1.) melyik ország dolgozik ilyen számokkal?
2.) 3 gl.dd-re 10.000 fő nekem gyanúsan kevés
amúgy egyetértünk ami a fő mondanivalódat illeti
A dandár létszámnál az utóbbi időben kicsit elszálltunk itt Magyarhonban. Sokat foglalkoztam korábban külföldi haderők szervezeteivel, sehol nincsenek 900 fős zászlóaljak. A brit, az US, a cseh, a német, mind meg tud állni valahol 560-700 környékén. Nálunk van egyedül, hogy két harci kiszolgáló alegységet akarunk állandóan a lövészzászlóaljainkba szervezni (egy törzsszázadot és egy logisztikai századot). Sehol nem láttam ilyet, mindenhol csak egy ilyen alegység van tök mindegy hogy nevezik. A lövészszázad létszáma nagyjából hasonló mindenhol, a zászlóalj közvetlenek viszont elég nagy szórást mutatnak. Műszaki-, felderítő szakasz azért illik, a tűztámogatást meg vagy aknavető szakasszal, vagy üteggel szokták megoldani. Nyilván valahol 105 mm-es ágyú is előfordul, de a 120 mm-es aknavető tűnik a legpopulárisabb zászlóalj szintű tűztámogató eszköznek. Viszont a kapacitása mindenhol kevés, ezért szeretnék az automata vagy gyorstüzelő aknavetőket erőltetni, de hát az meg drága.
Ha 700 fő körül lehetne tartani a lövészzászlóaljat, a harckocsi azért 350-400 nál nem kellene, hogy több legyen, a tüzér is szerintem 450-500-ból ki kellene, hogy jöjjön. Két lövész- (1400) egy harckocsizászlóalj (400), egy tüzér osztály (500), egy felderítő- (110), egy műszaki (100) és egy törzsszázad (120), valamint egy logisztikai zászlóalj (350) esetén a dandár törzs létszáma (125) mellett még egyéb, helyőrségben maradó alegységek (helyő tám, humán, stb.), esetleg egy légvédelmi alegység is beleférne a 3330 fős dandár B létszámba.
Itt 7-9 ezer fős "műveleti" dandárokról hablatyolnak sokan, de szerintem sehol nincs ilyen, csak sokan szakértenek az MH-ban is a témához. Úgy beszélnek ekkora szervezetekről, hogy közben két csonka szervezetet nem hajlandóak normális felépítésűre vissza állítani, illetve feltölteni.
Szerintem ki lehet békülni a 3330 fős lövészdandárral. Lehet, hogy M-ben kellene neki még egy harmadik lövészzászlóalj, de az azért szerintem menne.