Ijasz
Nem rosszak a gondolataid, de akkora prioritást nem élvezett senkinél a repülőtechnika a szárazföldivel szemben. Inkább arra utalt mindenki, hogy kell még. Másik topikból idézve egy Dunántúl méretű országot 22 repülőgép véd (Svájc), ettől függetlenül nem valószínű, hogy itthon bővítve lennének. Ami viszont tényleg szomorú, hogy minősített időszak esetén maradna a Mistral, ami védje a repülőteret?
Ha már Svájcra utaltam, az ország földrajzát elnézve igen, szükség lenne egy ütőképes(ebb) haderőre. Ami az alakulatok számát és elhelyezkedését illeti, nálam okosabbak kifejtették már, mit hova és hogyan kellene és az eszközök is adva lennének. Minap láttam a híradóban, hogy a kormány és a TATA együttműködési megállapodást kötött, rögtön eszembe jutott a teherautójukra szerelt Bofors löveg, tanulmányozhatnák a Rába szakemberei.
Bizonyos helyzetek kivételével tartom az álláspontom, hogy a lánctalpas technika helyett elég a gumikerekű, főleg ha relatív kis méretű haderőről beszélünk, aminek gyorsan el kellene jutnia az ország bármely részébe. Azt hiszem, anno valamely technikánál ezért is kerül sor kivonásra, mert sokkalta több és összetettebb karbantartást igényelnek, mint kerekes változataik.
Ami a beszerzéseket illeti s ami fentebb is szóba került, az utolsó pillanatban dobták be, hogy lesz új helikopter és lehet pályázni a jelenlegi technika fenntartására. Valami olyasmit hallottam az idén,hogy maradt pénz a kasszában, talán azért húzták azt a pályázatot is eddig? Ha helikoptert veszünk, amit gyanítom le tudtak volna nyomni az emberek torkán, ha akarják (nincs pénz) akkor valahogy gondolom megoldódik a szállítóflotta sorsa is. Míg az előbbit lehet indokolni azzal, hogy "katasztrófavédelmi" célokra kell, utóbbi hiánya a nemzetközi szervezetek felé tett felajánlásokat tenné komolytalanná. Jó példa erre az egyik cikkben említett cseh Airbus beszerzés, amik ha nem saját szállításokat végeznek, akkor bérszállítanak velük. Ehhez mérten a Mangusta-ról tett nyilatkozat már tényleg sci-fi kategória, mert kell, de a szállítógépeket se Herendi porcelánért adják. Max jó sokért.