrikai felkelő csoport elég szomorú. A fehér zokni kivételével minden kuka érett. Nem lehet úgy harcolni, hogy a sisak az ember arcába csúszik, vagy kitörik a bokája a sz*r bakancstól. A téli felszerelésről meg ne is beszéljünk.

hoo mégis MRAP..

időzítés zseniális. piac telítve. talán két hete olvastam, MRAP program mennyire zsákutca, ha jól emléxem usákok 50%-t vissza is mondták a rendeléseknek, tehát piac telítve, fölös gyártókapacitás mindenhol: túl nagyok, nehezek, kicsi szállítókapacitás, nagy méret, rosszterepjáróképesség - nem harctéri-rendvédelem, felkelők,terroristák által támadás várató-ott alkalmazhatóak csak.

Azon tűnődök, hogy manapság lenne-e létjogosultsága valamiféle hadikötvénynek. Arra gondolok, hogy pl. Gipsz Jakab, mivel fontosnak tartja a hon védelmét, de ahhoz gizda, hogy bevonuljon, segíteni kívánja a honvédséget, hogy a katonák jobb felszerelést kapjanak, ezért kötvényt vásárol. Vagy átutal x összeget egy ilyen célra fenntartott bankszámlára.

Létezik már ilyen nálunk? Esetleg adó 1%-ot lehet erre acélra áldozni?

"Szerinted az a lényeg hogy csili vili bakancsa legyen a Katonának meg itt protektor ott protektor , szerintem a Katonák 90 % jobban örülne ha valami olyan fegyver lenne a kezébe ami távolabb lő mint az ellenfélé és meg is öli és most felszerelésről beszélünk fizu most másodlagos."

dudi, mivel te űzöd az "ipart" így a te véleményedre lennék kíváncsi a kijelentéssel kapcsolatban.

legalább a francia mad max kamion mrap...bár ebben a kategóriában meg ott caiman, az meg bevált technika

Nehéz szétválasztani a kettőt de én inkább a korszerű személyi felszerelést választanám(zoknitól a rádióig minden)mint egy csili-vili karabélyt amin minden van amit el lehet képzelni.DE még egyszer a kettőt nehéz szétválasztani!

Az én személyes véleményem az,hogy sokkal hatékonyabb tudsz lenni ha nem fázol,jó a kaja(nem az ízére gondolok),nem áztál szarrá,van még bőr a lábadon stb és van egy fapados AK-d mint fordítva.

<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-25/" rel="nofollow">dudi</a>

"Az én személyes véleményem az,hogy sokkal hatékonyabb tudsz lenni ha nem fázol,jó a kaja(nem az ízére gondolok),nem áztál szarrá,van még bőr a lábadon stb és van egy fapados AK-d mint fordítva."

Ezzel teljesen egyet kell értsek. Továbbá a kiképzés minősége is meghatározó, erről pedig nagyon keveset hallok mostanában. Szerintem minden haderő alapja a gyalogság, repülőkkel, harckocsikkal, ágyúkkal lehet nagy kárt okozni, de területet elfoglalni nem. Egy jól felszerelt, kellő létszámú, motivált gyalogság, megfelelő hadvezetés mellet csodákra képes.
Ha ez nincs meg a többit a hajadra kenheted, mert a gyalogság nélkül semmit nem érnek...

Ha már nagyon 7,62-es AK-t kell választani akkor én Rk 95 Tp-t választanék.

yrkon , sajnos egy rongyos karabéjal , egy pisztolyal nem lehet háboruzni, ezért vesztünk oad az 1, 2 világháboruban, mert arra koncentráltak,hogy a bakancsuk meg a puskára élesztett bajonett villogjon...

<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-25/" rel="nofollow">szekely2020</a>

"yrkon , sajnos egy rongyos karabéjal , egy pisztolyal nem lehet háboruzni, ezért vesztünk oad az 1, 2 világháboruban, mert arra koncentráltak,hogy a bakancsuk meg a puskára élesztett bajonett villogjon…"

Nem akarlak megsérteni, de ez nagyon nagy butaság :) (I. vh.-s papírtalpú bakancs sztori neked ismerős?) 

Az első világháborúban a központi hatalmak a pillanatnyi technikai erőfölényüket kihasználva támadtak, aztán a villámháborúból álló háború lett, a pillanatnyi technikai fölényünk elmúlt, és biza az anyagháborúban kikaptunk. Ami egyébként nem meglepő, mivel pont azért indítottuk a háborút, hogy terjeszkedjünk, és ezzel + erőforrásokhoz jussunk mi is és a németek is!

A második világháborúban pedig nem igazán volt súlyunk, szerintem ott is megtettük amit lehet, a "körülmények áldozatai" lettünk. Az alapvetően angol barát Horthy választhatott, hogy a nácik vagy a kommunisták. A tanács köztársaság "csodálatos" emlékének hála, és a pillanatnyi realitásokat mérlegelve a németeket választottuk. (egyébként szerintem helyesen) A végeredmény ismert. Sajnos ez egy ilyen kényszer helyzet volt, ahol megtettük amit lehetett! 

Dudi

Szerinted az 5.56 NATO helyet lesz új NATO kaliber? Mondjuk a 6.5 Grendel vagy a 6.8 remington spc?
Szerinted (NATO-tól függetlenül) lenne értelme egy 6.5 vagy egy 6.8 mm-s lőszert tüzelő gépkarabélyra átállni a Magyar Honvédségnél? 

<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-25/" rel="nofollow">fip7</a>: az II. VH és Donkanyar. Megfagytak. Egyébként szerintem a honvédek ott is jobban örültek volna egy működő puskának mikor megindultak az oroszok , bár inkább a tankelhárítás lett volna, de a papír talpú bakancs is szar volt.
Azt azért tudni kell Békeszerződés értelmében nem lehetet hadseregünk az akkori politikai vezetés a Györi hadi reform keretében kezdte 40 évekbe felszerelni hadsereget, már rég el kellett volna kezdeni de nem lehetet.

<a title="Profile" rel="nofollow">fip7</a>

Az nagyon drága lenne mert le kéne cserélni minden fegyvert,minden egyes lőszert és új gyártó sor is kéne a régi helyére.

De értelme lenne mert sokkal jobb lőszerek mint az 5,56-os,5,45-ös vagy a 7,62-es karabélylőszerek.

nagyon jól tudom mi történt az 1-2 világháborúban, még az egyik nagyanyám is katona volt a 2 világháborúban, és törzsörmester rangja volt a honvédségben, én is mindig gyerekkorom óta katona szerettem volna lenni, édesanyám nem engedte ,hogy legyek román katona, de a fél birkozó terem gyerek korunk óta készültünk az idegenlégióba, amikor beléptünk az idegenlégió kapuján párizsban, azt kérdezték tőllem , beszélsz Magyarul ?

a don valamely szinten rossz példa, a papírtalpú bakancs főleg '917-es történet, és rengeteg visszaemlékezés van arról, hogy a visszavonuló honvédek találtak magyar ellátó raktárokat amik  tele voltak téli cuccal ésatöbbi, egyébként lehet működő puskád, ha elfagy a kezed és lábad és hipotermiát kapsz, szó mi szó, szerencsétlenek azokat a maradék vacak puskákat is eldobálták, mert magukat sem tudták vonszolni, hála a f*sza felszerelésnek, nesze neked puska, a kettő kéz a kézben jár, egyik nem képzelhető el a másik nélkül, kell a jó felszerelés, mert az jelenleg elnézve az állapotokat és olvasva egyes fórumokat, nem várhat tovább, a csúzli meg igen, az ember meg tátott szájjal nézi mije van pl egy észtnek vagy litvánnak, hogy ne egy nagy nyugati államot említsek

Egy ilyen váltást én kb úgy tudnék elképzelni ha lenne egy részben állami tulajdonú cég akik legyártják itthon nyomott áron a fegyvereket, az eddigieket meg lőszerestül mindenestül eladnánk valami afrikai (hadúrnak) országnak :))