S
szpg9
Guest
"Honvédnak" válasz a kétkedéseire... Miért mondanék nagyot. de, ha az összes emlékem leírnám, az egy könyvet megtöltene. De, még néhány emlék Nagyatádról, remélem van itt fórumtárs, aki megerősít. Vasas volt a laktanya kütjának a vize, hát elzárták, mert a KÖJÁL kért vastalanítót.. Lajtos kocsiban kaptuk a vizet, de az az akkori télen szétfagyott és a víz kifolyt belőle. Télen havat olvasztottunk a tea iváshoz, borotválkozáshoz, stb... Amikor haza mentem, levágták a hajam, de ott, ahol nem érte a haj a nyakamat, láthatóan koszosabb voltam. Így nem engedtek volna haza, ezért a szakasz megköpködte a nyakamat, és papírzsebkendővel elkenték a koszt. Igen hálás voltam érte, mert otthon annyit fürödhettem, amennyit akartam. Ezredfürdő, kb. negyedévente volt, egyébként csak gyakorlatokon tudtunk fürödni. oda viszont havi gyakorisággal jártunk.Nem volt latrina sem, hanem mindenki oda csinált, ahová tudott. Én a kerítés tövébe jártam. Olyan szakadt és koszos sosem voltam, mint akkor... apám, anyám jött látogatni és sírtak, mert rosszabbul néztem ki, mint egy hadifogoly. Mindkét súrranóm talpa levált hátul, még kb. május környékén, de mikor cserére elmentem, annyit kérdeztek, mikor szerelek le. Mondtam, hogy augusztusban, Erre az volt a válasz, akkor ne hőbörögjek, inkább örüljek, mert nyáron így szellőzik. A gyakorlóm a lábam között és a térdimen is szakadt volt, A fénylő, zsíros fekete kosz már kopott le róla..... egyik nap mentem a körletembe és mint a Lenin mauzóleumnál hosszú sor állt, ment be a WC-be és mikor kijöttek, k@rvára röhögtek. Mint kiderült, azon, hogy nincs víz, nyár van, meg rohadt büdös....mert persze nem volt víz... néhányan addig szvrtak a WC-ba, mig a púp hegye magasabb nem lett a deszkánál (ezt a deszkára guggolva lehetett csinálni). A közröhej tárgya az volt, hogy valaki a sz@rpüp tetejére verte ki a farkát. Télen, mikor elfogyott a tüzelő, akkor előbb a szomszéd körletek ajtóit, utána meg a szekrényeket tüzeltük el. Naponta volt az a parancs, hogy te meg te egy szekrénybe költözöl, aztán azonnal beaprította egy társunk fejszével a kincstári szekrényt a kályhába. Éjjelente szenet lopni jártunk a tiszti étkezdéhez, mert a legénységnek a brikettet májusban hozták és az szétporladt, a nyári-őszi esőkben...Akkor javult a helyzet, amikor egy bakonyi gyakorlatról úgy tértünk "haza", hogy az össze járművünket megpakoltuk fával... Nálunk volt a fogdán fegyveres lázadás, lefegyverezve az őrséget, két részeg katona pedig a kanálgép késével fenyegette az ÜTI-t, 10 évet kaptak, rendes börtönben. Nálunk kb. két hetente tartott a kaposvári katonai bíróság nyilvános ítélethirdetést, nyilván elrettentő céllal. Az értékrendről csak annyit, ha elloptál egy gyakorlót, akkor kaptál fél év futkosót, mikor meg egy egész tárat kilőtt a váltásra egy tök részeg őr az kapott 30 nap fogdát. Vagy írjam azt, mindennaposak voltak a sittesek verései, akik egyébként kimenőn a tiszteket is agyba-főbe verték (egyiknek eltörött az állkapcsa is). Kezelhetetlenek voltak, a börtönből hozták őket a hadseregbe, azt mondták, nekik a bezártság az életformájuk, ugyan mit tehetnének velük. Sokszor volt, hogy egy egy ilyen stokival történő pofozkodás után, a járni nem tudó, törött végtagú sértettett áthüzták a körletünkbe, hogy a többiek agyon ne verjék az éjszaka... Egész éjjel ott szenvedett a szakasz körletünkben, mert gyengélkedőre csak ébresztő után vihettük. vérfolt és véres csík maradt utána...Én eg 120 kilós kanci@gó alatt laktam az alsóágyon, aki egy nagyon békés ember volt, de amikor kitört a patália, akkor a kályharakó kis szeneslapáttal pofozkodott.... Lőgyakorlaton, volt, aki mögött két tiszt állt Dragunovval, mert megfenyegette a tiszteket, ha éles lőszert kap, akkor kinyírja őket. Láttam, csak a pofája volt nagy, de amikor csak a háta mögé nézett, azonnal leütötték... Írhatnék még sok mást is, azt hiszed mindezt ki lehet pár perc alatt találni. Most ennyi első szösszenetből. De azt is hozzáteszem, mikor néha 2-3 havonta hazamehettem, a katonák rázták felém a centit, és mondták én Tapolcán, Lentiben.. stb.. szolgálok, Te hol? Én mindig csak annyit mondtam, hogy Atádon... Erre mindegyik, mindig meghívott egy-egy üveg sörre...Várja a hazudós forumozó a reagálásodat. Örülj neki, ha Te operett katona lehettél....