Most olvasom a lengyel önjáró löveg beszerzéséről a cikket. Mivel ugye van ez a Lengyel-Magyar 2 jó barát dolog, én ráfeküdnék erre a vonalra.
Harckocsik terén jó a Leo2A4-5. Ebből mondjuk egy 50 darab. (Lengyeleknél van.)
Önjáró tüzérséghez jöhet a Krab. Monjuk úgy 20-30 db közötti példánnyal. (Lengyeleknél van)
Rakéta sorozatvető, szintén Rába alvázas. Úgy 60-100 darabos mennyiségben.
Szállító jármű természetesen a Rába.
Úgy gondolom, a Btr-ek, még megfelelőek nekünk. Esetleg beszerezni melléjük jobb IED és akna elleni védelmű járműveket.
Helikopter: Legyen mondjuk 10-20 darab Blackhawk (Lengyeleknél gyártás)
Harci Heliből azt mondom legyen vagy 10 db. Ah-1z, vagy a Török heli, nem jut eszembe a neve. Ez legyen költséghatékony választás.
A légierőnél Maradjon a Grippen, de legyen hozzá fegyver. Mindenből elég.
Szállítóknál legyen egy vegyes század. 2-3 C-130, 4-5 C-27, plusz ugye használhatjuk a közös C-17-ket.
Légvédelmi rakétából én nem tartanám meg a Kubot, de Mistralt se. Nem értek a témához, de valami potensebb kellene.
Nem ártana rámenni szerintem sem az egyéni felszerelésekre. Éjjellátó, Repesz-golyóálló mellények, egyenruházat.
A honvédségi struktúra átalakítása elengedhetetlen. Onnan jönne hely a harcoló alakulatoknak. A honvédségi költségvetés megemelése alap dolog.
Úgy vélem, ezek a beruházások, egyszeri költségek. Mármint ha veszel új gyártású Krabot, az a Magyar viszonyokat nézve, vagy 40 évre biztosítaná az önjáró tüzér képességét. Hasonló a helyzet minden képesség terén. Hogy miből? Stadion pénzből, segélyből, stb. Ismétlem,egyszer kell megvenni, a karbantartás, javítási költségek már töredéke a beszerzési árnak, az üzemeltetés pedig lehet költséghatékonyabb, mint a régi orosz technikánál.