A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

<blockquote rel="dudi">phaidros

4-5 milla katonánként és mindenből modern van.

4 millával számoltam, és 8000 katonával, a végeredmény 32 milliárd lett tehát ha a korrupciós árrést rátesszük is 50 milliárdból minden csilli-villi modern kütyüt megkaptok. Ez egy fél stadion ára, ami szerintem bagatel az államkasszának, és ha a szokott módon csinálják 1-2 havernak megint ki lehet osztani egy kis zsét.

Mellette el lehetne kezdeni egy nagyobb arányú BTR modernizációt mondjuk, vagy beszerezni pár nehéz fegyvert pl. modern aknavetőt.

</blockquote>

Volt terv anno nagyobb arányú BTR modernizációra, de elsumákolták (a BTR-es topikba korábban tettem is be róla részleteket). Akkor se sok értelme volt, de ma már egyáltalán nem kéne foglalkozni vele. Úgy ahogy van, mindent cserélni kéne a Gripeneken kívül.

Hát modernizáltak is BTR-eket, új rádiókkal meg hasonlókkal, meg beleraktak egy laptopot "hálózat alapú" hadviseléshez :D

A belebegtetett jövő évi 0-ás költségvetés mennyire kavarhat be "nekünk"?

Eléggé. Annyira hogy szerintem nem is lesz belőle semmit, csak megy a hülyítés. Balog most mondta, hogy nincs 50 milliárd a tanárok fizetésére. "Klasszikusra" utalva itt nem lesz lósz*r se, mert ló sincsen.

Egyre inkább az az érzésem, hogy a politika nem bízik a haderőben, és ezért inkább veszélytelenné teszi.

Ez szinte biztosan így is van. Nem véletlen, hogy a TEK még Halálcsillagra is kapna pénzt, míg a hadsereg meg örülhet ha bakancsot kap.

Decemberben is húsvét után leszünk, nincs itt semmi késlekedés. :)
Ugyan, nem érdemes sokat várni a fejlesztésektől, ha lesz is valami az felesleges értelmetlen gönc lesz 10x áron és használhatatlanul mert valamelyik részét nem veszik meg hozzá. Czinege Lajos óta semmi komoly nem volt.

Volt terv anno nagyobb arányú BTR modernizációra, de elsumákolták (a BTR-es topikba korábban tettem is be róla részleteket). Akkor se sok értelme volt, de ma már egyáltalán nem kéne foglalkozni vele. Úgy ahogy van, mindent cserélni kéne a Gripeneken kívül.

+1

Decemberben is húsvét után leszünk, nincs itt semmi késlekedés. :)
Ugyan, nem érdemes sokat várni a fejlesztésektől, ha lesz is valami az felesleges értelmetlen gönc lesz 10x áron és használhatatlanul mert valamelyik részét nem veszik meg hozzá. Czinege Lajos óta semmi komoly nem volt.

Orbán király meséje: "Vettem is meg nem is, harci eszköz meg nem is..." :D

<blockquote rel="honved">Még 60 milliárd is előkerült hirtelen, amikor égett a ház és kellett a gyors kerítésépítés, a múlt év őszén.
Ugye ekkora összeget vallott be a kormány, hogy nagyjából ennyibe fájt a határvédelem, tokkal vonóval, a múlt évben.

Mert jelentős belpolitikai céljai voltak. Ilyenkor nem számít, hogy honnan szerzik a pénzt, átcsoportosítanak, ha kell fontos területekről is.</blockquote>

24000-en dolgoznak a honvédségben+rokonok+ a htka olvasóközönsége, mennyi ember is ez?
Szerintem a honvédelem fejlesztésével is lehetne szavazókat szerezni. :)

<blockquote rel="ms07">A belebegtetett jövő évi 0-ás költségvetés mennyire kavarhat be "nekünk"?

Eléggé. Annyira hogy szerintem nem is lesz belőle semmit, csak megy a hülyítés. Balog most mondta, hogy nincs 50 milliárd a tanárok fizetésére. "Klasszikusra" utalva itt nem lesz lósz*r se, mert ló sincsen.</blockquote>

Nincs törvénybe foglalva a 0,1%-os évi emelés?

Egy újabb amerikai is a fegyveres erőink fejlesztését kéri.

http://magyarhirlap.hu/cikk/52124/Amerikai_politikus_Viragzik_a_demokracia_Magyarorszagon

Honvéd írta:

Egy újabb amerikai is a fegyveres erőink fejlesztését kéri.

http://magyarhirlap.hu/cikk/52124/Amerikai_politikus_Viragzik_a_demokracia_Magyarorszagon

Ez volt a kedvenc mondatom a cikkben:
"A politikus az amerikai-magyar kapcsolatokat jónak, de javíthatónak is látja. Ennek érdekében előnyös lehet mindkét ország számára, ha Magyarország fejleszti fegyveres erőit, például a helikopterek esetébe"

A kulcsszavak:
- Javítható
- érdekében előnyös
- Magyarország fejleszti
- helikopterek

<blockquote rel="beta"><blockquote rel="ms07">A belebegtetett jövő évi 0-ás költségvetés mennyire kavarhat be "nekünk"?

Eléggé. Annyira hogy szerintem nem is lesz belőle semmit, csak megy a hülyítés. Balog most mondta, hogy nincs 50 milliárd a tanárok fizetésére. "Klasszikusra" utalva itt nem lesz lósz*r se, mert ló sincsen.</blockquote>

Nincs törvénybe foglalva a 0,1%-os évi emelés?</blockquote>

Is-is! Csak akkor érvényes a minimum 0,1%-os emelés, ha a költségvetési iránycél lehetővé teszi. Tehát ha az iránycélban nem fektetem le a hadi kiadások emelését, akkor nincs emelés. Ennyi.
Egyébként a +0,1% még az inflációt sem követi, szal csak bolhafing az egész.

A plusz 31MFt a honvédelmi költségvetés kb. 10%-a. A +0.1% a GDP arányos növelés...jelenleg állítólag a GDP 0.8-0,9 %-a a honvédelem aránya.

<blockquote rel="blitzkrieg"><blockquote rel="beta"><blockquote rel="ms07">A belebegtetett jövő évi 0-ás költségvetés mennyire kavarhat be "nekünk"?

Nincs törvénybe foglalva a 0,1%-os évi emelés?</blockquote>

Is-is! Csak akkor érvényes a minimum 0,1%-os emelés, ha a költségvetési iránycél lehetővé teszi. Tehát ha az iránycélban nem fektetem le a hadi kiadások emelését, akkor nincs emelés. Ennyi.
Egyébként a +0,1% még az inflációt sem követi, szal csak bolhafing az egész.
</blockquote>

Nem a hadsereg költségvetését növelik 0,1%-al, hanem a GDP 0,1%-val növelik a hadseregre fordítandó összeget minden évben. Kb. 30 milliárd forintos különbség van a kettő között. Tavaly a GDP 0,7%-at tette ki a hadsereg költségvetése, idén 0,8, jövőre 0,9 és így tovább.
A tavaly (és valószínüleg idén is) jelentősen nőttek a bevételek, így nem kell semmitől elvonni 1 fillért sem ahhoz, hogy a hadseregnek több jusson.

Szép ez a 48 milliárd, csak már tavaly megmondták, hogy a nagy része elmegy a béremelésre :/ Tavaly ugye még nem a HM büdzséből ment

Szép ez a 48 milliárd, csak már tavaly megmondták, hogy a nagy része elmegy a béremelésre :/ Tavaly ugye még nem a HM büdzséből ment

20 milliárd megy a bérekre. 28 még marad fejlesztésre.
Egyébként szerintem már az is nagyon hasznos, hogy jelentősen emelték a katonák fizuját, így kevesebben lépnek ki, megmaradnak a képzett emberek.