A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 137
130 346
113
Igen ismét azok a főtisztek alatt van, akik között vannak kiváló emberek, de van még mindig egy csomó aki a szovjetunióban tanult hidegborús 80-as években ragadt harcászati színvonalon
Továbbra is a a Maróth által összegyűjtött team csinálja a dolgot, úgy ahogy eddig Tömböl alatt.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 292
113
Én most is karácsonykor belefutottam egy politikai picsa altisztbe... a végére sikerült kihúznia a gyufát amikor a hazautazással kavart. nekünk emiatt változáskövetkezett be a hazautazásba. csak baszott rólla kiértesíteni. (mert ez neki privát ügy hogy hogy megy haza...) csak mi is érintettek vóltunk emiatt...
aztán amikor megkérdezem hogy ezt a váltizást mikor akarta közölni az állománnyal és velem mint hazacsoportosítás alatt rangidősséváltal... pampogott majd 10perc múlva 6 emberel jött be a körletembe ... Hogy mi az hogy számonkérem ő a minisztériumból kapott engedélyt. meg ilyen dumát eleresztett... Még jó hogy nem vagyok szívbajos... Meg hogy semmi közöm a hazautazáshoz... (a saját hazautazásomhz...)
Politikaisaktól isten ments... (egyébként altisztvólt a hölgyike...) Nem kérdezek rá ki lessz a sofőr órákat ácsoroghattunk vólna egy bóltparkolóba... vagy eljöttünk vólna másokkal a sofőr meg potyára jön le értünk...

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 088
9 042
113
Továbbra is a a Maróth által összegyűjtött team csinálja a dolgot, úgy ahogy eddig Tömböl alatt.
Persze amíg kifut a jelenlegi beszerzési hullám.. Nincs szervezte a HM-nek a team kiváltására még. (és itt a még a hangsúly).. Szerinted az Orbán melletti iroda azért lett, mert a kitüntetésekről döntenek, meg kostolgatják az MRE csomagokat :)...

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 088
9 042
113
Én drukkolok a jelen team-nek, de úgy érzem, hogy a szakmai szempontok egyre kevésbé látszanak a döntések során.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 165
33 384
113
Vagy Vorosilov, aki a II.vh-ben a lovasságot mint csatadöntő fegyvernemet favorizálta.
Hát ez azért nem ennyire qrvára egyszerű.Anno mi is növeltük,meg a németek is növelték a lovassági alakulatok számát,nem csak Vorosilov miatt a ruszkik.Ugyanis nem volt elegendő gépjármű a gyalogosok mozgatására.Ló meg volt.Nem klasszikus lovasságként,hanem lovasitott gyalogságként kell ezekre a lovassági alakulatokra gondolni.Dragonyosokként kell erre a lovasságra gondolni.

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
712
2 710
93
Szvsz nem. A politikai tisztek minden szinten előfordultak, a csapatoknál és a magasabb egységek vezetésében is.. pld. Hruscsov is politikai tiszt volt, de nem egy csapattisztként.
Ő nekem ott kezdődik a probléma ,hogy Rezsi Szili és a lenin fiúk közé odadobtál egy egyenlőségjelet... Szili max csúnyán beszél a parlamentben sajnálom, hogy nekem kell felvilágosítani téged de a fiúk kb az ss einsatzgruppe helyi megfelelői voltak.... Általában is sértő ahogy a vidékiekről írsz de ez nállam már túlmegy minden határon (pedig Szilit se nagyon kedvelem )

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 137
130 346
113
Én drukkolok a jelen team-nek, de úgy érzem, hogy a szakmai szempontok egyre kevésbé látszanak a döntések során.
Pisti, fogalmad sincs merre fogunk mozdulni a továbbiakban. Amiket előszeretettel kritizálsz beszerzések általában mind maróth bizniszei voltak. Csak szépen beszélt veled egykét személyes találkozón aztán a tenyerèből ettél utàna....

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 137
130 346
113
Szvsz nem. A politikai tisztek minden szinten előfordultak, a csapatoknál és a magasabb egységek vezetésében is.. pld. Hruscsov is politikai tiszt volt, de nem egy csapattisztként.
A politikai kinevezett nem egyenlő a politikai tiszttel.
A poltikai tiszt az "ideológiai" megfelelőségért és a rendszerhűségért felel.
A politikai kinevezett meg kap egy zsíros pozíciót a szolgálataiért. Sziszi politikai kinevezett volt, de kb olyan volt mint a honvédség kabalája és egyben filmes nyelven szólva egyfajta Comic Relief. De amúgy a kutyának se ártott csak megette a svédasztalnak a lábát is.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 088
9 042
113
Pisti, fogalmad sincs merre fogunk mozdulni a továbbiakban. Amiket előszeretettel kritizálsz beszerzések általában mind maróth bizniszei voltak. Csak szépen beszélt veled egykét személyes találkozón aztán a tenyerèből ettél utàna....
Nem. Én sok mindenben nem értettem egyet Maróth-al, sem beszerzésekben sem más gondolatokban. Annyiban igen, hogy a HM és a védelmi beszerzéseket külön kellett volna tartani. Való igaz, hogy nincs róla képem, merre fogunk mozdulni, de egyre van. Mégpedig az, hogy nincs mögötte költségünk. Porkoláb előadása ellenére sem. Ahogy a többi iparágban, úgy a haderőfejlesztésben sincs, hiába a 2% illetve az, hogy mi van a távoli álmokban. Eléggé pragmatikus vagyok. Másfél éve megjósoltam, hogy a recesszió hatással lesz a beszerzésekre, a dologi kiadásokat le fogják nyírni, és azt is, hogy nem képességeket vettünk hanem rendszerket fegyvereket, ezért nem értelmezhető még egy csomó fegyvernemi kiadás. Már leírtam H145M és Mi-24 fegyverzet nélkül, Gripenek elhúzódó modernizációval, és ismét csak fegyverzet nélkül (0,5 javadalmazás BVR rakéta, és 2 javadalmazás elavult AIM-9. Az IRIS-T-re kiváncsi leszek, hogy mennyi és mikor. A lézer és GPS+lézerbombák szerintem szintén minimális javadalmazásnyi lehet.

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: bel and kaktusz

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 088
9 042
113
Hát ez azért nem ennyire qrvára egyszerű.Anno mi is növeltük,meg a németek is növelték a lovassági alakulatok számát,nem csak Vorosilov miatt a ruszkik.Ugyanis nem volt elegendő gépjármű a gyalogosok mozgatására.Ló meg volt.Nem klasszikus lovasságként,hanem lovasitott gyalogságként kell ezekre a lovassági alakulatokra gondolni.Dragonyosokként kell erre a lovasságra gondolni.
Teljesen igazad van, de mint általánosítás megállja a helyét. Nem véletlenül lett a KV tankoknak a neve :).. Vorosilov mint régi lovasvezér nem a modern dragonyosokra gondolt. A mi és német lovasság fejlesztésünk az üzemanyagok hiánya miatt volt és persze mert nem volt elég gépesített járművűnk. A nyugati oldalon a britek amcsik nem tartottak lovasezredeket sem, viszont az olasz hadjárathoz szereztek be öszvéreket teherhordónak..

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Igen, de az interneten meg általában nem irodalmi nyelvet használnak az emberek hanem köznyelvet vagy éppen az adott csoportra jellemző szlenget vagy zsargont . Ha cikket írnék ott én sem így írnám. De ez egy fórum ami a kötetlen társalgást és ismeretterjesztést hivatott elősegíteni. Tudja mindenki, hogy kéne de nem fogják úgy írni mert eleve nem az jön a szájukra (billentyűjükre) mert nem tudományos értekezést vagy esszét írnak.
Mivan? Relaxálsz valamelyik velllnessszben, vagy új dózison vagy Xanaxból?
Mér' ne tudsz rendesen válaszolni?
Vagy azt képzeled, hogy aktív hivatásos lövész tiszt vagy!
Ájjjá' má lefelé!

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 137
130 346
113
Mivan? Relaxálsz valamelyik velllnessszben, vagy új dózison vagy Xanaxból?
Mér' ne tudsz rendesen válaszolni?
Vagy azt képzeled, hogy aktív hivatásos lövész tiszt vagy!
Ájjjá' má lefelé!
Bejgli túladagolásban szenvedek és lelassult az anyagcserém és emiatt a vérnyomásom se megy fel.