Lynx topic helyett itt folytatva a választ,nem én szedtem össze, de lustaságból csak átmásolom.
A GDP 1%át alig léptük túl a
2017-19-es tényleges felhasználással.
A Kat. koll.-ok elszaporodásának eredménye volt a rendszer teljes összeomlása.
Tervezett kiadási főösszeg:512,8Mrd
Évközi módosítás: +187,5Mrd (27,9 Mrd korm tart.+145,2Mrd 2018 évi maradvány)
Módosított főösszeg: 700,6Mrd
Teljesült: 561,2Mrd
Maradvány: 143,1 Mrd
A személyi juttatásokat 99,4%-ban felhasználták.
A dologi kiadásokat 89,1%-ban felhasználták
A felhalmozási kiadások:
Tervezett: 63,4Mrd
Módosított: 200,0Mrd
Teljesítés: 87,6Mrd
Maradvány: 112,4Mrd
2019-ben a maradványt vissza is kellett fizetni a PM-nek. kiemelés tőlem
Magyarul a Z2026-ra tervezett fejlesztéseknél keletkezett maradvány 100 milliárdos nagyságrendben 2017-ben. 2018-ban és 2019-ben is. Nincs menedzsmentje a Z2026-nak.
itt pedig a zárszámadás dokumentumai.
https://drive.google.com/drive/folders/1yMdlbMR1KMonA5Pgr3BT4fHdRskzogPX
Nem igazán értem, mit szeretnél bizonyítottnak látni? A Lynx topikban lényegében azt írtad felőletlen, fenntarthatatlan költekezés zajlik haderőfejlesztés címszóval, ezért le kell állítani. Itt meg azt bizonyítod, hogy a meglévő költségvetést sem költötték el és a rossz szervezés miatt visszafolyik a pénz a PM-be.
Én azt érzem, hogy te csak vagdalózol, mert számodra sok minden nem szimpatikus.
Először is, hogy egy előző évi költségvetésből maradnak el nem költött maradványösszegek az teljesen természetes. Nem csak az államnál, privát cégnél is bevett gyakorlat, hogy ezeket a költségeket elhatárolják és a következő évben ha a számlák beérkeznek vagy a betervezett, de átcsúszó szolgáltatást, vételt teljesítik, akkor költik el felelősen. Ismerek rosssz példákat is, ahol év végén gyorsan elbasszák ezeket az összegeket szükségtelen dolgokra, nehogy jövőre azt mondja a pénzügy, hogy hohó, minek ennyi zsozsó, legutóbb is milyen jól kijöttetek kevesebből.
Tehát, ha van maradványösszeg az nem feltétlen jelent xar szervezést, hanem jelenthet felelős gazdálkodást is. Egyébként a 2018-as maradványösszegeket 2019-ben teljes egészében elköltötték, Sztem idén is ugyanígy lesz / volt.
A Zrínyi idáig egy jól tervezett, menedzselt programnak tűnik, vannak vitatható részei, de összeségében sztem konszenzusos vélemény, hogy a vártnál sokkal jobbnak látszik és ahogy haladunk egyre több kétséget eloszlat a komolyságát és a céljait illetően. Tehát egy az egyben lexarozni, nincs menedzsmentje, be kell fejezni duma, nem túl megalapozott, hogy nagyon finom és nőies legyek.
Ami tuti, komoly infrastruktúrafejlesztés indult el, lerakják a magyar hadiipar alapjait, és 30 éve nem látott beszerzési szerződéseket kötöttek, az első eszközök pedig leszállításra is kerültek.
Én amit a legkritikusabb pontjának látok és ami mindenkinek a leghúsbavágóbb az a bérhelyzet. Vannak logikus érvek, amit
@pöcshuszár mindig le is vezet, valószínűleg, miért nem az az első lépések egyike, de ha ebben a véleményben látunk is realitást, mindenképpen egy komoly rövid és közép távú béremelési tervet illene felmutatni a HM-nek. Ha egy nem is azonnali, de vonzó tervet oda tudnának tenni a Zrínyi haditechnikai fejlesztései mellé, akkor megnygtatóan tervezhetően rendeződne a létszámkérdés. Előbb-utóbb ezt az élet ki fogja kényszeríteni a vezetésből, de jobb lenne itt már ezt a kérdést megnyugtatóan rendezni.