A BK-27-et tudtommal kimondottan repülőfedélzeti üzemre találták ki. A speciális lőszerméretét nem is elterjedt, csak a légerőknél.
Az meg hogy a Gripenek milyen lőszert használnak, logisztikai szempontból teljesen marginális kérdés. Lehet, hogy gyakorlatozásra használják, de éles helyzetben szerintem (remélem!) egyet lövést sem fognak leadni velük.
A fentiek vonatkoznak a flotillára is. Én is elgondolkoztam a rendelkezésre álló hajók átfegyverzésén, de az egy igen furcsa döntés lenne, ha pont a Gripenekhez igazítanánk a rájuk rakandó fegyverzetet.
Az Airbus helikoptereire kizárólag podként tudsz feltenni gépágyút, és arra a 20mm-es FN gépágyú podok lesznek rendszeresítve, (... meg a 0.50-es FN pod, de az nem gépágyú). A Mi-24-esekhez meg már úgy sem nyúl senki, pláne a P-k 30-asához, ami köré lett a gép átalakítva.
Ha már mindenképpen egységesíteni akarsz, akkor a Gipeneket vedd ki az egyenletből, mert azok akár műpéniszeket is lövöldözhetnének. Megveszik hozzájuk előre 10 évre a lőszert, és majd a lejáratkor vesznek másikat.
A hajókra meg bármi mehet, mert azok meg elbírnak bármit. Akár még az IFV-k fegyverzetét is. Bár én ha mindenképpen modernizálnák a fegyverzetüket, akkor valami multitornyot tetetnék rájuk amin van MANPAD és géppuska is.
Mondom, én is gondolkodtam az átfegyverzésen, de per pillanat az a legutolsó a "listán". Amíg tart a jelenlegi lőszer addig maradjanak a manuális ágyúk. Ha még akkor is úszóképesek, amikor elfogy (nem ma lesz
!) majd akkor átmegyünk ezen a hídon. De gyanítom max. annyi lesz rájuk költve, hogy mozgásképesek legyenek, és élhető körülmények legyenek rajtuk. Az An-2-eseket most újították fel, és fegyverzethez nem nyúltak.