A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Harmincat egybe egy dologra helikopteren kívül szerintem nemigen fognak költeni még pár évig. Max több évre leosztva, ha van eszük.

Nem mondhatta el nekünk sem sajnos. Ami titkos az titkos aztán hiába nyaggattuk vele. De nem hülye az illető (nagyon nem) szóval rossz munkát nem végzett.

Eddig a szintig számtalanszor, számtalan területen eljutottunk. A szokásos titkolózás, altatás, tervezgetés, álmodozás.
Még fiatal vagy.

Részben egy katonai szervezet esetében a titoktartás érthető.
Azonban olyan dolgokban, mint a nehézfegyverzet, amit nemzetközileg is nyíltan kezelnek, különböző egyezmények folytán, titkosítása nehezen érthető.
Ugyebár elvileg meg van szabva, amit elfogadtunk mi is, hogy miből mennyi lehet, max.
Illetve szintén elvileg, nyilvános miből mennyi is van valójában, szinte minden európai haderőnek.
Na mindegy, türelem, majd meglátjuk úgyis, ha kiderül mit veszünk.
Ki fog derülni, úgyis tudjátok.

Kötve hiszem, hogy keletit, az ui embargózott terület. Az amerikaiak éppen most nyújtottak be egy olyan törvénytervezetet, hogy amíg Oo nem adja vissza a Krím-félszigetet, addig maradjanak a szankciók. Vagyis állandóra.
Együttműködni a mi kis KK-Európánkban nekünk a legkisebb rizikóval a lengyelekkel lehetne. Esetleg svéd. Ha ez lesz az irány.
Mondjuk az összeg nem valami nagy, a hightech (us, ger, is,) se valószínű.

http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2004/2/2004-2-5.html

Nemrég találtam, lehet, hogy volt már, elnézést ha igen.
Most aktuális lehet.
Vélemény?

az arlista alapjan a komondor se irrealis, foleg ha az osszeboltolt jelleget, kicsit tobb hazai alkatresszel tudnak dusitani

Nem tudunk semmit az összegről.
Másfelől nem csak orosz van keleten.

Az igaz, de a keleti sem nyomott árú, de a kínai, indiai összetevőknek az esélye még az oroszénál is kisebb. A nálunk sokkal nagyobb - NATO-n belüli - érdekérvényesítő képességgel rendelkező törökök is egyből visszafarcoltak a kínai HQ9-től. A nyugati lobbi nem fogja hagyni ezeket az üzleteket, nem a két szép szemünkért lettünk tagok. "The business of business is business."
Na majd meglátjuk.

Dél-"Koreával" van védelmi ipari kapcsolatunk (nem tudom most miket írtak alá pár éve), onnan sem lehetetlen.
Ennek ellenére én is valószínűbbnek látom az amerikai vagy svéd technikát.

Bár mivel a szankciók az Orosz Föderációra szólnak, de Fehéroroszországra nem, így titkon Grad-ot remélek :D

Bár mivel a szankciók az Orosz Föderációra szólnak, de Fehéroroszországra nem, így titkon Grad-ot remélek :D

Szerintem ezt a titkot nagyon mélyen temesd el magadba, hogy titok is maradjon! :-)
Ha Grad-ot veszünk Belorusszián keresztül, akkor az "irányadó sajtó" szerint rögtön oroszbarátok/kommunistabérencek leszünk, de ha F-16-ost ugyanúgy rajtuk keresztül, akkor egyből felderül hazánkban a demokrácia hajnala. Mert el ne felejtsük, a "business is business" hazájában aki szereti Magyarországot, az se a lelkünkért, hanem a pénzünkért szereti...

Nos krisss rendszerről beszélt.
Akkor ott, kell legyen tüzérségi felderítési lehetőség, radar.
Kell önjáró tarackos tüzérosztály minimum 18 eszközzel + tűzvezetés neki.
Egy sorozatvető osztály, minimum. :)
Na ez csak egy minimális dolog, nagyon is. :)
Ötletelhetünk megint, infók hiányában.