A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 762
35 955
113
Mondjuk, nekem eddig sem voltak illúzióim, amiket felsoroltál a darabszámot illetően, na de mikor lesz ebből 8x8-as, esetleg 6x6-os vagy netán 155-ös gumis tüzérség? Mert ugye MG nyilatkozta, a szállítási idő : 5-6 év. Ha nem rendelünk, soha nem is ér ide. Jut eszembe a 6x6-ról, a kazahsztáni csoda, az Mbombe 16 tonnánál kezdődik. Ja, persze 26 tonnáig páncéloztható. :D :D Mintha ezt olvastam volna.
Ez az Mbombe egy visszatérő ötlet, de nem rémlik, hogy bármilyen hivatalos forrás egyszer is megemlítette volna mint olyan járgányt ami MH-nak érdekes lehet...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 084
13 483
113
:oops: :oops: ennél konkrétabban nem megy.
Akkor fogjunk bele a megfejtésbe. Két fej valami kétszemélyú jármure utalhat. Elvileg egy ló is lehet (mert Girdrán és Szittyák ...) amirol nekem a templomos lovagok szimbóluma jut eszembe, ahol ketten ulnek egy lovon. Szoval a megfejtés:
Antióchiai Szent Kézigránát :cool:
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 233
119 909
113
Ez az Mbombe egy visszatérő ötlet, de nem rémlik, hogy bármilyen hivatalos forrás egyszer is megemlítette volna mint olyan járgányt ami MH-nak érdekes lehet...
Volt egy currusos prospektus amin fel volt tüntetve. Még akkor a currus küzdeni próbált az enyészet ellen. A topikjában benne van a legelején.
 

K.Attila63

Active Member
2019. február 4.
158
143
43
Akkor fogjunk bele a megfejtésbe. Két fej valami kétszemélyú jármure utalhat. Elvileg egy ló is lehet (mert Girdrán és Szittyák ...) amirol nekem a templomos lovagok szimbóluma jut eszembe, ahol ketten ulnek egy lovon. Szoval a megfejtés:
Antióchiai Szent Kézigránát :cool:
Ha repül L-39 vagy Tucano.:hadonaszos:
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 580
8 189
113
Amit az eddigi bejelentéseken túl reálisan jöhet még:
  • személyi felszerelés további modernizációja
  • géppuskák cseréje
  • komolyabb drónok beszerzése
  • infrastruktúra további rendbetétele (katonai bázisok felújítása)
  • önjáró légvédelmi gépágyú, ehhez új légvédelmi rakéták, illetve Mistral távirányított tornyokra helyezése
  • NMS 4x4 (Nomád)
  • önjáró aknavető (Lynx, Gidrán?), és az aknavetőpark cseréje
  • exszovjet teherautók cseréje
  • valami a cseh repülőgyárból
  • később 8x8 APC/IFV.

Tavaly 5000 milliárdos volt a hiány. A MLRS, más/több nehézfegyverzet, a távolabbi jövő zenéje szerintem. Szerintem most arra koncentrálnak, hogy a beszerzett technikát megfelelően tudjuk karbantartani, és legyen hozzá személyzet is, ezért csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. 2. vadászszázadot sem érzek most, szerintem még plusz két Gripen D sem túl esélyes.
 
H

Hummen23

Guest
A beszerzésre fordított arány csökkentéséből illetve abból, amit dr. Sticz László vezérőrnagy mondott szerintem az következik, hogy nagyobb mennyiségű, pl. egy egész zászlóaljra, osztályra való nehéz technika beszerzése nem várható a közel jövőben. Inkább az összehangolásé a hangsúly.
Jelenleg a PZH-k és a Leopardok személyzetének kiképzése zajlik. Amíg ezek az alakulatok nem érik el hadrafoghatóságot, nem is lenne sok értelme mennyiséget bővíteni.

Ha tavasszal váltás lesz, akkor ez még inkább biztosra vehető, hogy átcsoportosítás lesz egészségügyi, szociális és oktatási területre.
A futó beszerzések szerintem akkor is megérkeznek, de csodálkoznék ha lenne politikai akarat arra, hogy kb. mindenből legyen 2x-3x ennyi...

Persze lehet, hogy vettünk egy komplett rakéta osztályt, csak nem tudunk még róla, de a beszerzési ütem biztos, hogy lassulni fog a következő években. Erre MG konkrétan utalt is a riportban.
"Amíg ezek az alakulatok nem érik el hadrafoghatóságot, nem is lenne sok értelme mennyiséget bővíteni."

Már azelött le kell adni a megrendelést, mielött a hadrafoghatóságot elérő jóember sejtené hogy ő bizony katona akar lenni.

A vas beszerzése a sok idő. Ha akkor kezdesz el vakarózni amikor kellene, akkor már régen késő. És bizony akkor az a fránya ceruza is vastagabban fog.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 328
113
NA úgy látom, hogy itt ma mindenki szabadnapos.
Csak bambáztok, de nem vesztek észre érdekességeket a linken, amit betettem. :oops:
Lassan 12 órája kint van, de még senki nem szúrta ki a Barba trükköt. :D
A drága HM-es csalafinták a költségvetésben elrejtettek némi meglepit. Csalafinták voltak, mert szét, meg összevontak dolgokat, de aki tudja mit keres, az rájön.
Érdekes, hogy eddig ez senkinek nem tűnt fel az elmúlt fél év során.
A nyomok:
HM Költségvetés tervezet 2021 (26.oldal)
HM Költségvetés tervezet 2022 (27.oldal)

Különös tekintettel érdemes böngészni a következő sort:
Légierő képességek fejlesztése (helikopterek,
repülőgépek)
Mi ebben a meglepő?
Hát az, hogy ez a "programpont" a jelen információink szerint összesen 2022-től kizárólag a Gripen-t kellene tartalmazni, valamint a H225M részleteit. (Ugyebár a H145M program már kifutott)
De nini! A 2021-es költségvetésben, 2022-re a Gripen+H225M összes (ott még nagyon áttekinthetően külön szerepeltek) még csak 76.5Mrd HUF szerepel.
Igen ám, de a 2022-es tervben, már 2022-re, a légierő képességek fejlesztése (helikopterek, repülőgépek) összesen 109.3Mrd HUF szerepel.
A különbség 32,8Mrd Forint. :oops:
Ugyan ez a 2023-as évre tervezettek szerint 90,8Mrd illetve a 22-es tervezetben 116Mrd. A különbség 25,2Mrd Forint
Bár a 2021-es tervezetben még nem szerepel, de a '22-esben megjelenik a 2024-es év ami ráadásul igen komoly 141,2Mrd Forintos összegre számol arra az évre. Namost ha ebből levonjuk a durván 28Mrd-os Gripen részletet, akkor 113Mrd marad. A H225M becsült kb. 12-13Mrd HUF. Ez még ki id adná az ívet, ugyanakkor az eredeti tervek szerint már évekkel előre fizettünk a H225M-ért- évi 44-48Mrd Forintot. Mindezt minimum 3 évig. Talán pont azért, hogy ne egyben kelljen az azévi mind a 8 gépet egyszerre kipengetni.
Erre addig emelték a légierős beszerzési költségvetést, hogy úgy látszik mégis kicsengetünk annyit egy évben. Ok, de akkor mire kellett előre fizetni, amikor még csak gyártják a gépeket.
Szerintem mindez csak úgy lehetséges, ha valami még belekerült a zsákba a Gripen, és a H225M mellé. Nem véletlenül lett sejtelmesen összemosva "helikopterek, repülőgépek"-ké!
Nyilván valamiből ki kell majd fizetni az új Gripen fegyverzetet is, de nem gondolom, hogy ekkora hatalmas tételnek kellene annak lennie.

Van még érdekes a 2022-es táblázatban. Idénre megjelent egy majd 200Mrd-os növekmény a lövész képesség fejlesztése címszóban. Ez ugye nyilvánvalóan a Lynxeket takarja. Viszont ebből elég jó közelítéssel meg lehet mondani, hogy kb. 10-11M USD körül alakult egy Lynx ára.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 431
46 328
113
"Amíg ezek az alakulatok nem érik el hadrafoghatóságot, nem is lenne sok értelme mennyiséget bővíteni."

Már azelött le kell adni a megrendelést, mielött a hadrafoghatóságot elérő jóember sejtené hogy ő bizony katona akar lenni.

A vas beszerzése a sok idő. Ha akkor kezdesz el vakarózni amikor kellene, akkor már régen késő. És bizony akkor az a fránya ceruza is vastagabban fog.
Ment a like, de azért látni kell, hogy a honvédségi átalakításban (főleg bővülés) a most jövő lépések nem elsősorban hardverigényesek.
Nekem az volt a tippem, hogy 2023-24-től fognak elkezdeni egy komolyabb illetményemelést betenni a rendszerbe. Ez jelentősen elkezdi majd tolni a kiadásokat a bér jellegű kiadások felé.
Erre azért van szükség, mert a szittya koncepciót meg kell majd tölteni emberekkel. Ennek minimum 6-8000 embert kell bevonni.
De ez nem jelenti azt, hogy velük együtt a technikai beszerzéseket is ilyen arányban kellene emelni.
A szittya könnyű lövész alakulatainak bár lesz jelentős eszközigénye, de kb. tized akkora (pénzben), mint egy nehéz, vagy egy közepes alakulatnak.
Ráadásul a felszerelésük igen jelentős része hazai gyártásból megoldható lesz.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 278
14 191
113
NA úgy látom, hogy itt ma mindenki szabadnapos.
Csak bambáztok, de nem vesztek észre érdekességeket a linken, amit betettem. :oops:
Lassan 12 órája kint van, de még senki nem szúrta ki a Barba trükköt. :D
A drága HM-es csalafinták a költségvetésben elrejtettek némi meglepit. Csalafinták voltak, mert szét, meg összevontak dolgokat, de aki tudja mit keres, az rájön.
Érdekes, hogy eddig ez senkinek nem tűnt fel az elmúlt fél év során.
A nyomok:
HM Költségvetés tervezet 2021 (26.oldal)
HM Költségvetés tervezet 2022 (27.oldal)

Különös tekintettel érdemes böngészni a következő sort:

Mi ebben a meglepő?
Hát az, hogy ez a "programpont" a jelen információink szerint összesen 2022-től kizárólag a Gripen-t kellene tartalmazni, valamint a H225M részleteit. (Ugyebár a H145M program már kifutott)
De nini! A 2021-es költségvetésben, 2022-re a Gripen+H225M összes (ott még nagyon áttekinthetően külön szerepeltek) még csak 76.5Mrd HUF szerepel.
Igen ám, de a 2022-es tervben, már 2022-re, a légierő képességek fejlesztése (helikopterek, repülőgépek) összesen 109.3Mrd HUF szerepel.
A különbség 32,8Mrd Forint. :oops:
Ugyan ez a 2023-as évre tervezettek szerint 90,8Mrd illetve a 22-es tervezetben 116Mrd. A különbség 25,2Mrd Forint
Bár a 2021-es tervezetben még nem szerepel, de a '22-esben megjelenik a 2024-es év ami ráadásul igen komoly 141,2Mrd Forintos összegre számol arra az évre. Namost ha ebből levonjuk a durván 28Mrd-os Gripen részletet, akkor 113Mrd marad. A H225M becsült kb. 12-13Mrd HUF. Ez még ki id adná az ívet, ugyanakkor az eredeti tervek szerint már évekkel előre fizettünk a H225M-ért- évi 44-48Mrd Forintot. Mindezt minimum 3 évig. Talán pont azért, hogy ne egyben kelljen az azévi mind a 8 gépet egyszerre kipengetni.
Erre addig emelték a légierős beszerzési költségvetést, hogy úgy látszik mégis kicsengetünk annyit egy évben. Ok, de akkor mire kellett előre fizetni, amikor még csak gyártják a gépeket.
Szerintem mindez csak úgy lehetséges, ha valami még belekerült a zsákba a Gripen, és a H225M mellé. Nem véletlenül lett sejtelmesen összemosva "helikopterek, repülőgépek"-ké!
Nyilván valamiből ki kell majd fizetni az új Gripen fegyverzetet is, de nem gondolom, hogy ekkora hatalmas tételnek kellene annak lennie.

Van még érdekes a 2022-es táblázatban. Idénre megjelent egy majd 200Mrd-os növekmény a lövész képesség fejlesztése címszóban. Ez ugye nyilvánvalóan a Lynxeket takarja. Viszont ebből elég jó közelítéssel meg lehet mondani, hogy kb. 10-11M USD körül alakult egy Lynx ára.
Kc390?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
NA úgy látom, hogy itt ma mindenki szabadnapos.
Csak bambáztok, de nem vesztek észre érdekességeket a linken, amit betettem. :oops:
Lassan 12 órája kint van, de még senki nem szúrta ki a Barba trükköt. :D
A drága HM-es csalafinták a költségvetésben elrejtettek némi meglepit. Csalafinták voltak, mert szét, meg összevontak dolgokat, de aki tudja mit keres, az rájön.
Érdekes, hogy eddig ez senkinek nem tűnt fel az elmúlt fél év során.
A nyomok:
HM Költségvetés tervezet 2021 (26.oldal)
HM Költségvetés tervezet 2022 (27.oldal)

Különös tekintettel érdemes böngészni a következő sort:

Mi ebben a meglepő?
Hát az, hogy ez a "programpont" a jelen információink szerint összesen 2022-től kizárólag a Gripen-t kellene tartalmazni, valamint a H225M részleteit. (Ugyebár a H145M program már kifutott)
De nini! A 2021-es költségvetésben, 2022-re a Gripen+H225M összes (ott még nagyon áttekinthetően külön szerepeltek) még csak 76.5Mrd HUF szerepel.
Igen ám, de a 2022-es tervben, már 2022-re, a légierő képességek fejlesztése (helikopterek, repülőgépek) összesen 109.3Mrd HUF szerepel.
A különbség 32,8Mrd Forint. :oops:
Ugyan ez a 2023-as évre tervezettek szerint 90,8Mrd illetve a 22-es tervezetben 116Mrd. A különbség 25,2Mrd Forint
Bár a 2021-es tervezetben még nem szerepel, de a '22-esben megjelenik a 2024-es év ami ráadásul igen komoly 141,2Mrd Forintos összegre számol arra az évre. Namost ha ebből levonjuk a durván 28Mrd-os Gripen részletet, akkor 113Mrd marad. A H225M becsült kb. 12-13Mrd HUF. Ez még ki id adná az ívet, ugyanakkor az eredeti tervek szerint már évekkel előre fizettünk a H225M-ért- évi 44-48Mrd Forintot. Mindezt minimum 3 évig. Talán pont azért, hogy ne egyben kelljen az azévi mind a 8 gépet egyszerre kipengetni.
Erre addig emelték a légierős beszerzési költségvetést, hogy úgy látszik mégis kicsengetünk annyit egy évben. Ok, de akkor mire kellett előre fizetni, amikor még csak gyártják a gépeket.
Szerintem mindez csak úgy lehetséges, ha valami még belekerült a zsákba a Gripen, és a H225M mellé. Nem véletlenül lett sejtelmesen összemosva "helikopterek, repülőgépek"-ké!
Nyilván valamiből ki kell majd fizetni az új Gripen fegyverzetet is, de nem gondolom, hogy ekkora hatalmas tételnek kellene annak lennie.

Van még érdekes a 2022-es táblázatban. Idénre megjelent egy majd 200Mrd-os növekmény a lövész képesség fejlesztése címszóban. Ez ugye nyilvánvalóan a Lynxeket takarja. Viszont ebből elég jó közelítéssel meg lehet mondani, hogy kb. 10-11M USD körül alakult egy Lynx ára.
KC-390?
Később írták alá a szerződést, mint a többit, lehet, hogy nem szerepelt a tervekben....
Ami, azért hiba, tekintve, hogy kormányhatározat volt róla.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
NA úgy látom, hogy itt ma mindenki szabadnapos.
Csak bambáztok, de nem vesztek észre érdekességeket a linken, amit betettem. :oops:
Lassan 12 órája kint van, de még senki nem szúrta ki a Barba trükköt. :D
A drága HM-es csalafinták a költségvetésben elrejtettek némi meglepit. Csalafinták voltak, mert szét, meg összevontak dolgokat, de aki tudja mit keres, az rájön.
Érdekes, hogy eddig ez senkinek nem tűnt fel az elmúlt fél év során.
A nyomok:
HM Költségvetés tervezet 2021 (26.oldal)
HM Költségvetés tervezet 2022 (27.oldal)

Különös tekintettel érdemes böngészni a következő sort:

Mi ebben a meglepő?
Hát az, hogy ez a "programpont" a jelen információink szerint összesen 2022-től kizárólag a Gripen-t kellene tartalmazni, valamint a H225M részleteit. (Ugyebár a H145M program már kifutott)
De nini! A 2021-es költségvetésben, 2022-re a Gripen+H225M összes (ott még nagyon áttekinthetően külön szerepeltek) még csak 76.5Mrd HUF szerepel.
Igen ám, de a 2022-es tervben, már 2022-re, a légierő képességek fejlesztése (helikopterek, repülőgépek) összesen 109.3Mrd HUF szerepel.
A különbség 32,8Mrd Forint. :oops:
Ugyan ez a 2023-as évre tervezettek szerint 90,8Mrd illetve a 22-es tervezetben 116Mrd. A különbség 25,2Mrd Forint
Bár a 2021-es tervezetben még nem szerepel, de a '22-esben megjelenik a 2024-es év ami ráadásul igen komoly 141,2Mrd Forintos összegre számol arra az évre. Namost ha ebből levonjuk a durván 28Mrd-os Gripen részletet, akkor 113Mrd marad. A H225M becsült kb. 12-13Mrd HUF. Ez még ki id adná az ívet, ugyanakkor az eredeti tervek szerint már évekkel előre fizettünk a H225M-ért- évi 44-48Mrd Forintot. Mindezt minimum 3 évig. Talán pont azért, hogy ne egyben kelljen az azévi mind a 8 gépet egyszerre kipengetni.
Erre addig emelték a légierős beszerzési költségvetést, hogy úgy látszik mégis kicsengetünk annyit egy évben. Ok, de akkor mire kellett előre fizetni, amikor még csak gyártják a gépeket.
Szerintem mindez csak úgy lehetséges, ha valami még belekerült a zsákba a Gripen, és a H225M mellé. Nem véletlenül lett sejtelmesen összemosva "helikopterek, repülőgépek"-ké!
Nyilván valamiből ki kell majd fizetni az új Gripen fegyverzetet is, de nem gondolom, hogy ekkora hatalmas tételnek kellene annak lennie.

Van még érdekes a 2022-es táblázatban. Idénre megjelent egy majd 200Mrd-os növekmény a lövész képesség fejlesztése címszóban. Ez ugye nyilvánvalóan a Lynxeket takarja. Viszont ebből elég jó közelítéssel meg lehet mondani, hogy kb. 10-11M USD körül alakult egy Lynx ára.
Véletlen nem kétszer a 2021 költségvetést linkelted?
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 163
10 904
113
NA úgy látom, hogy itt ma mindenki szabadnapos.
Csak bambáztok, de nem vesztek észre érdekességeket a linken, amit betettem. :oops:
Lassan 12 órája kint van, de még senki nem szúrta ki a Barba trükköt. :D
A drága HM-es csalafinták a költségvetésben elrejtettek némi meglepit. Csalafinták voltak, mert szét, meg összevontak dolgokat, de aki tudja mit keres, az rájön.
Érdekes, hogy eddig ez senkinek nem tűnt fel az elmúlt fél év során.
A nyomok:
HM Költségvetés tervezet 2021 (26.oldal)
HM Költségvetés tervezet 2022 (27.oldal)

Különös tekintettel érdemes böngészni a következő sort:

Mi ebben a meglepő?
Hát az, hogy ez a "programpont" a jelen információink szerint összesen 2022-től kizárólag a Gripen-t kellene tartalmazni, valamint a H225M részleteit. (Ugyebár a H145M program már kifutott)
De nini! A 2021-es költségvetésben, 2022-re a Gripen+H225M összes (ott még nagyon áttekinthetően külön szerepeltek) még csak 76.5Mrd HUF szerepel.
Igen ám, de a 2022-es tervben, már 2022-re, a légierő képességek fejlesztése (helikopterek, repülőgépek) összesen 109.3Mrd HUF szerepel.
A különbség 32,8Mrd Forint. :oops:
Ugyan ez a 2023-as évre tervezettek szerint 90,8Mrd illetve a 22-es tervezetben 116Mrd. A különbség 25,2Mrd Forint
Bár a 2021-es tervezetben még nem szerepel, de a '22-esben megjelenik a 2024-es év ami ráadásul igen komoly 141,2Mrd Forintos összegre számol arra az évre. Namost ha ebből levonjuk a durván 28Mrd-os Gripen részletet, akkor 113Mrd marad. A H225M becsült kb. 12-13Mrd HUF. Ez még ki id adná az ívet, ugyanakkor az eredeti tervek szerint már évekkel előre fizettünk a H225M-ért- évi 44-48Mrd Forintot. Mindezt minimum 3 évig. Talán pont azért, hogy ne egyben kelljen az azévi mind a 8 gépet egyszerre kipengetni.
Erre addig emelték a légierős beszerzési költségvetést, hogy úgy látszik mégis kicsengetünk annyit egy évben. Ok, de akkor mire kellett előre fizetni, amikor még csak gyártják a gépeket.
Szerintem mindez csak úgy lehetséges, ha valami még belekerült a zsákba a Gripen, és a H225M mellé. Nem véletlenül lett sejtelmesen összemosva "helikopterek, repülőgépek"-ké!
Nyilván valamiből ki kell majd fizetni az új Gripen fegyverzetet is, de nem gondolom, hogy ekkora hatalmas tételnek kellene annak lennie.

Van még érdekes a 2022-es táblázatban. Idénre megjelent egy majd 200Mrd-os növekmény a lövész képesség fejlesztése címszóban. Ez ugye nyilvánvalóan a Lynxeket takarja. Viszont ebből elég jó közelítéssel meg lehet mondani, hogy kb. 10-11M USD körül alakult egy Lynx ára.

Én is a KC-390-re tippelek.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 084
73 601
113
Együttműködési megállapodást írt alá az MH Transzformációs Parancsnokság Honvéd Tudományos Kutatóhely, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézet a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson. A rendezvényen a parancsnokság képviseletében Bárány Zoltán ezredes, parancsnokhelyettes, míg a kutatóintézet nevében dr. Tálas Péter igazgató vett részt.

Bárány Zoltán ezredes, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnokhelyettese elmondta: a két szervezet már korábban is hatékonyan tudott együtt dolgozni, több konferencia és kutatás jött létre a közös munka eredményeképp.

„Az MH Transzformációs Parancsnokság megalakulása nyomán azonban a feladatok bővültek. Jelenleg a Honvéd Tudományos Kutatóhely fő profilja a Magyar Honvédség feladatai érdekében végzett tudományos támogató tevékenység, ami három fő terület: a műveletelemzés, a jövőkutatás, valamint a haderőfejlesztési és műveleti koncepciók tudományos megalapozása köré csoportosul. Ezeken a területeken számítunk együttműködésre. Ezen túlmenően, a szélesebb körű akadémiai kutatások és alapkutatások tekintetében a kutatóhely kapcsolati rendszerére támaszkodik. Szükségesnek tartjuk, hogy olyan kutató szervezetekkel működjünk együtt, akik segítenek a Magyar Honvédséget beágyazni az ország védelempolitikai szerkezetébe, akik segítenek megérteni a civil-kontroll és a tágabb civil környezet aspektusait a honvédség működése tekintetében. Ezen intézmények közül kiemelt partnerünk a kutatóintézet” – hangsúlyozta az ezredes.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 084
73 601
113
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 1/2022. (I. 12.) NVTNM rendelete

a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság tulajdonosi
joggyakorlójának kijelölése érdekében az egyes állami tulajdonban álló gazdasági társaságok felett
az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorló személyek kijelöléséről
szóló 1/2018. (VI. 25.) NVTNM rendelet módosításáról

A Rendelet 1. melléklet VII. pontjában foglalt táblázat a következő sorral egészül ki:
Tulajdonosi joggyakorlás időtartamának vége: 2022. december 31.
 
  • Tetszik
Reactions: Busho3301