Egy kicsit nekem részletesebben kifejtenéd ezt a verziót. Pontosan milyen szerepet gondolsz ezeknek a gépeknek a kiképzésen túl??
- Empty weight: 3,100 kg (6,834 lb)
- Max takeoff weight: 5,800 kg (12,787 lb)
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Egy kicsit nekem részletesebben kifejtenéd ezt a verziót. Pontosan milyen szerepet gondolsz ezeknek a gépeknek a kiképzésen túl??
Erről az jut eszembe mikor a vadlibára ráagatól egy rakás kézigránátot és elküldöd repkedni.
Első képen pont az "elfogó" változat., jól látszódik az üléseken a fejvédelem... plusz a brutál motorok Szintén román, de holnap rájuk kérdezek miért van nekik a fenti.Egy kicsit nekem részletesebben kifejtenéd ezt a verziót. Pontosan milyen szerepet gondolsz ezeknek a gépeknek a kiképzésen túl??
Es itt lenne szerintem esely akar a regi technika modernizalasba is. Nato mini izraeljekent ezen a teren lenne piac.Meg egy eklatans pelda, hova tart az europai biztonsagi helyzet, miert lenne ongyilkossag "fekezni", miert fegyverkezik mindenki: https://www.armadninoviny.cz/svedsko-zvysi-vojenske-vydaje-o-40.html
Osszefoglalo in English: https://www.economist.com/europe/20...-on-its-largest-military-build-up-for-decades
A svedek 40% emelesrol dontottek 2021-2025 kozott, reaktivaltak bezart bazisokat, egy komplett uj ddt felszerelnek es 60 ezerrol 90 ezerre (!) emelik vissza a hadsereget (ket eve ujra van kotelezo sorozas.)
Tovabbmegyek, sejthetoleg ez nem a vege - csak a szamokat idezve: "Čísla ale mluví jasně, v roce 1990 Švédsko na obranu vydalo 2,57 % svého HDP, v roce 2000 1,84 % HDP, o deset let později 1,20 % HDP a v roce 2017 rekordně nízkých 1,03 % HDP. V letošním roce Švédsko na obranu vyčlení 64,8 miliardy švédských korun (170 miliard Kč, 6,26 miliardy euro), což odpovídá 1,1 % HDP. "
1990 2.75%
2000 1.84%
2010 1.2%
2017 1.03%
2020 1.1%
Azaz ha a jarvany miatti GDP csokkenest is beleszamolom, az a +40% egyutt sem lesz tobbre eleg 2025-re, mint kb 1.6% - ahol jovore leszunk mi, mikozben a svedeknel nem negyveneves szovjet technikat kell lecserelni, hanem sajat fightereket gyartanak lassan 100 eve, sajat IFV-jk van, sajat legvedelem, EW, C4I rendszereik uzemelnek.
Ja es ezzel az emelessel a sved vedelmi kiadasok 2025-re meghaladjak majd a 9 milliard (!) dollart.
AHogy irtam korabban, tessek elkepzelni, hogy ha szamnkra ismeretlenl, de 1912 korli eveket elveznk... lehet, hogy most a Foni buddy-buddy Putyinnal, de senki nem tdja, mi lessz a helyzet nemcsak 20-30, de akar 10 ev mulva sem, raadasl ahogyan valaki jol ramtatott, a gazdasagi haszon sem elenyeszo, ha a 2010 ota tarto autoipari konjnktrahoz hasonlo hullam indul el.
Es itt lenne szerintem esely akar a regi technika modernizalasba is. Nato mini izraeljekent ezen a teren lenne piac.
A vilagra gondoltam. A nato termek sokhelyen imponalo. A csehek a szlovakok es a lengyelek is iszonyat tularaznak. Nem erdekuk olcson csinalni. Nekunk az lehetne.(Bocs a fenti sok elirasert meg a - tolem szokatlan - helyesirasi hibakert, a bill. most mar latvanyosan haldoklik, elo kellene kotornom egy masikat, de a tartalekok egyike sem backlit es eddig halasztgattam.)
A kornyekre gondolsz? Az oreg vasak modernizaciojaban mar ott erolkodik a cseh, szlovak es lengyel ipar egesze, kormanytamogatassal, megsem mennek semmire.
Avagy uj technika eladasara gondolsz? Abban lehet majd inkabb palya nekunk, de nem vagyok biztos benne, hogy a horvatokat, esetleg a szlovakokat leszamitva a kornyeken kinek is adhatnank el barmit a nemet technologiara epulo jovobeni fejleszteseinkbol (a csehek a sajat tudathasadasuk - ti szinte mindenuket osztrak-nemet uralomnak koszonhetik - miatt nem igazan vesznek nemet cuccokat, no meg sajat ipart eroltetnek, a lengyelek onallo erot kepviselnek, ukran-roman eleve kiesik)...?
A vilagra gondoltam. A nato termek sokhelyen imponalo. A csehek a szlovakok es a lengyelek is iszonyat tularaznak. Nem erdekuk olcson csinalni. Nekunk az lehetne.
A lynx rendszereit pl siman integralni lehetne egy csomo mindenre...
Persze az uj termekeknek igyis ugyis lessz piaca szerintem amit gyartani fogunk...
En a modernizaciot se vetnem el ettol fuggetlenul. Ha masert nem tanulasnak tokeletes. Rendszer integraciok pluszotletmerites nagyobb tudas megszerzese stb..,a lenyeg a tularazast kell kikuszobolni. Ami egyebkent nem sokaoig tarthato. Meert ha beindul a fegyverkezes a vilagba marpedig be fog indulni az eszkozok arai donto tenyezok lessznek. Es akkor borul ki a bili hogy eddig ismeretlen gyartok is kepesek jominosegu viszomnylag olcso termekkel elorukkolni. /jo lenne ha mi is koztuk lennenk./
3800 kg volt hasznos teher alca nák ennek 2700kg nem azt mondtam hogy csurig pakolod
Nos, nem régen volt egy interjú az izraeli hadiipar képviselőivel, ott is gyengélkedni kezdett a piac. Elmondták, hogy nagyon egyszerű a képlet: egy akkora ország esetében mint ők, hogy az ágazat nyereséges legyen, a saját megrendelések mellett a termékek 70 százalékát exportálni kell (beleértve az eladott gyártást)(Bocs a fenti sok elirasert meg a - tolem szokatlan - helyesirasi hibakert, a bill. most mar latvanyosan haldoklik, elo kellene kotornom egy masikat, de a tartalekok egyike sem backlit es eddig halasztgattam.)
A kornyekre gondolsz? Az oreg vasak modernizaciojaban mar ott erolkodik a cseh, szlovak es lengyel ipar egesze, kormanytamogatassal, megsem mennek semmire.
Avagy uj technika eladasara gondolsz? Abban lehet majd inkabb palya nekunk, de nem vagyok biztos benne, hogy a horvatokat, esetleg a szlovakokat leszamitva a kornyeken kinek is adhatnank el barmit a nemet technologiara epulo jovobeni fejleszteseinkbol (a csehek a sajat tudathasadasuk - ti szinte mindenuket osztrak-nemet uralomnak koszonhetik - miatt nem igazan vesznek nemet cuccokat, no meg sajat ipart eroltetnek, a lengyelek onallo erot kepviselnek, ukran-roman eleve kiesik)...?
Nekünk erre nem igazán van szükségünk, nincs kb. semmink
Nos, nem régen volt egy interjú az izraeli hadiipar képviselőivel, ott is gyengélkedni kezdett a piac. Elmondták, hogy nagyon egyszerű a képlet: egy akkora ország esetében mint ők, hogy az ágazat nyereséges legyen, a saját megrendelések mellett a termékek 70 százalékát exportálni kell (beleértve az eladott gyártást)
Semmi az ég világon, mivel a PGZ nem akar helyi gyártást adni hanem csak eladna.Egy kérdés bennem felmerült.
V4 nagy összefogásból megvalósult a cseh vonal és talán a szlovákból is lesz valami.
És mi van a nagy Lengyel összeborulásból? PGZ SA irodanyitás pesten. Erről nem hallani valamilyen folyosói pletykát?
Környező országokkal szembeni konfliktus estén, a legjobb védelem, ha már a határon kemény csapást mérünk a támadóra megállítjuk és visszavetjük. Nem a lakott településeinket kell romhalmazzá változtatni, ha nem feltétlen szükséges. Erre volna a honvédség, alapvető szárazföldi ereje. Fel kell készülni helységharcra is, gondolom amúgy is a kiképzés része ma már ez. Egy szomszéddal azonban, illik már a határon, vagy attól nem kis távolságra végezni, ha támad. Szuperhatalom nem fenyeget bennünket jelenleg, de ha mégis jönne, akkor esély nincs.
Hogy ne a leo topikot szennyezzük...Mivel?Nincs hozzá elég manővererő.A potenciális veszélyforrást jelentő szomszédok minimum mennyiségi fölényben vannak.Jelenleg minőségi fölényben is,és ez a jövőben se biztos,hogy az oldalunkra fordul.Ők is fejlesztenek
Nagyhatalmi támadóra olyan nagyon nem számitok.De ilyen hipotetikus támadó esetén a cél,hogy ne érje meg a legyőzésünk.Mert legyőznek,ha akarnak-de ha túl sokba kerül,többe ,mint amit nyernek vele,inkább politikai megegyezést vállasztják
Megint csak rossz párhuzam.Egy területvédelmi milicia nem manövererőHogy ne a leo topikot szennyezzük...
Pont azért, mert mennyiségi fölényben vannak nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy ne a legmodernebb haderőt tartsuk fenn.
Btw nézzük a három nagyot:
USA nemzeti gárdával bohóckodik, de az azért más mint az ÖTT, meg a miliciák: egyrészt majdnem ugyanazt a felszerelést kapja mint az Army, másrészt, ugyanazt a kiképzést is. Nem 6 hetes bohóckodást.
Oroszok: ott megint egy tök más rendszer van, a hivatásosokat 1 évig kökeményen kiképzett sorososok egészítik ki, és a tartalékosok folyamatosan frissített tudással vannak ott ha jól tudom. Így megint ugyanott vagyunk, kiképzett katonák szintén olyan felszereléssel, amiről a világ nagy része álmodni sem.mer.
Kína: itt van egyedül tényleges "néphadsereg". De gyanítom már itt se úgy, mint régen, és azért a PLA eddigi háborús (le)szereplései után nem kellene szvsz ezt erőltetni.