Lebecsülni senkit nem kell, de a Honvédség szerepvállalásából is lehet kiemelni olyan epizódokat, amikor a németek elismerését méltán kivívták. Itt nem kisebb horderejű akciókra gondolok. Inkább a 44-es harcokra. A románokkal egy az egyben is mérkőztünk kicsit, a tordai csatában. Ami az utolsó felméréseket illetheti, hát passz. Szerintem a VSZ szintű hadgyakorlatok adhatnak némi támpontot. Még a rendszerváltás előttről. Ott akár hiszik egyesek, akár nem, az akkori Néphadsereg sehol nem égett le, általában remekül szerepeltek azok az egységek, akik ezeken a gyakorlatokon ott voltak. A románok ilyen irányú teljesítményét nem tudom.
A romulánok '68-tól már nem vettek részt VSZ szintű hadgyakorlatokon (miután kimaradtak az augusztusi csehszlovákiai "hadgyakorlatból"), úgy tudom, gyakorlatilag kivonták magukat a VSZ katonai szervezetéből. Ceausescu nagy beszédet tartott Bukarestben, ahol elítélte a bevonulást, és a románok teljes harckészültségben (volt általános mozgósítás is talán) várták az esetleges VSZ inváziót.