A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@blogen

Arra gondoltam, hogy realitást vársz el másoktól, de te magad végletekben gondolkodsz és egy számodra idealizált helyzetet veszel alapul. Innentől kezdve pedig a részemről tárgytalan ez az eszmecsere, mivel így nem lehet ésszerűen megvitatni ezt a témát.
 
D

danielblack

Guest
danielblack

Akkor nagyon-nagyon sokat kéne írnom.Itt van például az egy szem automata gránátvető vs egy szakasz dolog.Csak ezt megcáfolni lenne ennyi mint amennyit joker írt közvetlen utánad.

Bizony :-D Blogennel az az alapvető baj, hogy azt hiszi, hogy egy helyben fognak állni a magyar fegyveres erők, és azt fogják várni tétlenül, hogy kilőjjék őket.... :-D
 
D

danielblack

Guest
<blockquote rel="GrGLy">@blogen
Fura világnézeted van.

Biztos vagy benne, hogy nem neked vannak illúzióid Magyarországgal kapcsolatban?</blockquote>

Nézz már utána, hogy azokat a szlovák "csoda" BMP-ket mikkel ki lehet lőni.... Sőtt a kis létszámú erők, és technikai eszközök miatt simán alkalmazható a technika kiiktatására még a különleges műveleti zászlóalj is... Na meg ott van a Metisz-M, a Fagott stb... Úgy szétkapnánk a szlovákokat mint annak a rendje....
VISZONT!!!! több ország együttes ereje ellen már kevesek lennénk.... :-/
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
-Amennyire én emlékszem, ez a "úgysem fog senki megtámadni senkit, mert gazdaságilag mindenki össze van fonódva mindenkivel" már az I. vh. előtt is igaz volt...

Ez igaz (már ha én is jól emlékszem), de az I. világháborúban szövetségi rendszerek harcoltak egymással, nem két, gazdaságilag igen nagy mértékben másoktól függő ország. Ebből a szempontból szerintem a párhuzam nem állja meg magát, csak ha ismét szövetségi rendszerek esnek egymásnak.

-először is, ahogy valaki már írta, többen is támadhatnak egyszerre derék szomszédaink közül, másrészt, ha olyan viszonyok alakulnak ki, hogy ez realizálódhat, akkor nekik van egy lépéselőnyük

Nem tudom ennek mennyire lehet realitása, már stratégiai tervezés szempontjából. Ehhez körkörös védelmet kéne kialakítani, ami viszont egy megfelelő szinten szerintem még a németek büdzséjével se nagyon menne. Szimplán ellene szólnak az ország adottságai, főként a mérete és a terepviszonyok. Svájcban könnyen megvalósítanak egy elegendően nagy haderőt, mivel azon a terepen elég nehezen tud felfejlődni egy komplett hadsereg. Hogy Mo.-t ilyen szinten meg lehessen védeni a környékbeli országok csak jelenlegi katonai potenciálját figyelembe véve, szerintem simán elkéne egy milliós sereg. Viszont ha mi fejlesztünk, akkor a környék is fejleszt, a számok meg csak pörögnének felfele.

(egyébként csak én nem tudok aludni, vagy ennyi ráérő éjszakás van? :D)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 157
26 854
113
Nézz már utána, hogy azokat a szlovák "csoda" BMP-ket mikkel ki lehet lőni.... Sőtt a kis létszámú erők, és technikai eszközök miatt simán alkalmazható a technika kiiktatására még a különleges műveleti zászlóalj is... Na meg ott van a Metisz-M, a Fagott stb... Úgy szétkapnánk a szlovákokat mint annak a rendje....

Ez most komoly? Érdekes, hogy a világon sehol nem tudnak róla, hogy a páncélozott harcjárművek fölöslegesek, de nyilván azért mert sehol sincsenek a KMZ-hez!

Ez a kijelentésed nagyon nagy ostobaság, amit vagy te is elhiszel, vagy csak kényszerűen próbálod pozitívan látni a lefegyverzett erőink nyomorúságát.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
@GrGLy
<i>"Ez igaz (már ha én is jól emlékszem), de az I. világháborúban szövetségi rendszerek harcoltak egymással"</i>
Hát HA kialakul egy olyan helyzet, hogy nekünk eshet valaki, akkor már ott valszeg újra kialakultak ilyen-olyan klikkesedések... Logikával kiindulva olyan nagyon nem érdemes megtámadni, hacsak nem a termőföldek miatt, mert ugye plusz magyarokat szerezni nem lenne jó ötlet egyik szomszédnak sem... De ugyebár az már I. vh.-nál is kiderült, hogy nem minden a logika.
A másik meg, hogy simán lehet olyan megint, hogy...
"Kedves Románia, Szlovákia!
A magyarok érdekei ütköznek a miénkkel, így amennyiben megtámadnátok őket, biztosítjuk számotokra újabb területek megszerzését, annak felosztásakor.
Üdv...
Francik"
De én nem nagyon hiszek a látszatnak sem, úgyhogy az aláírás adott helyzetben simán lehet Oroszország vagy Németország is szvsz.

<i>"Nem tudom ennek mennyire lehet realitása, már stratégiai tervezés szempontjából..."</i>
Nem vagyok szakértő, de szerintem (az itt olvasottak alapján is) 2 dandár reálisan megoldható lenne egy ekkora országnak, tankokkal, ifv-kkel, meg minden olyasmivel, ami egy modern "mechanized infantry"-nak kell, és akkor szerintem az már sokkal jobban néz ki.
Ami még jó ötlet szerintem, nem tudom, hogy ténylegesen mennyire megoldható, azok az amolyan helyi milíciák... Területi alapon, stb... Gépfegyverekkel, RPG-vel, gránátvetőkkel. Az szerintem a legjobb elretettentő erő, ha mindenhol számíthatnak a lakosság ellenállására, nem pedig lenyomnak egy pár ezer fős haderőt, aztán már csak oda kell rakni valakit föléjük.
 

silversisko

Active Member
2011. december 15.
159
161
43
Blogen!
Légy oly kedves és sorold fel azokat a magyar királyi csendőr alakulatokat, amelyek kiszolgálták a szovjet megszálló erőket.....
Előre is köszönöm a kitartó kutatómunkádat.....
A rendőrségre pedig csak pár szót, olyan a leképeződése, mint -mindennek ebben az országban, - a társadalomnak. Vannak benne nyúlszívűek, bátrak, kitartóak, önfeláldozóak, megalkuvók, önteltek, stb, stb.. Amikor a vér elválik a víztől, tehát helyzet van, majd akkor mond, hogy ki mit csinál, de remélem TE ott leszel velem és sok más fórumozóval a helyeden, a HAZÁÉRT....
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 953
18 445
113
"Ami még jó ötlet szerintem, nem tudom, hogy ténylegesen mennyire megoldható, azok az amolyan helyi milíciák... Területi alapon, stb... Gépfegyverekkel, RPG-vel, "

Már régebben én is írtam ,a tartalékos erőt, megyei alapon, területvédelmi jelleggel kell megszervezni. Legalább megyénként, a lakosság számától függően, 1-2 területvédelmi lövész zászlóalj lenne ideális.
Más kérdés, most semmi nem ideális, a jelenlegi költségvetés tükrében.

Ami az országban meglévő fegyvereket illeti, nem tudunk pontos adatokat, nem is tudhatunk, mert ez tényleg titkos dolog.
T-72 harckocsi kb 50-60 db lehet, tarack, ami némi életre leheléssel, legalább 100 + db, kézifegyvernek bőven kell lenni, képkarabély, géppuska, RPG, stb..
Csupán emlékezetből.... AMD-65 gépkarabélyból 600 000 + db-ot gyártottunk, nem beszélve a többi nálunk készült Kalasnyikov variánsból. Figyelembe véve az exportot, a honvédségi leamortizálódást, még így is több százezer hadi használatra való kézifegyver kell hogy legyen raktáron.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 157
26 854
113
Blogen!
Légy oly kedves és sorold fel azokat a magyar királyi csendőr alakulatokat, amelyek kiszolgálták a szovjet megszálló erőket.....

A Csendőrség teljes állománya ezt tette, amennyiben nem sikerült visszavonulnia és megúszta a fogságba esést is. Mit gondolsz kikből szervezték meg vidéken a Rendőrséget? Erdei Ferenc a magyar bábkormány belügyminisztere így emlékszik vissza a front átvonulása utáni Debreceni helyzetre:

<i>"akkor a csendőrség intézménye elvileg fennállott, bár talán kevesen maradtak vissza Debrecen környékén ... a kommunisták kezdeményezték, de a többi koalíciós párttal is elég hamar dűlőre jutottunk, hogy megszüntetjük a csendőrség intézményét és egységes állami rendőrséget szervezünk. Az elvi megegyezés megvolt, de ennek gyakorlati kivitele nagyon küzdelmes volt. Mert megszervezkedtek mindenütt hol milícia, hol rendőrség
vagy bármilyen címen, a helyi hatalom fegyveres őrei, s a legváltozatosabb ruhákban mutatkoztak. A kun városokban az volt a divat, hogy fehér prémes sapkát viseltek. Egyébként civilek voltak, de a fehér sapka mutatta, hogy ők a rend őrei."</i>

Mint láthatod a helyi lakosság és a visszamaradó rendfenntartók már a front átvonulása után megszervezték a rendfenntartást anélkül, hogy ezt a megszállóknak utasításba kellett volna adniuk és ebben a helyi csendőrök és rendőrök teljesen együttműködtek.

források:
Kovács József Sándor: A demokratikus rendőrség megszervezése a Tiszántúlon
http://www.hbml.archivportal.hu/data/files/144700976.pdf
Tervezet a rendőrség 1945-ös újjászervezéséhez
http://archivnet.hu/politika/tervezet_a_rendorseg_1945os_ujjaszervezesehez.html?oldal=1
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
a rendőrőrsökön nem csak gépkarabély van, bár ez lényegtelen infó, egyébként ez a francia fóbia még komoly? de tényleg kérdem
 

silversisko

Active Member
2011. december 15.
159
161
43
Blogen!
Azt hiszem nem sikerült kellő mértékben alátámasztanod, hogy a csendőrség alakulatszinten tagozódott volna be a "demokratikus" állami rendőrségbe, így szolgálva ki a megszálló erőket. Külön megnyugvást kelt bennem, hogy a "demokratikus" rendőrség megszervezése az alábbiak szerint történt.
"A szovjet hadvezetés, habár a nemzetközi jog megengedte volna a katonai közigazgatás bevezetését, mindenütt a régi forma újraélesztését szorgalmazta. Egyetlen célja a hadvezetésnek az volt, hogy az -elmenekült tisztségviselők helyére demokratikus érzelmű emberek kerüljenek. Ez abban az időben úgy teljesült,
mint azt a korabeli dokumentumok is rögzítik, hogy elsőknek a demokratikus és a baloldali tevékenységükért korábban üldözöttek kapcsolódtak be az irányító munkába. A lakosságnak is ezzel a megoldással nagyobb bizalmuk volt a saját
embereihez."
A feloszlatott csendőrség itt maradó állományából minden bizonnyal volt aki bekerült a "demokratikus" rendőrségbe,de ott volt vele a teljes magyar társadalom, a proletár (jó sok), a hentes, az utcaseprő, az állatorvos és még sok személy aki rendet szeretett volna. De ugye azt te sem véled úgy, hogy a Magyar Királyi Csendőrség állományáról olyan felvételek lennének, mint például a francia rendőrről aki útba igazítja a Wermacht motoros egységének tagjait a korabeli filmhíradó felvételein.
Arra a kérdésre nem válaszoltál, hogy neked támaszthatom -e a vállam, ha úgy hozza a sors?
És, hogy ne legyen az egész hsz OFF.
Valaki korábban felvetette, hogy pár milliárd forintért 150-200 ember dolgozik, és ezt a pénzt inkább a fejlesztésre kéne fordítania a kormányzatnak. nem akarok fogadatlan prókátora lenni egyetlen szervezetnek sem, de a létszámra vonatkozó adatok nem helytállóak. Nagyságrendileg többen vannak, és nem csak olyan jellegű feladata van annak a szervezetnek, amit rájuk testáltak (a fegyveres elkövetők elfogása), hanem vannak sokkal fontosabb és jóval komolyabb kihívások is az életükben....
Nem tudom, mennyire ismert az, hogy a 2003-as madridi robbantás egyik gyanúsítottja hónapokat töltött itt Magyarországon egy idegenrendészeti eljárásban.... Ebben az évben nagyjából 20.000 migráns érkezett Magyarországra (akikről tudunk), főleg a válságövezetekből. Jönnek Pakisztánból, Afganisztánból, Szíriából, Iránból, Egyiptomból. Általában nem családosak, nem gyerekek, nem nők....a többit már a fantáziátokra bízom......
Sajnos jellemző magyar betegség az irigység, az a pár milliárd nem húzná ki a Honvédség szekerét a sárból, csak ezt a területet is visszasüllyesztené a régi szintjére (a meséből hasonlatos- csinálok is valamit, meg nem is...)
 

bigacubensis

New Member
2013. február 3.
18
1
3
Szlovákok úgy tudom, modernizálgatják a T-72-eseiket is... Nem tudom, hogy állnak vele, de legalább elindítottak valamit. Amit ott látok, legalább van egy minimál koncepció (gépesített zászlóaljak), és azok fel vannak szerelve.
Nekünk se dandárokról kéne álmodozni, hanem a nulláról, kisebb egységeket (nem őrségeket, TEK-eket, hanem legkisebb önálló harcoló egységeket!) párhuzamosan szépen apránként felépíteni. Be kéne látni, hogy a közeljövőben nem lesz pénz nagyobb fejlesztésekre, tehát abból kéne kiindulni, ami van. A meglévő pár egységet tisztességesen felfegyverezni, felöltöztetni, fizetést adni, majd megint lehet egy kisebbet felállítani. Legyen először pár ütőképes zászlóalj, 2-3 db. Onnan lehetne tovább haladni.
Gripenhez szintén nem lenne nagy összeg a gravitációs/lézeres bomba, hogy ne csak határsértőket lehessen velük ijesztegetni.
Mert jelenleg tényleg csak Szlovákia az egyetlen szomszéd, akivel talán egy döntetlent ki lehetne hozni, a többi szomszéd szarrá verne minket :)
A helikoptereket hagytuk elúszni, pedig Mi-24-eshez szuper upgrade csomagok kaphatók. Még izraeli csomag is van, ami az elektronikai fejleszéseken felül NATO kompatíbilissé teszi a fegyverzetet. De mivel feléltük, leamortizáltuk, ez a hajó elment. Jó ideig nem lesz ütőképes helikopter egységünk, ez van. Pedig a helikopterek nagyon jól használhatóak lettek volna az országban.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 157
26 854
113
Blogen!
Azt hiszem nem sikerült kellő mértékben alátámasztanod, hogy a csendőrség alakulatszinten tagozódott volna be a "demokratikus" állami rendőrségbe

Hogy mivan? Éppen arról van szó, hogy teljes megmaradt Csendőrséget minden más a rendfenntartásban részt venni hajlandó és képes erővel egyetemben beolvasztották a Rendőrségbe! Az igazolt csendőrtisztek pedig egyenesen a KATPOL-ra kerültek! Ez ott van leírva a linkelt dokumentumokban.

De ugye azt te sem véled úgy, hogy a Magyar Királyi Csendőrség állományáról olyan felvételek lennének, mint például a francia rendőrről aki útba igazítja a Wermacht motoros egységének tagjait a korabeli filmhíradó felvételein.

Hát konkrétan vannak, de most hirtelen csak rendőrös felvételt találtam 45-ből:
http://server2001.rev.hu/oha/oha_picture_id.asp?pid=3196&idx=81&lang=h
Szovjet katona és magyar forgalmi rendőr irányítják a forgalmat a Parlament előtt

Arra a kérdésre nem válaszoltál, hogy neked támaszthatom -e a vállam, ha úgy hozza a sors?

A magam részéről én mindent megtennék a megszállók ellen, amit tudnák.
 

nalson

Member
2013. december 30.
187
0
16
Napi olvasója vagyok az oldal híreinek és ennek a fórumnak, de eddig még nem írtam hozzászólást, de a vita olyan mélységeket és magasságokat öltött, hogy nemigazán bírtam ki.

Nem értek egyet blogen-el a magyar nép birkaságáról. Minden népben vannak hősök, bátrak és szolgalelkűek, szörnyű ennyire egyszerűen leírni a dolgokat! Nézzük a tényeket: ezer éve élünk itt és minden korban voltak olyanok akik azt mondták, hogy nemsokára a magyarnak hírmondója se marad, hitvány nép, stb. De mégis még itt vagyunk, és ez nagyobb fegyvertény annak a tükrében, hogy az utóbbi időkben hihetetlenül rossz volt a lapjárás (sokszor sajnos a saját hibánkból is)! Nem szabadna lebecsülni a túlélő képességünket, mert a magyar emberek is szeretik az életüket/kényelmüket és sokan lennének olyanok akik helyben meg is védenék azt. Akár a saját környezetemben is.

A szlovák haderő megszállása egy vicc... Semmivel sem jobb az emberanyaguk, mint a miénk, és pont a HTKA-n volt egy cikk az ottani állapotokról. Úgy képzeled, hogy lerohannak minket és szépen szakaszsziinten fosztogatják Nándi bácsi tyúkjait és elviszik a plazmatévét és a dvd-lejátszót? Vagy mit értesz begyűjtés, zsákmányolás alatt? Mert ha már anyagi javak megszerzésénél tartunk sokkal értékesebbek a szolnoki földgázlerakatok, a maradék ipar és a mezőgazdasági készletek, amiknek az ellenőrzéséhez, elszállításához nem elég az az említett két zászlóalj...
 

bigacubensis

New Member
2013. február 3.
18
1
3
Szerintem egy szlovák támadásnak nagyon kicsiny a realitása, még akkor is, ha figyelmen kívül hagynánk azt, hogy van EU és NATO.
Egy hasonló szlovák fórumon meg arról beszélgetnek valószínűleg, hogy vajon a szlovák hadsereg van-e olyan állapotban, hogy megvédje az országot, ha a magyarok támadnak :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 546
77 372
113
Kölcsönös elrettentés kérem szépen kölcsönös elrettentés!!!

Látott már ilyet a világ csak akkor több milliárd dollárt költöttek felek atomfegyverekre DE ők hülyék voltak mi minimálban nyomjuk!!!
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
@ bigacubensis azért ne emlegessünk egy lapon magunkat egy Szlovákiával.
Fele akkora ország és elég nagy része Magyar , amire pontos adatok nincsenek , de nem véletlen. Helikoptereik nincsenek és vannak ocska mig29 ik, kb olyan mint a gripen vs f-22.
Ha utána olvassol , szárazföldi haderejüknek sincs meg kellő évenkénti gyakorlatozás , forgó rendszerbe gyakorlatoznak.
GDP arányosan 1% alatt van honvédelemre forditott összeg és nekik jóval kevesebb a GDPjük.
Kb. egyetlen stratégilag fontos cég nincs szlovák kézben.( Ez az esetleges gazdasági erősődést zárja ki)
A jó kis eurojukkal is gazdasági mozgásterüket beszűkítették a bírkáknak , kaptak papíron 1990 től egy országot, hát 2013 írunk sok dologra nem lehetnek büszkék., de tény hogy kb. környéken az ellenségesen viselkedő államok közül csak őket tudnánk simán leverni, nem a mai állapotban, de álltalában nem 1 nap alatt törnek ki csetepaték.