A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Részletesen leírják itt, hogy ki mit vett:

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/milliardos-bevetelek-a-katonai-eszkozokbol-1259907

A tatai Poligon Transz Kft vett 30 ezer 7,62-es AK63D típusú gépkarabélyt.

Excalibur Defence Kft. mintegy 500 millió forint értékben vásárolt, és szállított ki az országból használaton kívüli T-72-es harckocsikat a Magyar Honvédség raktáraiból. A tankokat két tételben vették meg, júniusban 58 darabot vásároltak, több mint 320 millió forintért, a második szállítmányt, 22 darab T-72-est pedig csaknem 120 millió forintért adták el a cseh társaságnak.

Pilisi Vadászboltot üzemeltető kft., vett négyezer rohamsisakot több mint nyolcmillió forintért, aggregátorokat, Ural terepjárókat, 52 darab légvédelmi rakétát, 83 géppuskát és gépágyút

Ami a cikkben a legviccesebb volt:

"a szolnoki székhelyű Specimpex Kft, amely többek között repülőgépek és <b>űrhajók</b> javításával foglalkozik"

Engem amúgy annyira érdekelne, hogy mit kezd a pilisi vadászbolt 4 ezer rohamsisakkal, vagy mit kezdenek a katapult hajtóanyagokkal stb....

Panzerfaust

<i>"Nem valószínű. Két előadást is fog tartani, üzleti fórum, miegyéb, plusz a 20 óra repülés. A koreai cuccok ráadásul nem olcsók, és nekünk nem nagyon lehet túlköltekezni mert Juncker bácsi azonnal beírja az intőt.
Inkább üzletember vonzásban gondolkodnak, egy-két újabb gyár telepítésének szándékával."</i>

Mindjárt gondoltam, hogy nem a hazám megvédésén fáradoznak. Pedig ennyi Dél-Koreai útba igazán beleférhetne már valami hadtech. Mondjuk pár db K-21 :-)

Amúgy meg az AK modernizáció 1 millió forint/db-os árába olyan egzotikus fegyverek megvásárlása is bele férne, mint az IMI Tavor, vagy az FN F2000. Még a Szlovéneknek is F2000-se van, mi meg itt szégyenkezünk minden hadgyakorlaton...

Nyilván van igazságod, de az a helyzet amit dudi is mondott, hogy először az elején kell kezdeni. Személyi kérdések, fizetések, alapfelszerelés reformja.
Mert legyünk őszinték, amióta csak bevettek a NATO-ba, a Gripenek kivételével mi inkább csak leépítéseket hajtottunk végre. Szép lassan, de biztosan zsugorodott a költségvetés, ezzel együtt a technika is.

Engem amúgy annyira érdekelne, hogy mit kezd a pilisi vadászbolt 4 ezer rohamsisakkal, vagy mit kezdenek a katapult hajtóanyagokkal stb....

Ezen nyilvánvalóan nem a végfelhasználók. Ha azok lennének, akkor olyan névvel jelentkeznének, mint "xy" kohászati művek, vagy "z" fémmegmunkáló kft.

A Mig 29-esek sorsa inkább érdekelne. A kecskeméti ismerősöm azt mondta, hogy elég sokan megnézték a portékát. Még oroszok is :)))

<

Amúgy meg az AK modernizáció 1 millió forint/db-os árába olyan egzotikus fegyverek megvásárlása is bele férne, mint az IMI Tavor, vagy az FN F2000. Még a Szlovéneknek is F2000-se van, mi meg itt szégyenkezünk minden hadgyakorlaton...

</blockquote>

Egyébként nekem az a véleményem, hogy nem feltétlenül az izraeli vagy a belga hadiipart kellene támogatnunk.

A Szép Feriék, megy néhai Combat is próbálkozott modernizációval, de olyan nagyon nem jött össze nekik, elég silányra és drágára sikerült.
Egy harmadik magyar vállalkozás - GIS Technologies - (Nebehaj Lajosék) is végez Kalasnyikov modernizációt, tudtommal a Magyar Honvédségnek és külföldre is szállítanak, pl. Franciaországba. Ezek már sokkal fejlettebbek, mint a régebbi modernizációk. Az egymillió Ft nagyon relatív, hogy sok, vagy kevés, mivel egy mezei, semmi extra H&K MP5A5 géppisztoly ára is kb. 800.000,- Ft. A többit hozzá lehet képzelni. Csak egy valamire való optikai rendszer is már felülről súrolja az1.000.000,- Ft-ot.
A cikket érdemes elolvasni, még ha régebbi is.

gunmagazin.hu/kalasnyikov-tipusu-gepkarabelyok-modernizacioja-cikk/

Panzerfaust

<i>"Egyébként nekem az a véleményem, hogy nem feltétlenül az izraeli vagy a belga hadiipart kellene támogatnunk."
</i>
Nekem meg az a véleményem, hogy amíg ilyen nevetséges létszámú haderővel bohóckodunk, addig még a karabélyt sem éri meg licenc gyártani. Marad a vásárlás...

ghostrider

<i>"Az egymillió Ft nagyon relatív, hogy sok, vagy kevés, mivel egy mezei, semmi extra H&K MP5A5 géppisztoly ára is kb. 800.000,- Ft. A többit hozzá lehet képzelni."</i>

Persze, hogy relatív. Egy új AK-103 100.000 Ft környékén van, egy FN SCAR 600.000 Ft körül, amiket én írtam (F2000) azok az egyik legdrágábbak, ezek vannak 1 milló Ft+ körül.

<i>"Csak egy valamire való optikai rendszer is már felülről súrolja az1.000.000,- Ft-ot."</i>

Igen, mesterlövész fegyvereknél. (amennyire én tudom)

Egy Comp M3 red dot ára 600+ Dollár körül van ehhez egy 3x-os nagyítású optika ára megint csak 600+ Dollár.Csak ez a két tétel 1200-1300 Dollár azaz minimum 300.000 forint és akkor még nincs válltámasz,sínrendszer, markolat,villaláb,lángrejtő, kombinált fegyverlámpa/lézeres célzó + ott van az AG-36 gránátvető ára ami ugyan nincs minden fegyverhez de benne van a fegyverenkénti 100.0000 Forintban.Ugyan is ez az egymillió Forint úgy jött ki,hogy elosztották a program összköltségét a legyártott fegyverek darabszámával(gondolom mondani sem kell,hogy ez egy nagyon primitív két bites gondolkodásmód).

Szóval egyáltalán nem drága ez az 100.0000 Forint hisz ennél olcsóbban nem jönne ki ezekkel a felszerelésekkel semmi amit itt soroltatok példa ként hisz ott csak a fapados fegyver kerül 100.000-ba...

Az optika akkor is drága lenne. A szereléksín már nem annyira, mert azt azért nem olyan nehéz legyártani.

Egy felső kategóriás kombinált optikai rendszer egy mesterlövész fegyverhez a 2.000.000-2.500.000,- Ft-ot is elérheti.

Drága de azt ugye tudod mivel haditechnika igy a haszonkulcs 20x osa mint ha civilszférába gyártanák (ennek amugy az az ok hogy a kissebb igény miatt a "stagnáló időszakokba" is maradjon profit. De egy ujrainditott (optikai művekkel (nem kel a réginek jogutodja legyen)) sok más hasznos dolgot is lehetne kezdeni.
Amugy nehogy azt hidd hogy egy red dot vagy egy céltávcső gyártása olyan egetverő összeg napjainkba

Gondolom, nem egy eget verő összeg a gyártása, én csak a "szokásos2 beszerzéseknél képzett árakról beszélek.

Ami a cikkben a legviccesebb volt:

"a szolnoki székhelyű Specimpex Kft, amely többek között repülőgépek és <b>űrhajók</b> javításával foglalkozik"

Lehet, hogy viccesen hangzik, de ma Magyoroszágon, ha valaki légijárművek karbantartásával foglakozik, akkor a cégbíróságon így jegyzik be hivatalosan, és nem ő találja ki.

A mi cégünknél is a fő tevékenység: "3316. Repülőgép, űrhajó javítása", akár csak az ACE-jé.

http://ceginfotar.hvg.hu/cr9310318849
http://ceginformacio.creditreform.hu/cr9310011903

TG

Én úgy tudom a régi MOM -ból let a SCHMIDT-BENDER magyarország.
Van itt honlap is

http://schmidtbender.hu/tavcso/

meg árak

http://schmidtbender.hu/tavcso/wp-content/uploads/2014/02/Arjegyzek_Schmidt-Bender_2014_HU.pdf

fip7
"Nekem meg az a véleményem, hogy amíg ilyen nevetséges létszámú haderővel bohóckodunk, addig még a karabélyt sem éri meg licenc gyártani. Marad a vásárlás..."

A cseheknél, osztrákoknál érdekes, de valahogy megmaradtak a hazai források. A sógoroknál 19e aktív katona van, a cseheknél uszkve 18e, összesen.
Amennyire én tudom, nem tervezik a karabélyok cseréjét nyugati típusra. Szubjektíve, ha vennék is, inkább CZ 805 Brent, vagy újabb AK-t.

A Bren lenne a legmegfelelőbb, egy kis támogatás a cseheknek és kifejezi Közép-Európa egységét.