Hát egyrészt Trump rég ki akar lépni ebből a világrendőr szerepből, csak mindig visszakoznak aztán egy nagy hintázásnak tűnik az egész, most éppen úgy fest Afganisztánt feladták...másrészt meg az egész Zrínyi erről szólna hogy a magunk kezébe vegyük a honvédelmet. Sajna nem lehet időben felpörgetni pl a Leo-k gyártását. Ha arra gondolsz hogy vegyünk mondjuk két hónap alatt egy rakat másodvonalas technikát csak hogy legyen, egyrészt nem igazán van honnan, másrészt rossz döntés lenne és indokolatlan.
Bocsi, hogy csak most reagálok, mert elutaztam, de igazából nem sikerült amit szerettem volna, hogy előjöjjenek kreatív ötletek, nemcsak a sablonos válaszok.
Én a következőket tenném:
Azt a nehéz dandárt amit "most" állítanak össze, elnevezném "DREAM"-nek, kb. 2030-35-re lenne működőképes, ha minden klappol. (Ugye az 10-15 év)
Létrehoznék egy másik nehéz dandárt, amit "REALLY"-nek neveznék el. Ebben használt A5 lenne 2x44 darab, legalább 30 Archer, 200 db használt CV 90-es vagy ASCOD (Ezeket mind lízingelném, majd később fejleszteném), + jobb híján egyelőre a 178 db BTR 80A. Ráadásul a másik dandárhoz vásárolt Boxerekből az első 3 tucatot is ide irányítanám Spike integrációval. CG ide is jöhetne. Csapat légvédelemnek Mistral, amelyek jelenleg szereptévesztésben vannak. (Na és még + támogató egységek) Ez a dandár lényegesen gyorsabban összeállítható lenne, ide a személyi állomány is rendelkezésre állna, a másikhoz kellene a humán-erőforrás mennyiségi és minőségi fejlesztése.
A 3. dandár egy légimozgékonyságú különleges dandár lenne, amivel együtt a 3 dandár már egy hadosztályt tenne ki.
A tartalékosok közepes és könnyű dandárjára most nem térnék ki.
+ még 15 használt vagy új Gripent lízingelnék, mert légi fölény nélkül még egy kis helyi perpatvarban sincs esélyünk. Ha szakértők azt mondják, hogy a jelenlegi légierőnket egy Sz-300-as üteg le tudja szedni, akkor nincs semmink.
Kicsit nyugodtabban aludnék.. Értem, hogy "kevés" a pénz, de a honvédelem mindennél fontosabb, itt csak lízingdíjak lennének (+ működtetés nyilván). Másik véleményem, hogy vagy legyen egy komoly hadsereg vagy ne legyen semmi, kirakatra nincs szükség.
Lehet, hogy vannak hülyeségek is abban amit írtam (pl. az IFV-k típusa, de Pumából és Hiúzból még nem kapható használt), csak utalni szeretnék arra, hogy igenis rövid távon is lehetne tenni valamit. Nyilván van aki jobban képben van, az jobb megoldásokat is tud, én szerintem nem szabadna az országot a következő 10-15 évre védtelenül hagyni.