Vagy inkább arra, hog elvileg van digitális rendszer csak használni nem tudja akinek ez lenne a munkája.Ugye nem arra gondolsz,hogy teljesen papíralapú minden és nincs egységes digitális vállalatirányítási rendszere a Honvédsegnek?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Vagy inkább arra, hog elvileg van digitális rendszer csak használni nem tudja akinek ez lenne a munkája.Ugye nem arra gondolsz,hogy teljesen papíralapú minden és nincs egységes digitális vállalatirányítási rendszere a Honvédsegnek?
A közelieken látszik, hogy a Gripenek festése elég viseltes már. Meg a külső üzemanyagtartályoké. Mondjuk ez a matt festés átka is. De az ahol már teljesen lejött a festék (tartály orra, segédhajtómű ajtaja) elég gáz. Tudja valaki, hogy milyen gyakran felületkezelik újra a vadászgépeket?Rengeteg kép, mindenről is
A gépeket lízingeljük, szerintem ez a svédek dolga.A közelieken látszik, hogy a Gripenek festése elég viseltes már. Meg a külső üzemanyagtartályoké. Mondjuk ez a matt festés átka is. De az ahol már teljesen lejött a festék (tartály orra, segédhajtómű ajtaja) elég gáz. Tudja valaki, hogy milyen gyakran felületkezelik újra a vadászgépeket?
Ezeknél a PESCO projekteknél van már sikeresen végrehajtott befejezett projekt? Illetve vannak mögé határidők rendelve? Anélkül nekem csak izgalmas elméleti megbeszéléseknek tűnnek, 0 gyakorlati haszonnal.
Ami sztem még nagyon érdekes, az a szlovákok vezette tüzérségi projekt.
Magyar és olasz részvétellel, elég szűk körú, hogy legyen belőle vmi. Ebből született az Eva.
![]()
Ez hogy áll?? A szlovák kormány adott már le rendelést, a gyártás tervezett indulása??? Olaszok?
Mi ezt saját gépre faraghatjuk, ha gondoljuk?
Ok, ennek ennek ellenére nem változott semmi, viszont jön a sok új technika. Hiába van kijelentve, a rendszerben lévők (akik a régi "értékeket" képviselik) maguktól nem fognak változtatni, mert még ha szeretne sem feltétlenül tudna. (lsd Szolnok, H145-ök megérkeztek mindenféle infrastrukturális fejlesztés nélkül..utólag kényszerből kezdtek lefedéseket intézni...mert előtte mit gondoltak, majd a szabad ég alatt tárolják őket?
És pont ezért (is) fontosak a nyugati képzések (kiváló példa NFTC), hogy a tudáson kívül szocializálódjanak is az emberek, változzon a mentalitás.
Szerintem ő a “ jóvanazúgy meg az eddig is így szoktuk eztán is jó lesz az" mentalitásra gondol ami minden fejlődés kerékkötője.Jó de ezt pontosan tudtuk, hogy így lesz, nem is várható el, hogy egy tíz évvel nyugdíj előtt álló katona betanuljon egy olyan technikai eszköz kezelését, amelyet gyakorlatilag csak már nyugállományba vonulása után fog ténylegesen is alkalmazni, ezért kellett (volna) a régi technikát nem szétbarmolni, hanem 10-20 év alatt kifuttatni, és vegyesen alkalmazni, különösen, hogy tisztelet a kivételnek, de az újonnan beszerzett eszközök mennyiségileg nem is elegendőek. Ezért nem lehet a roncstelepet túlélt maradék használható eszközöket most örömünkben kidobni (nem írom ide melyeket, mert nem vitaindítónak szántam), ez alól kivételt képeznek a már visszafordíthatatlan állapotba került eszközök, pl. MIG-29, 21)
Szerintem ő a “ jóvanazúgy meg az eddig is így szoktuk eztán is jó lesz az" mentalitásra gondol ami minden fejlődés kerékkötője.
Amúgy meg ha nem lehet rá átképezni akkor alkalmatlan (nem is igen hallottam még amúgy még idősebb kollégáktól sem, hogy nem lehetett volna újabbra átképezni, max van aki a nyelvvel kevésbé boldogul de mégis megtanulta az új eszköz kezelését), de ez nem a végrehajtó állomány problémája szokott lenni hanem a minisztériumba szakadt ötvenes évei végén járó alezredes bácsiké akik azt hiszik néha, hogy 1990-van.
Nem tudom elképzelni azt, hogy valaki ne tudja megtanulni egy olyan eszköz kezelését amire háborús időben gyorstalpalóval kéne embert kiképezni. De amugy akkor viszik mási beosztásba amit el tud látni.Ja ez így van, viszont ritkán van ekkora különbség, mint most például egy D-20 és egy Pzh között. Én mondjuk nagyon sajnálnám azt (és borzasztó méltánytalanság is lenne) akit mondjuk 8 évvel a nyugdíj előtt alkalmatlanság miatt kirúgnák, mert ezt már nem akarná bevállalni. Miközben az eredeti eszközzel még mosolygós arccal el lenne a nyugdíjig (és lehet hogy kisujjában is lenne a kezelése).
Ahogy @PavolR is írta, az EVA nem ebből lett, csak ahhoz kötődően csinálják a többi fejlesztést. Én múltkor olvastam, hogy maga a fejlesztés elsősorban a lőszerek, tűzvezető rendszereket érinti elsősorban.Ami sztem még nagyon érdekes, az a szlovákok vezette tüzérségi projekt.
Magyar és olasz részvétellel, elég szűk körú, hogy legyen belőle vmi. Ebből született az Eva.
![]()
Ez hogy áll?? A szlovák kormány adott már le rendelést, a gyártás tervezett indulása??? Olaszok?
Mi ezt saját gépre faraghatjuk, ha gondoljuk?
Most mennyinél járnak a 25-ből?A Volcano muníció PZH2000-en is már régen ki volt próbalva, tehát ez a rendszer biztosan kompatibilis lesz majd a projektben kifejlesztet munícióval:
https://www.diehl.com/defence/en/pr...ed-munition-qualification-ready-for-fielding/
2020 és 2022 kozott lesz leszálitva 25 db Zuzana 2 a szlovák hadseregnek: https://www.armadninoviny.cz/slovenska-armada-ziska-samohybne-houfnicee-zuzana-2.html
A PESCO projekttel együtt vmi központi anyagi támogatás is jár vagy minden résztvevő állam beszáll a buliba?Ahogy @PavolR is írta, az EVA nem ebből lett, csak ahhoz kötődően csinálják a többi fejlesztést. Én múltkor olvastam, hogy maga a fejlesztés elsősorban a lőszerek, tűzvezető rendszereket érinti elsősorban.
Azt gondolom, hogy ehhez nem véletlenül csatlakoztunk, mint ahogy az olaszok sem. A szűk kör azt jelenti, hogy szerintem ezek az országok direktben is be szeretnék szerezni ezen rendszereket. A többi országnak saját rendszerei vannak (PZH2000, Caesar, Krab, AS-90, Archer) Nekünk semmi nincs, az olaszok meg elvileg PZH-znak, de lehet hogy lenne náluk is értelme, ha az egyre több kerekes járművet is szervezetileg kerekes önjáró tüzérséggel látnák el.
A szlovákok meg azért nem rendeltek még EVA-t, mert ők Zuzana-t fognak rendelni (talán már be is rendelték). Az ugyebár az EVA tornyos verziója. Gyakorlatilag minden egyezik, csak a robotizált tárolók kisebbek az EVA-n (12 töltet), valamint az ez egész miskulanciát páncéllemezekkel toronyba foglalták.
Igazság szerint nekik ez csak több GDP-t jelent, de én nem nagyon érezném hatalmas előnynek a körbeforgatható tornyot. Sőt, a nagyobb torony még rontja is a terepjáró képességet.
Mi nem fogunk venni SuzannátMost mennyinél járnak a 25-ből?
A PESCO projekttel együtt vmi központi anyagi támogatás is jár vagy minden résztvevő állam beszáll a buliba?
Tehát ha a lőszereket és a tűzvezető rendszert fejlesztik, akkor a mi részvételünk a projektben mit jelent? A végén ehhez az anyagi hozzájárulásunk mértékében hozzájutunk, közös tulajdonú fejlesztés lesz?? Nem teljesen értem a részvétel előnyét.
Covid miatt késnek, de december 15-ig le lesz szállítva az elso 5 darab.Most mennyinél járnak a 25-ből?
A projektnek valoszinuleg van EU-s támogatása is.A PESCO projekttel együtt vmi központi anyagi támogatás is jár vagy minden résztvevő állam beszáll a buliba?
Tehát ha a lőszereket és a tűzvezető rendszert fejlesztik, akkor a mi részvételünk a projektben mit jelent? A végén ehhez az anyagi hozzájárulásunk mértékében hozzájutunk, közös tulajdonú fejlesztés lesz?? Nem teljesen értem a részvétel előnyét.
Tibi bácsi azt nyilatkozta, hogy része a PZH beszerzésnek, szóval valami van.Covid miatt késnek, de december 15-ig le lesz szállítva az elso 5 darab.
A projektnek valoszinuleg van EU-s támogatása is.
A tuzvezeto rendszerbe sok olyan elem van, amibe elméletileg beszálhatnátok. Hogyan áltok például tuzérségi radarok terén? Meteorológiai eszkozok?
Fogalmam sincs, de ha tippelnem kellene, akkor a résztvevő országok esetleg olcsóbban kaphatják a lövegeket. Mert ugye a fejlesztésbe tevékenyen is részt vesznek. Gondolom, hogy a fejlesztési költségeket nekik nem kell kifizetni.A PESCO projekttel együtt vmi központi anyagi támogatás is jár vagy minden résztvevő állam beszáll a buliba?
...hogy milyen gyakran azt nem tudom, de...Tudja valaki, hogy milyen gyakran felületkezelik újra a vadászgépeket
...sokkal komolyabb dolgokat is, mint pl. egy festés vagy felületi javítás meg tudunk csinálni rajtuk idehaza. 100%A gépeket lízingeljük, szerintem ez a svédek dolga.
Lemaradt az írásjel a végéről!Mi nem fogunk venni Suzannát
ebben nem kételkedem, de mivel lízingelt cucc, szerintem ezt a svédeknek kell megoldania....sokkal komolyabb dolgokat is, mint pl. egy festés vagy felületi javítás meg tudunk csinálni rajtuk idehaza. 100%
Nem, nem így működik. Amit nem tudsz (vagy nem akarsz) megcsinálni idehaza arra küldenek le embert (meg technikát) a svédek.ebben nem kételkedem, de mivel lízingelt cucc, szerintem ezt a svédeknek kell megoldania.
Mikor mondta ezt?Tibi bácsi azt nyilatkozta, hogy része a PZH beszerzésnek, szóval valami van.