A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

HAndrás

Well-Known Member
2019. január 9.
1 142
909
113
Ha megvehette volna az AW139-eseket, akkor most rá tekintenénk mint a Honvédség megváltója? Vagy ha az ő idejében jelentették be volna a Blackhawkokat? Nem rajta múlt egyik sem. Végül HM költségvetéséből vett 3 civil Mi-8-ast, hogy a Honvédségnek legyen működőképes helikoptere. Mert a fönökétől ő sem kapott erre se pénzt, se támogatást. A "nemzeti helikopterképesség" meg valószínűleg nem az ő ötlete volt, hanem már akkor azon agyaltak a felette állók, hogy ez már akkora pénz hogy lehetne vele "érdeket érvényesíteni", de milyen irányba kellene ezt megtenni...

Végeredményben az a jó hadügy-oktatási-eü-rendèszeti stb. miniszter aki pénzt tud szerezni a saját területének.
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
467
774
93
Azt mondta ez nem megoldható/kerítés,ember/.
Akik kerítés építettek, őrizték volna. Hende szerint ez nem volt kivitelezhető.
Erre mondta Orbán hogy akkor menet.
Ezután fura, hogy a Simicskó meg tudta oldani.

Fura mert gondolom ugyanazon katonai vezetők, mondták Hendének, hogy nincs elég ember, mint akik Simicskónak teremtettek elég embert. :rolleyes:
Nagy Úr a kényszer... :)
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
4 875
4 060
113
Dehogy azért rúgták ki.
Ő azt mondta nem felépíthető a határon a kerítés.
Ez nem tetszett Orbánnak.

Azt mondta ez nem megoldható/kerítés,ember/.
Akik kerítés építettek, őrizték volna. Hende szerint ez nem volt kivitelezhető.
Erre mondta Orbán hogy akkor menet.
Ezután fura, hogy a Simicskó meg tudta oldani.

Fura mert gondolom ugyanazon katonai vezetők, mondták Hendének, hogy nincs elég ember, mint akik Simicskónak teremtettek elég embert. :rolleyes:

Nem. Egy szóval sem írtam, hogy Hendét rúgták ki ezért.
Mondom, valami kisebb hal intézte magánakcióban. Ez volt a gond.
Hende egy igazi íróasztal huszár. Papírember. Nem a valóság érdekelte, hanem az, ami le van írva. Gondolom sokaknak ismerős a "Mindegy az, csak papír legyen!" hozzáállás.
A vicc az egészben, ha már kerítésnél tartunk, hogy annó még Toroczkai nyomta ezt a témát, és a Jobbik vezetése erre abszolút nem volt vevő. Nem csak számításból, hanem mert a nagy cukikampányban tényleg cukik lettek és megteltek megfelelési kényszerrel az ellenfeleik irányába. Mondván ez sehogy sem kivitelezhető, főleg nem politikailag. Erre a kormány kb. egy évvel később megcsinálta, amíg azok a címeres ökrök meg az egészségüggyel kampányoltak.


Megjegyezném, hogy óriási dolog lett volna, ha mindenhova (a katonaság mellett a rendőrség, és a mentőszolgálat is) H145M-et vettek volna. A szerbek megcsinálták. A németeknél is ez a fő vonal. Gyakorlatilag az összes civil feladat ellátására alkalmas lenne.

Szó sem volt H145M ről. Talán nem is létezett még a típus. EC-145 volt csak. Itt viszont az AW-139-et tolták, hogy az mindenre is jó lesz. De arról is valami 30 darabot rebesgettek talán, amin a három szervnek kellett volna osztoznia. Aztán amikor a Mi-2-kben már nagyon nem volt üzemidő, akkor a rendőrség megvette a használt MD-ket. Mert Pintérék ugye csinálnak, amit akarnak.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 683
6 557
113
Gondolom az nem jelent problémát, hogy ugyanazon frekin kell nyomnod, vagy annak nagyon közelében, és brutál teljesítménnyel..
Igazabol a zavarogranatoknak pont az a lenyege hogy majd minden frekin nymojak brutal nagyon.
A felderito radarok is frekvencia kod alapjan dolgoznak.
Pl abcde /ez 5 os kod./ a zavaras eggyik modja hogy abcde kodot nyomjak neki vissza. Vagy zavarnak minden frekin es az az ab C cd e kod lessz az eredmeny amit a vevo vesz az e lemarad es ket c lessz a kodba. Ezt hattertarba teszik a modern rendszerek igy ra tudnak jonni hogy hol a gikszer de ez ido.
A masik fejlettebb zavaras ami nagyfoku szamitasi igenyt igenyel. A fenti kettovel ellentetben tartos zavaras es a vevo az esetek tobbsegebe ra sem jon hogy sikeres zavras folyik ellene. Hogy abcde kod utan mondjuk efghi majd jklmn kod kovetkezik ezt a valtozast /ami soha nem veletlenszeru hamem matematikai egyenlet menten zajlik ugyanis geprol beszelunk es egymad utani kodok nem tartalmazhatjak az elozo kodok reszeit./mert kulonbem a viszaverodo frekvenciaknak ket helye lenne a kepernyon./ na szoval rajon es amikor beerkezik adott jel a vevohoz mar a kovetkezot veri vissza /kiszamitva hogy mi lessz varhatoan az es ha 5 jelbol 2 ot eltalal./ mar egymas utan tobbszor a vevo azt mar sajat jelnek tekinti /ugyanis a jel veszteseg benne van az adoba taplalva mint teny mert mindig tortenik jelveszteseg./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 683
6 557
113
A fentiekbol kimaradt hogy ab c cd /e/ kod eseten megy a hattertarba regi rendszereknel a kukaba.ez a lenyeges a zavarogranat eseteben az elso variaciot kissebb teljesitmenyu zavaroeszkozok alkalmazzak /de komolyabbak mint a masodik./ mig a harmadikat a nagyon komolyak pl vadaszok. Termeszetesen a zavaras ennel osszetettebb es tobb modozat is letrezik de ezek az alapok.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 683
6 557
113
Mert ugye oda tartozik meg a gerjesztes amikor olyan frekin veretnek ami begerjeszti adott eszkozt. Vagy a kisutes amikor olyan frekit kap amin nem is dolgozik es felhalmozodik. Vagy a tulterheles amikor nem tud mit kezdeni adott informacioval.
Vagy a feherzaj rejtes /granatok szinten tufnak ilyet is csinalni a ezekhez kellenek a szurok. Csak fegerzajhoz tobb granat kell./
Es van hogy a frekvwnxia torzulassal jatszanak.
Konnyebb zavaroeszkozt kesziteni mint vedekezni a zavaras ellen.
Minden eszkoz zavarhato szinte az osszes modszerrel vagy azok kombinaciojaval a kerdes az hogy milyen mertekben es menmyi ideig. Es hogy menmyire automatizalhato a rendszer konyvtarak segitsegevel hogy minel kevesebb emberi beavatkozast igenyeljen a zavaras kivedese.

Romarol atnyargalva az optikai szamitogepekbe astam bele magam. Ott meglepo mod a zavaras /ew harc / eleg gyakran fel fel jott... Mint hibakikuszoboles.a modern nagy zavarvedett es sugarvedett rendszerek eszkozok szerintem /modern/csucstechnika / mind tartalmaz optikai szamitogepet /hatranya ugye a folyekony gaz hutesi igeny./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 683
6 557
113
De meglehet zavarni a kevesbe arnyekolt elektronikat is direktbe /ehhez eleg egy serules vagy egy tervezok altal nem kelloen szigetelt resz vagy egy ovatlan kezelo./
De ez mar irgalmatlan iranyitott zavaras. Vegulis tunyalabhoz hasonlatos. De sokszor eleg magat a hordozojarmuvet tultolteni./ vagy a kisugarzot direktbe veretni.pl tunyalabbal. De ez mar igen messze van a zavarogranatoktol.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 683
6 557
113
Vannak olyan modszerek hogy nem is a radar tiszta iranyaba sugaroznak hanem visszaveretnek frekiket talajrol vagy a legkorrol. Ezzel kvazi egy keresztfrekvenciass halot alkotva. Ahol nagymerteku gerjedes megy vegbe... De ezek fix rendszerek altalaba a semmi kozepen es nem csekely sajat energiaellatast igenyelnek. De mint egy alcahalo mukodnek kis mertekbe de oda sugarzas es visszaverodes mar duplaz plusz a sajat termeszetes veszteseg... Es ezek altalaba meg kombinaalva is vannak...igazabol zavarni nem olyan bonyolult vedekezni ellene a komolyabb melo.