Azert ez nem ilyen egyszeru allami szinten. Mert egy csalad eseteben mukodik az, hogy az igyis-ugyis fix havi jovedelembol megveszik az eurot akkor amikor ugy erzik hogy olcso, majd azt koltik amikor eljon a nyar, Olaszorszagban. De egy allamnak szamolnia kell a belso kamattal is. Egy gazdasag eseteben nem ugy megy, hogy tudom, hogy majd 1-3 ev mulva kell nekem euro, de akkor valoszinuleg draga lesz, ezert most veszek. Mert egyreszt ezt ugyan megteheteik, valoszinuleg meg is teszik, es ennek megvan a nyilvanvalo elonye, de van par hatranya is:
- addig is kell valamit csinalni azzal az euroval, amig "varakozik". A kapott kamat erte meg alacsonyabb mintha forintban maradt volna.
- a forint eladassal lenyomtam a forint erteket, ami pont a problemam volt.
- nekem (amig nem kell fizetni 1-3 ev mulva a fegyverekert) pont forintra lenne szuksegem, mert a fizetnivaloim tulnyomo resze forintban van (pl.: az allamadossagom), de en eladtam a forintot.
Nyilvan ki lehet szamolni (es ki is szamoltak gondolom), hogy meg igy is megeri idoben eurot venni az allamnak, ha tudom hogy szuksegem lesz ra, es most "relative" olcso, kesobb meg draga lesz. De akkor sem ilyen egyszeru a dolog, mint egy csaladi kasszanal, hogy ha euro kell, akkor semmi gond, akkor az eurot veszem le a "polcrol".
Tehat ha fel is keszul az allam idoben, akkor is bizony komoly gond, ha devizaval kell fizetnie a fegyverekert, mikor az o devizaja gyengul. (Tobbek kozott ezert is jo a hazai hadiipar)