A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Igen szerintem ez esetben a sok lid disznotgyoz hasznosabb tobb kissebb akar autonom /mert egy kozpontba futhat ossze az info lancba kotve./ hasznosabb mint 2-3 nagy szetszorva.. Es kepes lancba dolgozni hisz ez volt az eggyik lenyege a bigli kutyanak mar az elejen./
Szerintem meg rosszabb a helyzet.Ez is kell,meg az is kell-csak győzze az ember fia pénzzel
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
Az új változat már 100km hatótávú.
Ami még érdekes,hogy az új "réskitöltó" mobil radarok,mint a csehek vette Elta 2084,már egyszerre légtérfelderitők és tüzérségi lokátorok.
A mi mbr3d radarunk is tudja a légfelderítést.. Az új arthur változatról még a gyártó honlapján se láttam semmit.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
A mi mbr3d radarunk is tudja a légfelderítést.. Az új arthur változatról még a gyártó honlapján se láttam semmit.
Nem ugyan az a kategória.Harctéri földicél felderitő lokátor is kell,meg hadszintéri légtérfelderitő is kell.Csak győzze az ember pénzzel.
Az a baj,hogy a modern hadviseléshez lassan már a toronyora láncostúl is kevés....
Céljellegtöl is függ a felderitési hatótáv.60km az a táv,amig a komolyabb aknavető gránátokat is be tudja mérni,visszaszámolva a csó helyét.100km-ig tart a felderitési zőna,de a végén már csak a nagyobb dolgokat látja.Mint mondjuk egy nagy sorozatvető rakétáját.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Hát egyrészt Trump rég ki akar lépni ebből a világrendőr szerepből, csak mindig visszakoznak aztán egy nagy hintázásnak tűnik az egész, most éppen úgy fest Afganisztánt feladták...másrészt meg az egész Zrínyi erről szólna hogy a magunk kezébe vegyük a honvédelmet. Sajna nem lehet időben felpörgetni pl a Leo-k gyártását. Ha arra gondolsz hogy vegyünk mondjuk két hónap alatt egy rakat másodvonalas technikát csak hogy legyen, egyrészt nem igazán van honnan, másrészt rossz döntés lenne és indokolatlan.

Bocsi, hogy csak most reagálok, mert elutaztam, de igazából nem sikerült amit szerettem volna, hogy előjöjjenek kreatív ötletek, nemcsak a sablonos válaszok.
Én a következőket tenném:
Azt a nehéz dandárt amit "most" állítanak össze, elnevezném "DREAM"-nek, kb. 2030-35-re lenne működőképes, ha minden klappol. (Ugye az 10-15 év)
Létrehoznék egy másik nehéz dandárt, amit "REALLY"-nek neveznék el. Ebben használt A5 lenne 2x44 darab, legalább 30 Archer, 200 db használt CV 90-es vagy ASCOD (Ezeket mind lízingelném, majd később fejleszteném), + jobb híján egyelőre a 178 db BTR 80A. Ráadásul a másik dandárhoz vásárolt Boxerekből az első 3 tucatot is ide irányítanám Spike integrációval. CG ide is jöhetne. Csapat légvédelemnek Mistral, amelyek jelenleg szereptévesztésben vannak. (Na és még + támogató egységek) Ez a dandár lényegesen gyorsabban összeállítható lenne, ide a személyi állomány is rendelkezésre állna, a másikhoz kellene a humán-erőforrás mennyiségi és minőségi fejlesztése.

A 3. dandár egy légimozgékonyságú különleges dandár lenne, amivel együtt a 3 dandár már egy hadosztályt tenne ki.

A tartalékosok közepes és könnyű dandárjára most nem térnék ki.

+ még 15 használt vagy új Gripent lízingelnék, mert légi fölény nélkül még egy kis helyi perpatvarban sincs esélyünk. Ha szakértők azt mondják, hogy a jelenlegi légierőnket egy Sz-300-as üteg le tudja szedni, akkor nincs semmink.

Kicsit nyugodtabban aludnék.. Értem, hogy "kevés" a pénz, de a honvédelem mindennél fontosabb, itt csak lízingdíjak lennének (+ működtetés nyilván). Másik véleményem, hogy vagy legyen egy komoly hadsereg vagy ne legyen semmi, kirakatra nincs szükség.
Lehet, hogy vannak hülyeségek is abban amit írtam (pl. az IFV-k típusa, de Pumából és Hiúzból még nem kapható használt), csak utalni szeretnék arra, hogy igenis rövid távon is lehetne tenni valamit. Nyilván van aki jobban képben van, az jobb megoldásokat is tud, én szerintem nem szabadna az országot a következő 10-15 évre védtelenül hagyni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
https://www.milmag.pl/news/view?news_id=3327
Keremszepen ezert nem hallottunk tuzersegi radar beszerzesrol eddig... Megveszik ithonrol a pro patrianak a lengyel kovetelmemy rendszer szerint van tuzersegi radar nak is hasznalhato termeke...

Más források szerint a lengyelek a PGSR-3i Beagle-t vették meg, nem azt, ami ebben a cikkben a képen szerepel.

Ez egy 2020 januári hír volt, amit 2020 januárjában ki is lett tárgyalva itt ebben a topikban.

https://www.defence24.com/hungarian...olish-army-cheaper-than-the-competing-designs

https://www.defence24.com/ground-surveillance-radars-procured-by-the-polish-military
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
Na akkor a vesszo paripam.
Dronok uavk detektalasa olcson rendelkezesre all tavolsagmeressel.
Tehat ha az MBR3D integralasra kerulne egy 35 mm es programozhato loszer tuzelesere alkalmas jarmure esetleg az melle telepitve ami korlatozott de kepeseget ad igs is.

Meg lenne oldava a dronok es uav k elleni vedekezes harcaszati szinten???

Plusz kepessegnek pk harcjarmure telepitve nagyban megnovelne a foldi celok felderitesenek kepesseget elyel es nappal a hasznos tuz kivaltasahoz kepest egy kategoriaval magasabb leptekbe./akar./ emellett azonnali celfelderitesre is alkalmas egybol koordinatat tudna kuldeni pl az aknavetoknek akar azok tuzet vezetni es modositani a szakaszpk a radar adatai vagy azok atjatszasanak segitswegevel???

Tehat a loveszalaegysegek onallo tuzfelderitest tuzvezetest vegezhetnenek az aknavetok vagy a egyeb tuzerseg szamara...de legalabbis az adatok atjatszassaval direkt informaciot biztosit nagy pontossaggal???

Es egy jis fejlesztessel /ami nem is biztos hogy szukseges mert mar lehet hogy remdeljeznek a technologiaval./ passziv uzemmodba akar halgatozni is kepes lehet lehalgatva az ellenseg radioforgalmat??? Majd azt a kozpontba elemzesre kuldve fontos indformaciok birtokaba juthatna./ vagy csak szimplan meg tudna hatarozni az ellenseg komunikaciolya altal annak iranyszoget ??? Jelenletet??? Ami ujfent hasznos informaciokall szolgaltat. /az utobbi szerintem fejleszteseket igenyelne./ de az elso resz szerintem siman mukodhetne.

Mert ha a fentiek felso resze igaz lehet teszem azt /ahhot kepes nem tul nagy a lelkesedes az uj technika iraant./ vagy volt aki szamara mar ismert volt? Mbr3d
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Azért a 70-100km már elég extrém és nézd meg azok a rendszerek mekkorák meg a pro patria rendszere mekkora, mellesleg az arthur tud 60km-t úgy, hogy akkora, hogy platóra van szerelve.
Szerintem itt valamit kavartok. Ez a radar max arra jó, hogy az ellenséges egységeket látótávon túl felderítse, esetleg a már megkezdett tűzcsapás pontosítására jó, mivel a robbanás által felvert törmeléket is érzékeli.
Amiről én beszélek az ellenséges tüzérségének felderítésére szolgál. Azaz az ellenséges lövedék repülését nyomon tudja követni, és ebből ki tudja számolni az elleséges tüzérség helyét. Majd arra tüzet tud irányítani. Ehhez azért kell nagyobb hatótavolság, mert a frontvonal egy nagyobb szakaszát kell lefednie, mivel nem tudjuk, hogy az ellenség éppen melyik tüzelőállásába mozog.
De a minél nagyobb hatótavolság arra is alkalmas lehet, hogy az ellenség által célbavett saját erőket nagyobb esélyel lehet figyelmeztetni, az érkező lövedékekre.
Az Arthur a minimum. Az újabb 3D radarok, amelyek ilyen tüzérségi felderítő funkcióval rendelkeznek, azok - gondolom a felderítési horizont miatt - mind 100km-es limittel rendelkeznek 155mm-es lövedékre.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
Szerintem itt valamit kavartok. Ez a radar max arra jó, hogy az ellenséges egységeket látótávon túl felderítse, esetleg a már megkezdett tűzcsapás pontosítására jó, mivel a robbanás által felvert törmeléket is érzékeli.
Amiről én beszélek az ellenséges tüzérségének felderítésére szolgál. Azaz az ellenséges lövedék repülését nyomon tudja követni, és ebből ki tudja számolni az elleséges tüzérség helyét. Majd arra tüzet tud irányítani. Ehhez azért kell nagyobb hatótavolság, mert a frontvonal egy nagyobb szakaszát kell lefednie, mivel nem tudjuk, hogy az ellenség éppen melyik tüzelőállásába mozog.
De a minél nagyobb hatótavolság arra is alkalmas lehet, hogy az ellenség által célbavett saját erőket nagyobb esélyel lehet figyelmeztetni, az érkező lövedékekre.
Az Arthur a minimum. Az újabb 3D radarok, amelyek ilyen tüzérségi felderítő funkcióval rendelkeznek, azok - gondolom a felderítési horizont miatt - mind 100km-es limittel rendelkeznek 155mm-es lövedékre.
??? De hogy latja 100 km re a talajszintet vagy annak kozelet??? Az irtatlan tavolsag a fold meg gorbul? Gyakorltilag hogy oldjak meg? Mert ahhoz par 10 m es arboc szerintem edeskeves. Esetleg a legkorrol tudna visszaveretni a jelet szerintem... Olyan mintha bp rol ralatna a ppaksi atomeromu parkolojara mondjuk.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Na akkor a vesszo paripam.
Dronok uavk detektalasa olcson rendelkezesre all tavolsagmeressel.
Tehat ha az MBR3D integralasra kerulne egy 35 mm es programozhato loszer tuzelesere alkalmas jarmure esetleg az melle telepitve ami korlatozott de kepeseget ad igs is.

Meg lenne oldava a dronok es uav k elleni vedekezes harcaszati szinten???

Plusz kepessegnek pk harcjarmure telepitve nagyban megnovelne a foldi celok felderitesenek kepesseget elyel es nappal a hasznos tuz kivaltasahoz kepest egy kategoriaval magasabb leptekbe./akar./ emellett azonnali celfelderitesre is alkalmas egybol koordinatat tudna kuldeni pl az aknavetoknek akar azok tuzet vezetni es modositani a szakaszpk a radar adatai vagy azok atjatszasanak segitswegevel???

Tehat a loveszalaegysegek onallo tuzfelderitest tuzvezetest vegezhetnenek az aknavetok vagy a egyeb tuzerseg szamara...de legalabbis az adatok atjatszassaval direkt informaciot biztosit nagy pontossaggal???

Es egy jis fejlesztessel /ami nem is biztos hogy szukseges mert mar lehet hogy remdeljeznek a technologiaval./ passziv uzemmodba akar halgatozni is kepes lehet lehalgatva az ellenseg radioforgalmat??? Majd azt a kozpontba elemzesre kuldve fontos indformaciok birtokaba juthatna./ vagy csak szimplan meg tudna hatarozni az ellenseg komunikaciolya altal annak iranyszoget ??? Jelenletet??? Ami ujfent hasznos informaciokall szolgaltat. /az utobbi szerintem fejleszteseket igenyelne./ de az elso resz szerintem siman mukodhetne.

Mert ha a fentiek felso resze igaz lehet teszem azt /ahhot kepes nem tul nagy a lelkesedes az uj technika iraant./ vagy volt aki szamara mar ismert volt? Mbr3d
Drónfelderítésre is max. korlátozottan alkalmas ez a radar, mert a drónokat 360 fokban kell keresni, nem elég az ellenség felé fordított 120-140 fokos lefedés.
A drónérzékelés legfőbb része a szenzorfúzió, és a szoftver. Mert a drónok földközeli jeleit el kell különíteni a madaraktól. Erre meg folyamatos adatkiértékelésre van szükseg.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
??? De hogy latja 100 km re a talajszintet vagy annak kozelet??? Az irtatlan tavolsag a fold meg gorbul? Gyakorltilag hogy oldjak meg? Mert ahhoz par 10 m es arboc szerintem edeskeves. Esetleg a legkorrol tudna visszaveretni a jelet szerintem... Olyan mintha bp rol ralatna a ppaksi atomeromu parkolojara mondjuk.
A tüzerségi lövedék nem a talajszinten közlekedik...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
A tüzerségi lövedék nem a talajszinten közlekedik...
De egy kissebb radarral is visszatudod azimutolni a levegobem levo lovedeket. Es kissebb radarbol akar minden jar ure juthatna. Persze hadssztai felderites sem art e teren mert a 100 km az mar boven hadaszati szintu dolog... De az a nagyobb kisugarzas miatt celponta is vallik... Nem a haszontalansagat allitom.
Hanem hogy a nagy nem valtja ki a sok kicsit mert a sok kicsinek nagyon sok plusz hozadeka van. Hisu hogy korlatozottan kepes a tuzersegi tuz vezetesere vagy annak eszlelesere is csupan egy hozadek elem. Nem a fo feladat.

Megegyszer mbr3d nem tuzersegi radar nem is szantak arra en sem gondolom annak. /az egy masik szal volt amit oszzemostak./ a tuzersegi radart szerintem a cshekkel szlovakokkal kozosen fehlesztrtt projekt eredmeny lessz./adatatviteli rendszeren realtimeba c4

De ez nem von le semmit a mbr3d kepeseegeirol. Hisz kepes erzekelni a tuzersegi granatokat is igaz hogy kis tavolsagba es nyomonkovetni azokat. De tuztamogatas keresekor tuzvezetesnel az a tizen par km boven eleg... /nem melysegbe kell figyelnie hanem a sajat maga kerte tamogatotuzet minel pontosabban vezetni kepesseg./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 336
113
Es ha teszem azt egy ifv re eleg 2 atgm /mert szerintem elegnek kell lennie./ 35 mm programozhato mellett a masik oldalt el is ferne egy ekkora meretu radar megha nemileg at is kellene rendezni az adovevoket./ igy a sajat rendszereivel kulon mukodne. Kulon kezelofelulettel. Esetleg a komrendszert es az elektormos halozatot kellene igemybevenni. Ez nagyobb kezeloi resztvetelt igenyelne hisz az itt kapott adatokat ott kellene betaplalni... De teljes integracio eseten a renszer szetkapasa reven barhol elhelyezheto a vason igy a 4 atgm inditasi kepesseg is megmaradna. Csereben joval koltsegesebb es a gyartot is be kellene vonni az integracioba viszont megkonnyitene a rendszer esetleges exportjat. Es kivenne a kezelo kezebol az adatok atvitelenek feladatat./ami egyebkent nem nagy munka az eddigi rendszerek is igenylik. De igy elorrelepes lenne e teren./
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
Nem inkabb a KMW legkondijat kene atbeszelni ebben a pokolban? :p:D

De most komolyan: kint ugye 35 fok, bent ulnek a legenyek teljes felszerelesben, tudja hozni legalabb azt a 25-ot fokot?
 
K

kamm

Guest

"A magyar haderő fejlesztésének koncepciója, a „Zrínyi 2026” -os terv is három dandárról szól. A terv szerint, kialakul egy nehéz, egy közepes és végül egy könnyű dandár. Most a nehézdandár lánctalpas technikája beérkezésének nyitányát látjuk, később érkeznek majd az önjáró tüzérségi lövegek is.

– A hírek szerint, érkezik majd a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack is, de jönnek a harckocsikhoz szükséges műszaki járművek, Wisent 2-es, illetve Rheinmetall HX és TGS logisztikai járművek. Ez is a nehézfegyverzet része?

– Igen, a vontató, szállító és logisztikai járművek részei ennek a „csomagnak”, a harckocsihoz kellenek ugyanis úgynevezett vontatójárművek. Ha egy tank megsérül, ki kell vontatni valahogyan. Ne felejtsük el, hogy ezek az eszközök 80 tonnásak lesznek. Emlékezzünk csak az Armata T-15 nevű harckocsi esetére, ami az oroszok legújabb, ötödik generációs csúcstechnikája, hogy a díszszemle előtt, gyakorlás során, a század egyik harcjárműve lerobbant. Azonnal beküldték a lánctalpas vontatójárművet, ami elvontatta a harckocsit. Később az oroszok ezt úgy „adták el a világnak”, hogy gyakorolták a „megsérült” harckocsi kimentését. Az önjáró, szintén lánctalpas lövegek beszerzése egy tüzérosztály-képesség létrehozását célozza."

"De a modernizációnak egy sor kérdése még mindig nem ismert. Sajnos, változatlanul nem tudjuk, hogy milyen gyalogsági harcjárműveket vásárolunk, lesznek-e harci helikoptereink, és sorolhatnám. A tíz évre tervezett 3500 milliárdból kell ezeket a feladatokat megoldani. És nem biztos, hogy mindenre elég is lesz a pénz."
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Az itthoni képzése, az első adag emberünk már jó ideje kint volt.
Várjál, akkor ezt most nem értem.
Tehát akkor ez is a kiképző képzése módszerrel megy?
Csak mert elég ködös volt az, amit elmondtak a médiában. Több verzió is volt:
- Korábban tényleg volt róla szó, hogy a mieink mennek ki a németekhez. Az ehhez szükséges nyelvtanfolyam elvileg tavaly kezdődött.
- Az A4-esek megérkezése kapcsán elmondták, hogy itthon szeptemberben kezdődik a képzés
- És, hogy itthonra az osztrákok jönnek képezni, de hogy a képzés egy része az osztrákoknál is lesz.
- Elvileg itthon még nincs fahrschulpanzer, tehát a vezetéstanulás kicsit meredek lehet így. Különben azt csak a forgalomban használják, vagy abban zavarják ki a sofőrjelölteket a terepre is?
- És akkor most azt mondod, hogy egy - gondolom instruktor - csoport, már jó ideje kint van a németeknél....
Még talán a szingapúri hadsereget, esetleg a norvégot kellett volna bevonni a képzésbe... :p:D
 
K

kamm

Guest
Várjál, akkor ezt most nem értem.
Tehát akkor ez is a kiképző képzése módszerrel megy?
Csak mert elég ködös volt az, amit elmondtak a médiában. Több verzió is volt:
- Korábban tényleg volt róla szó, hogy a mieink mennek ki a németekhez. Az ehhez szükséges nyelvtanfolyam elvileg tavaly kezdődött.
- Az A4-esek megérkezése kapcsán elmondták, hogy itthon szeptemberben kezdődik a képzés
- És, hogy itthonra az osztrákok jönnek képezni, de hogy a képzés egy része az osztrákoknál is lesz.
- Elvileg itthon még nincs fahrschulpanzer, tehát a vezetéstanulás kicsit meredek lehet így. Különben azt csak a forgalomban használják, vagy abban zavarják ki a sofőrjelölteket a terepre is?
- És akkor most azt mondod, hogy egy - gondolom instruktor - csoport, már jó ideje kint van a németeknél....
Még talán a szingapúri hadsereget, esetleg a norvégot kellett volna bevonni a képzésbe... :p:D

Jo sansszal a fahrschule lesz az osztrakoknal. Ertheto, mert az az elejen kell egyszer, felesleges lenne venni egyet (esetleg kesobb.)