A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
10 127
14 276
113
Igazából 2015-től már nem okozott kárt a seregnek mert akkor volt egy nagyarányú bérfejlesztés. De amúgy már én is unom, hogy nagyjából naponta felhozod ezt, pedig én poltikailag roppant toleráns vagyok mindenki felé.
Amig lehet kúrcsotányozni,makarónizni,ballipsizni(ami önmagában értelmetlen szóösszetétel),és mindenkit lehülyézni,ki nem vajdahivő,addig el lehet viselni azt is,hogy beszólok,mikor ordas nagy hazugságok mennek.
Bocs,hogy öregebb vagyok,és megéltem azt az időt-és bocs,hogy annyira nem vagyok öreg,hogy ne emlékezzek rá,mi is volt
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 521
10 984
113
Tanevnyitora valo keszulodes miatt nincs sokmidom kifejteni.
De keszulodes kozben otlott fel bennem a gondolat.
Hogyha mar adott egy aknaveto gyarunk es adott lessz egy lynx gyarunk. Es ha a lynxbol ajarnank az apct.
Nem lenne erdemes a nehezgeppuska melle egy 60 mm es automata aknavetot kifelyleszteni? Apc verziora? /olcso mar megvan a tuzvezeto remdszer onellatas. Es szerintem eleg hatekony lehet. Ha viszonylag alacsony allasszog mellett is alkalmazhato /automata aknavetonel nem ritka./ akar meg pancelelharitasra is alkalmassa teheto... De ugyanakkor a meredek roppalya is adott. Sot a fellurol tamadas kepesseget is biztositana.. @Mackensen szerinted kivitelezheto lenne? Egy 60 as automatat elvileg a 120 assal szerzett tapasztalatok altal viszonylag konnyen es olcson ki lehetne fejleszteni...
Ez szerintem piaci alapon is megallna a helyet.
A franciák négykerekű páncélautóján annó volt 60 mm aknavető. A SEAL naszádjain volt alacsony szögtartományban tüzelő 60 mm aknavető. Szóval semmi új a nap alatt. De ha már 8x8 és aknavető, miért nem 120 mm?
 
 • Tetszik
Reactions: Szittya

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
10 127
14 276
113
Na ezt én a nagy német rendrakást megnézném annyi esélye van mint vizilónak az epsomi derbin:)
Szerintem a németek nem hinnék el ezeket a sztorikat. :D

A németek meg nem ennyire véresszájúak.

A Currus beszántanám. Véletlenül sem engedném a Lynx közelébe. Még azon is elbasznának valamit. o_O
dehogynem lehet helyrerakni azt a szarrakatot.Csak ahoz tényleg szabadkezet kéne adni az RM-nek.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
7 938
11 836
113
Megnézhetik, de nem fog nekik kelleni, ha meglátják.

Inkább ilyesmiben gondolkodik egy multi, ha kezd valahol, mintsem nekiálljon átalakítani, egy teljesen piacképtelen valamit. Ez itt a Rheimetall supai gyára.

3D__Ansicht_der_geplanten_Fabrikanlagen_01.jpg
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 265
16 699
113
A közepes dandárba kerekes harcjármű volt vizionálva. Ez nem az én szeretem nem szeretem elgondolásom, hogy ezt a mostanra mennyiben írta felül az RM üzlet az más kérdés. Ezért is mondtam, hogy a szloszjár féle tanulmány se mérvadó mivel eléggé változó az egész.

Hat, a nemet mintat kovetve Lynx + kerekesek ( 2 Puma zl + 2 Jäger battalion Boxerekkel) lesz az a kozepes szerintem, legalabbis ez az en tippem.
 
 • Tetszik
Reactions: vasszekely

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
14 906
23 217
113
Bevetették Jemenben?Nem követem.Amig normális Patria alváz volt alatta,úszóképes,addig érdekelt.De mikor megjelent ez a szétpimpelt változat,úszóképtelenül,mér nem.
Ez a gyártás plyan,hogy odaviszik raklapon,és ősszelegózzák.Nimr is az Orosz bTiger,orosz mérnökök által nyugati alkatrészbázison továbbfejlesztett változata.A páncélos Nimrek meg a dél afrikai RG35 család helyi legó verziója.Pakisztáni vendégmunkások a világ minden részéről származó részegységekből összelegózzák.
Ugye nem mostanában néztél rá a Nimr fejlesztéseire? ;)
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
3 294
5 269
113
Hat, a nemet mintat kovetve Lynx + kerekesek ( 2 Puma zl + 2 Jäger battalion Boxerekkel) lesz az a kozepes szerintem, legalabbis ez az en tippem.
Igen, ez lehetséges. Akár 3x44 apc is lehet.
Mi lesz Debrecenben és mi lesz Hódmezővásárhelyen? (Utóbbi lehet a 3. dandár, Szolnok pedig marad különleges?)
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 265
16 699
113
Hát, jobb lenne, egy harckocsidandár és egy gépesített lövészdandár valahogy így (a saját ideális elképzelésem a két dandárból kihozható maximumról):

Untitled-1.jpg


Majd a jövőben kapnak kerekest a tartalékosok, ha eljutunk odáig, a hivatásos/szerződéses erők kapják a nehéztechnikát!Nem. A debreceniek a terv szerint új 8x8-as járműveket kapnának. Mivelhogy közepesek. Két gépesített lövészzászlóalj lett volna eredetileg felszerelve lánctalpas IFV-el. Nem tudjuk most mi a terv, de a sajtóban megjelenő számok a beszerzés volumenéről (98-200-ig) teljesen megalapozatlanok úgy tűnik. Egyelőre induljunk ki abból, hogy Tatára kell hozzávetőleg száz darab lánctalpas harcjármű, különféle konfigurációkban a két gépesített lövészzászlóaljnak. Ennyit biztosan tudunk, a többi pedig majd kiderül!

Egyreszt mindig birom, mert szorakoztato, amikor @blogen a sajat fenekebol elohuzott felepiteseket szines-szagos abrakkal ugy ad elo, mintha valamifele titokzatos belsos kapcsolat alapjan "ez volt az utolso informacio de mar nem biztos"... :D

Masreszt 100 Lynxrol beszelni meg a letezo legnagyobb hulyeseg, soha nem vettunk volna gyarat 100 darab Lynxert, kozgazdasagi alapvetes, ehhez nyolc altalanos eleg.

Harmadreszt ugye az mar regen vilagos, hogy a nemet rendszert vesszuk at - lasd hk beszerzest -, tudjuk, hogy kell nehez- es kozepes dandar viszonylag hamar es azt is tudjuk, hogy a nemet nehezben hk+lancos Pumak plusz meg Boxerek is vannak, a kozepesben lancos Puma+Boxerek...

...ezek utan milyen 100 Lynxrol beszelsz?
Ha valami megalapozott volt mindig is, akkor az a minimum 200 jarmu, a kerdes csak az volt, hogy mind lancos lesz eloszor avagy lesz koztuk kerekes is - ez a Lynx szerzodessel szerintem eldolt, mert gyarat nem vettunk volna 100 Lynxre, igy aztan eleg biztosnak latszik, hogy lesz 200-220 Lynx 2028-ig.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
12 071
34 748
113
Mert mindkettő igaz,és nem szivlelem az önámitás.
OV 98ban lehúzta az összes korszerűsitési programot.Ment a levesbe a BMP-1,T72(pedig az már az eredeti tervhez képes igencsak Tescogazdaságos lett-volna),2S1,Rába-Zetros gyártás,a Mihu Bae korszerűsités.Gripen A szerződéssel csak ö járt jol.2017ig csak kárt okozott a seregnek,és most sem a honvédelmi szükséglet vezérli.Abban apillanatban,hogy politikai érdeke nem lesz benne,vége lesz a habzsidőzsinek.Onnantól kezdve ugyanúgy hagyja elrohadni a cuccokat a gazban,vagy eladja őket stikában,mind a T72eket.
Eu norma szerint az számit helyi gyártásnak,aminek legalább 50%ban helyi az alkatrészelőállitása is.Pont.Ne képzeljünk bele olyasmit,ami nincs benne.Nem leszünk képesek önállóan alváltozatokat létrehozni.Ahogy nem vagyunk képesek új Mercédesz altipus kifejlesztésére sem.
Ne legyünk önámitóak.Ha hazudunk magunknak,az nem válik előnyünkre.

Én azt szeretném, ha legalább megpróbálnánk alváltozatokat létrehozni. Itt lesz a gyár(jó, elsőre legyen összeszerelő üzem), itt lesznek a szakembereink, itt lesznek a németek szakemberei is. Ha meg sem próbáljuk, akkor soha nem is lesz hadiiparunk és ez lesz az örök varázsszó. Ez meg baromság.
 
 • Tetszik
Reactions: tong djagbu

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 265
16 699
113
Igen, ez lehetséges. Akár 3x44 apc is lehet.
Mi lesz Debrecenben és mi lesz Hódmezővásárhelyen? (Utóbbi lehet a 3. dandár, Szolnok pedig marad különleges?)

Igen, bar az en tippem hosszabb tavon inkabb egy Lynxes zl a kozepesbe, ha valoban lesz meg egy zl (en a koverebb mech infrantry dandarok hive vagyok.)
Idovel a nehezbe is kell egy masik 2A7+, hogy legyen 2 zl.
 
 • Tetszik
Reactions: vasszekely

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
10 127
14 276
113
Én azt szeretném, ha legalább megpróbálnánk alváltozatokat létrehozni. Itt lesz a gyár(jó, elsőre legyen összeszerelő üzem), itt lesznek a szakembereink, itt lesznek a németek szakemberei is. Ha meg sem próbáljuk, akkor soha nem is lesz hadiiparunk és ez lesz az örök varázsszó. Ez meg baromság.
Én is szeretném.A lehetőség megvan rá.De ez csak lehetőség,nem tény.Baromisok célirányos,és kitartó munka kell(ene) hozzá.De ehez csökenteni kéne a sereg kitetségét az igencsak sűrűn változó politikai akarattol.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 265
16 699
113
Ezt eddig kammon kívül senki sem mondta, kettőbe megy. De eredetileg nem számoltak az ifv terén hazai gyártással csak kisebb dolgokkal mivel nem tudom mi van a szerződésben ez változhatott.

Nem en "mondtam", hanem en a nemet mintat kovetem. :)
Azt viszonyulag egyertelmuve tettek mar tavaly valamikor, hogy a HM is azt koveeti, ezert ismetelgetem, hogy a nemeteknel lancos+kerekes a kozepes dandar, no meg a RM is nyiltan 200-220 jarmurol beszelt, csak a kezdeti lancos:kerekes arany nem volt vilagos - utobbit szerintem eldontotte a Lynx gyartasarol szolo bejelentes, annak nulla anayagi ertelme lenne 200 Lynx alatti szam eseten.

2560px-Germany_Army_Structure_2020.png
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
10 127
14 276
113
Megnézhetik, de nem fog nekik kelleni, ha meglátják.
Emlékszel rá,milyen képet vágott a Suzuki gyár főnöke,mikor megnézzte a hazai ipar büszkeségét,az Ikarusz gyárat?Olyan fa arcot vágott,hogy széklábat lehetett volna faragni belőle....És máig működik a Suzuki üzem.
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
12 265
16 699
113
Nehéz, közepes és könnyűdandárral indult a koncepció. Először lehúzták a könnyűt (pontosabban kaptunk helyette KRD-t), majd pedig lehet, de csak lehet, hogy a közepesdandárral meg az ellenkezője történik és felfelé fejlődik, nehézdandárrá. De ez utóbbiról az égadta világon semmit nem tudunk. Szó sem volt eddig arról, hogy a Bocskai lánctalpas technikát kapna! Igazából az, hogy ők esetleg szintén Lynx-et kapnak csak itt és most került elő, ebben az órában először!

Dehogyis most kerult elo. Minden, amit irsz, az a nemet mintat koveti (kb 2 pancelos div w/ 3-3 dandarral , 1 rapid div 2 dandarral, kikepzo pk 2 dandarral), csak kicsiben.