A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
nálunk anyagilag jóval jobban álló országok is elgondolkoznak, vagy tető alá hoznak valamit amivel tovább lehet használni (akár más szerepkörben és átépítve) a kiöregedett harcjárműveket, errefelé ez eszébe sem jut senkinek, persze tudom, drága, nincs meg az ár-érték arány, nem lesz annyira korszerű és kényszermegoldás (plusz ez nálem egy rögeszme, ezt be is vallom), viszont kis pénz kis foci, inkább az utóbbi mint a semmi, mert, hogy itt rövid időn belül nem lesz sem vásárolt új technika (akár apc, akár ifv, akár mbt), de még licenc sem az fix, azzal is tisztában vagyok, hogy építkezni alulról kell, csak az utóbbi pár évtizedben minden leépült, így szinte mindent cserélni kellene mán jelleggel, az is igaz, hogy sok a mostanság itt-ott leváltásra kerülő dolog, no de mennyi az esély, hogy itt a szép szavakon kívül más is lesz?
 

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
425
1 656
93
nyugger said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség
Nem akarjuk összedobni a pénzt egy HTKA-s T-72-re? :D
Benne vagyok! 
sf-kiss.gif
sf-kiss.gif
sf-kiss.gif
sf-kiss.gif
sf-kiss.gif
sf-kiss.gif
 

amanitin

Member
2011. május 18.
54
1
6
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség
Ha a korrupciót és nem hatékony ráfordítást figyelmen kívül is hagyjuk, óhatatlanul beleszalad az ember a nyers számokba, amik szerint a honvédelem költségvetése kb 10 millió forint per katona per év. Ha ebből leszedjük a fizetést és a létfenntartó infrastruktúrát, a maradék pontosan semmilyen komoly felszerelésre nem elég. Bohóckodásra meg operettre igen, mint ez a szánalmas baszódás a három darab levedlett szállító matchbox repülővel.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
donpepe84 said
<blockquote>nyugger said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség
Nem akarjuk összedobni a pénzt egy HTKA-s T-72-re? :D

Benne vagyok! 
sf-kiss.gif
sf-kiss.gif
sf-kiss.gif
sf-kiss.gif
sf-kiss.gif
sf-kiss.gif
</blockquote>
 

 Ha a viccen túl gondoljuk, akkor kell, hogy legyen közöttünk egy haditechnikai vállalkozó (asszem így hívják), akinek a nevére mehet. Onnantól már csak pénz kérdése...
 

todjo

New Member
2013. május 31.
15
0
1
Korábban én is említettem a Loarát, mikor szóba került a Patriot esetleges rendszeresítése Magyarországon. 

Itt egy leírás róla: http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/pancelosok/poland/?print

A lengyelek kiváló példát mutatnak abban, hogy mennyire meg lehet becsülni a régebbi haditechnikát. Náluk nem fordulhatott elő, hogy a 800 millió dolláros repülőtechnikát a szabad ég alatt hagyják szétrohadni. Nem véletlen, hogy most a kutyának sem kellenek a magyar  Mig 29-esek, még alkatrésznek sem. Pedig némelyik még 600! órát sem töltött levegőben. Ez az igazi pazarlás.

 

Kíváncsi lennék arra a 45 pontra, amit a NATO-val egyeztettünk. Jól hangzik a haderő-tervezési képességcél, de nem tudom van-e mögötte tartalom.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Ha már költségvetés, akkor megint el kell, hogy süssem, mert nem győzöm hangoztatni:

2012 évben 120 milliárd forint tűnt el roma integráció néven, internetes források szerint.

Ha jól számoltam, ebből 4,8 millió forint jutna 25.000 lövészre (Dudi mondta régebben, hogy egy lövészt rendesen felszerelni kb. ennyibe kerülne.) Jelentem, megtaláltam, hol van katonáink 21. századi felszerelése! Integráltuk!

Nem tudom, hogy ez egyszeri összeg, vagy idén is megkapják, mert ha megkapják, akkor 2 milliárd forintos darabáron (kb. ennyi egy Mihu nem?) 60 darab helikoptert tudnánk venni. De ha 30 helikopter ára az infrastruktúra, akkor még mindig marad 30 vadiúj kávédarálónk...

Folytassam?
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Asszem 1949-es megállapítás:

 

"Önálló tervezésnek és kísérletezésnek csak akkor van helye, ha az külföldről nem szerezthető be, vagy ha lényegesen korszerűbbet tudunk produkálni."

 

Jó látni, hogy semmi sem változott....
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
integrációs témához.

remélem akkor is ilyen lelkesen fogod mantrázni a kétbites okosságot, amikor mondjuk  Londonban feszegetik, hogy túl sok a beilleszkedni képed kelet-európai (benne a magyar) Angliában.

többek közt.

 

előre félek attól, amikor a Mátrixszerű lesz az internet.

 

Reméljük a hülyeség nem fáj,mert akkor nem sik minden lesz hallható a rendszerben a fájdalmas üvöltésektől.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
hiryu

Ahham, és ez hogy kapcsolódik az elbaszott milliárdokhoz, meg a honvédelmi költségvetéshez? Ja, hogy sehogy.

Előre félek attól, hogy Mátrix-szerű lesz az internet, mert a Smith ügynök-féle alázni próbáló, kötözködő trolloktól nem lehet majd megszabadulni. Mindig új erővel támadnak...
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség
Helyes! Kiseperni a raktárakat! Fölöslegesen ne tároljunk olyan eszközöket, amikre semmi szükségünk nem lesz! Ezeket az eszközöket addig kell eladni, amíg lehet értük kapni rendes összeget.Ezek már kifutó technikák, amiknek már a jelentősen modernizált változatait is gyártják.
Nagy eséllyel ez az utolsó alkalom, hogy vevőt találjunk rájuk.Már a szegényebbnek nevezett országok is a korszerűbb új típusokat vásárolják.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
A romák is érdekes téma... Az is, ha valaki még a mai tudásszint mellett tabuként akarja kezelni a dolgot, mintha minden szép és jó lenne...

Node sokkal jobban érdekelne, hogy szerintetek mi az, amit feltétlen itthon kellene legyártani... Nézem, hogy pl. Románia gyárt RPG7-est licenceben, illetve BG pedig RPG22-est... Mi pl. miért nem? Ha már egyszer nincs normális harckocsi/APC stb. állományunk, akkor legalább valami biztos páncáltörő képesség, nagy mennyisében, nem volna rossz... Ez pedig aztán nem egy drága cucc, pl. a Cuncus vagy milyen kft.-vel -bár gondolom náluk legalább dupla annyiba kerülne- le lehetne gyártani nagyobb mennyiséget. Ők is jól járnak, mert dől a lé, és kivételesen még az MH is. Mégsem több 100 milliárd jóféle magyar forintról lenne szó, úgyhogy remélhetőleg nem jönne egy politikus sem, hogy a hazaárulók már megint olyasmire költik az adófizetők pénzét, amit max. Józsi és Pista használna egy tank ellen, miközben egy AKM is ugyanolyan jó lenne.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség
Sztem úgy kellett volna kiírni: 24 db Mig-29 vadászrepülőgép vegyes állapotú maradékai. Sajnos az az előérzetem van, hogy ilyen állapotban - hiányos, szétrohadt, a működőképes 4-5 darabon kívül - 7.7 milliárd forintért SEM fog elkelni. Szovjet roncsokból bőven van a piacon, maguknak az oroszoknak is, dögivel. Ráadásul NATO tagállam vagyunk, akik ruszki engedéllyel adhatnak el csak gépet. Ez megint beszűkíti a kört.
A jelenlegi helyzetért nem csak a mostani kormányt kéne ekézni, a kivonás folyamatosan ment, gondoljunk arra, hogy a MiG-ek érkezése után 1-2 évvel a felét azonnal leállították, és ezek soha nem is repültek nálunk. A páncélosok se most lettek "lekonzerválva".
Úgy gondolom, hogy koncepció nélkül elég nehéz a T-72 ilyen-olyan megítélése, mert a szovjet doktrínában egészen más volt, ott a nagy tömegű bevetésre szavaztak, több százas, ezres mennyiségben. Nekünk sík terepen semmi esélyünk nem volna ezekkel a szerkezetekkel. Mozgékony helikopterek, Rpg, és egyéb modern páncéltörő eszközök ellen végképp. Sőt bizonyos helyzetben, még a Molotov-koktél is hatásos ..
A világ változik, másodsorban pedig szűkülnek az anyagi források, ha pl. a hollandok kivonják a Leopárdjaik zömét, az azért jelent valamit.
Amíg nincs külső fenyegetés - márpedig momentán nincs - addig kell cselekedni, előre menekülni, amennyire lehet. Reméljük a vezetés is komolyan gondolja ezt és valóban megteszi azt amit ígér a haderőreform terén.
Utógondolat: a sorkatonaságot megszüntetni baromság volt. 6-8 hónap kellett volna ezeknek a kölköknek, már csak a személyiség pallérozása miatt is ...
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
alfa74 said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség
Helyes! Kiseperni a raktárakat! Fölöslegesen ne tároljunk olyan eszközöket, amikre semmi szükségünk nem lesz! Ezeket az eszközöket addig kell eladni, amíg lehet értük kapni rendes összeget.Ezek már kifutó technikák, amiknek már a jelentősen modernizált változatait is gyártják.
Nagy eséllyel ez az utolsó alkalom, hogy vevőt találjunk rájuk.Már a szegényebbnek nevezett országok is a korszerűbb új típusokat vásárolják.
1. Már nem lehet kapni értük rendes összeget... Hacsak valakinek nem rendes összeg pl. 24 MiG29-es 8 milliárd forintért. Oo

2. A semmi szükségünk nem lesz meg megint érdekes dolog... Gyakorlatilag nincs harckocsi képességünk már több éve (Hacsak a 15db-ot nem tekintjük annak.), és tekintve a beszerzési ütemeket 2020 előtt nem is valószinű, hogy lesz.

3. A szegényebb országokat leginkább két típusra lehet osztani... Az egyik a Mo.-hoz hasonló -többnyire EUs- köztársaság, ahol max. 1-2 dologból van jó cucc. Ilyen pl. Szlovénia az NPC-kkel, de normális harci repcsik nélkül. A másik a katonai diktatúrák. :)
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Panzerfaust said
<p class="new-blogpost-comment-notice">...Amíg nincs külső fenyegetés - márpedig momentán nincs - addig kell cselekedni, előre menekülni, amennyire lehet. Reméljük a vezetés is komolyan gondolja ezt és valóban megteszi azt amit ígér a haderőreform terén.
Utógondolat: a sorkatonaságot megszüntetni baromság volt. 6-8 hónap kellett volna ezeknek a kölköknek, már csak a személyiség pallérozása miatt is ...
Mindkettőre +1...
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 033
2 492
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség
Nézzük át a számokat. Ha nem jól számolok, kérlek, javítsatok ki!
Az MN időkből volt ~140 db T-72. Ehhez vett Keleti 100 db-ot a fehéroroszoktól. ~240 eddig. Ebből 77-et átadtunk iraknak, néhánya darab múzeumba került. Marad ~160. Ennek egy része még optikai távmérős változat, tehát eleve kuka. Most inkurrenciának neveznek 104 db-ot, tehát legjobb esetben ~56 db maradhatott hadrendben.
Tatán eddig volt 15, most lesz 21, mert összesöprik a készletet, és Szentendréről meg Budapestről odavezényelnek 2+4 darabot. Van még az ellenerő századnál 4. Vagy utóbbi benne van abban, amit most küldenek Tatára?
Tavalyi tervek szerint az ÖSSZES meglévő 72-est reaktiválták volna. A kérdés, hogy effektíve az összesre gondoltak, vagy azokra, amik még nem lettek eleve inkurrenciának elkönyvelve. Utóbbi esetben is 56-60 darabnak kellene használatban lenni.
Minimális modernizációnak nem lenne rossz a Currus terve: passzív éjjellátók, új töltőautomata vezérlő (gyorsabb töltés), új lövegstabilizátor vezérlő (pontosabb célon tartás), reaktív páncél. És nem ártana egy hadműveleti számítógépes terminál - hálózatban a többi harcjárművel. A jelenlegi bizt.pol. környezetünkben ez elégséges a páncélos képességek szempontjából, akkor is, ha ez "csak" egy T-72.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 950
18 442
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség
A gazdag országok is először, egy elavuló félben lévő, alapjában véve, a drágább kategóriába tartozó harceszköz esetén, megnézik a továbbéltetés lehetőségét. Úgy mint fejleszthetőség, hadrendben tartás költségei, folyamatos szerviz biztosítás lehetősége, tuningolás estén elérhető harcérték, szemben egy új eszköz beszerzésének, hadrendbe állításának, folyamatos üzemeltetésének költségeivel, harcértékével, stb. Rengeteg a példa, hogy nem mindent kell kidobni, hogy aztán a szegénység oltárán imádkozva ne legyen semmije sem az ember fiának az országa megvédésére.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
zotyek78 said
A romák is érdekes téma... Az is, ha valaki még a mai tudásszint mellett tabuként akarja kezelni a dolgot, mintha minden szép és jó lenne...

Node sokkal jobban érdekelne, hogy szerintetek mi az, amit feltétlen itthon kellene legyártani... Nézem, hogy pl. Románia gyárt RPG7-est licenceben, illetve BG pedig RPG22-est... Mi pl. miért nem? Ha már egyszer nincs normális harckocsi/APC stb. állományunk, akkor legalább valami biztos páncáltörő képesség, nagy mennyisében, nem volna rossz... Ez pedig aztán nem egy drága cucc, pl. a Cuncus vagy milyen kft.-vel -bár gondolom náluk legalább dupla annyiba kerülne- le lehetne gyártani nagyobb mennyiséget. Ők is jól járnak, mert dől a lé, és kivételesen még az MH is. Mégsem több 100 milliárd jóféle magyar forintról lenne szó, úgyhogy remélhetőleg nem jönne egy politikus sem, hogy a hazaárulók már megint olyasmire költik az adófizetők pénzét, amit max. Józsi és Pista használna egy tank ellen, miközben egy AKM is ugyanolyan jó lenne.
Erre semmilyen ötlet / vélemény? :(
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
zotyek78 said
<blockquote>

Node sokkal jobban érdekelne, hogy szerintetek mi az, amit feltétlen itthon kellene legyártani... Nézem, hogy pl. Románia gyárt RPG7-est licenceben, illetve BG pedig RPG22-est... Mi pl. miért nem? Ha már egyszer nincs normális harckocsi/APC stb. állományunk, akkor legalább valami biztos páncáltörő képesség, nagy mennyisében, nem volna rossz... Ez pedig aztán nem egy drága cucc, pl. a Cuncus vagy milyen kft.-vel -bár gondolom náluk legalább dupla annyiba kerülne- le lehetne gyártani nagyobb mennyiséget. Ők is jól járnak, mert dől a lé, és kivételesen még az MH is. Mégsem több 100 milliárd jóféle magyar forintról lenne szó, úgyhogy remélhetőleg nem jönne egy politikus sem, hogy a hazaárulók már megint olyasmire költik az adófizetők pénzét, amit max. Józsi és Pista használna egy tank ellen, miközben egy AKM is ugyanolyan jó lenne.

Erre semmilyen ötlet / vélemény? :(</blockquote>
Dehogy nincs! meg is kaptad a +1 -et. Minden szavával egyet tudok érteni.