Azert ez nem ilyen egyszeru allami szinten. Mert egy csalad eseteben mukodik az, hogy az igyis-ugyis fix havi jovedelembol megveszik az eurot akkor amikor ugy erzik hogy olcso, majd azt koltik amikor eljon a nyar, Olaszorszagban. De egy allamnak szamolnia kell a belso kamattal is. Egy gazdasag eseteben nem ugy megy, hogy tudom, hogy majd 1-3 ev mulva kell nekem euro, de akkor valoszinuleg draga lesz, ezert most veszek. Mert egyreszt ezt ugyan megteheteik, valoszinuleg meg is teszik, es ennek megvan a nyilvanvalo elonye, de van par hatranya is:na ez az amit nem tudhatunk. nem tudhatjuk hogy az államnak mennyi pénze van devizába és mennyi valutába. és hogy a rendelkezésre állóakból mennyit mire költ és egyáltalán történik e pénzváltás.
- addig is kell valamit csinalni azzal az euroval, amig "varakozik". A kapott kamat erte meg alacsonyabb mintha forintban maradt volna.
- a forint eladassal lenyomtam a forint erteket, ami pont a problemam volt.
- nekem (amig nem kell fizetni 1-3 ev mulva a fegyverekert) pont forintra lenne szuksegem, mert a fizetnivaloim tulnyomo resze forintban van (pl.: az allamadossagom), de en eladtam a forintot.
Tehat ha fel is keszul az allam idoben, akkor is bizony komoly gond, ha devizaval kell fizetnie a fegyverekert, mikor az o devizaja gyengul. (Tobbek kozott ezert is jo a hazai hadiipar)