A lengyelek mire használják? Vagy akikik kifejlesztették?
ja...hogy nekik van önjáró, páncélozott lövegük IS. Többek között.
Harckocsik átkelhettek az Ardenneken. 1940-ben. Aztán próbálkoztak 1944-ben is, az ismert eredménnyel.
1 péda a lehetelenre, valamint a fenti link az F-117-es lelövéséről.
F1117- 1 darab minusz. Jugszláv hadsereg psdig?
Elmondhatták az egyszeri keméncsávó szövegét: "Hárítottam a herémmel a rúgását, aztán az arcommal jól lefejeltem a térdét."
más fórumról:
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2000/4_8.html
Itt az Árpád tűzvezető rendszer és az Arthur lokátor összekapcsolásáról írnak, 2000-ben. Mi az az Árpád rendszer? Vagy ez is már a múlté? Csak mert MZoli írta, hogy az Athurt most szerzik be a csehek, ezek szerint mi is foglalkoztunk már a kérdéssel...
...
Magyar fejlesztésű automatizált tűzvezető rendszer, az első változata még COCOM listás belopott processzorokkal. Végső változata BM-21, 2SZ1, D-20 -ra működött, rengeteg gyerekbetegséggel, kicsi, savanyú, de a miénk volt. Az orosz hasonló rendszert a maga korában leverte, mint vak a poharat.
Hatékony kezelés után a tüzérséggel együtt elmúlt.
...
Emberek!
Lehet hogy ki fogok lógni a sorból, de nem nagyon ered meg a könnyem a HTI enyészete hallatán.Legalább tíz projektjüket ismertem, voltam benne valamilyen módon érintett.( ÁRPÁD automatizált tűzvezető rendszer, lézertávmérő digitalizálása, bemérő gépkocsi digitalizálása, hangfelderítő digitalizálása, meteorológiai berendezések modernizálása, D-20 töltőgép, SZOJKA pilóta nélküli repülőgép, H 18 csapatpróbája, stb.) Ezek zömében olyan modernizálások voltak, mintha a vasutat úgy villamosítanánk, hogy megépítjük a felsővezetéket, áramszedőt szerelünk a gőzmozdonyra, elektromos fütőszállal melegítjük a vizet a gőzképződés érdekében. A VSZ rozsdásodó vasai semmiféle modernizálást nem érdemeltek, minden erre költött forint, dollár, euro kidobott pénz volt, maga a fejlesztés pótcselekvés volt, mely elvonta a figyelmet a valódi, NATO kompatibilis fejlesztési igényektől. A "fejlesztések" extra jövedelmet jelentettek a benfenteseknek, magam nem benfentes révén egyik másik projektet szervezett hazaárulásnak tartottam, ezt meg is mondtam a HTI-s kollégáknak, ezért soha nem is lehettem benfentes.
...
Mondok egy másik példát. Valamikor 1996-ban vettük fel a kapcsolatot az első osztrák tüzérezreddel. Akkortájt vették át a brit rajnai haderőtől a feleslegessé vált M109A3 önjáró páncélozott lövegeket. Amikor 1998-ban résztvettem az éleslövészetükön, minden elemükben NATO kompatibilisek voltak, pedig senki sem mondta nekik hogy NATO kompatibilisnek, interoperabilisnek, szervilisnek, netán kollaboránsnak kellene lenniük. 2002-ben pedig már automatizált tűzvezető rendszerűk is kész volt osztrák, svájci, izraeli kooperációban. Mi magyarok pedig 1982 óta tökölünk az ÁRPÁD rendszerrel, ami szerintem a magyar tüzérség Bős-Nagymarosa
...