alfa74
Sőt azt is kifejti a cikk, hogy az olasz vasról alig tudunk valamit. A cikk csak ötletelget ezen a téren, ugyanis semmi támpontot nem kapott a politika részéről, maximum annyit, hogy nem szeretik a harckocsikat.
Én nem tartanám jó megoldásnak az olasz járműveket, NATO ide vagy oda. Sőt, hogy őszinte legyek a NATO sem érdekel, ha nem ajánlanak föl valami használhatót.
Az egyetlen egy vitathatatlan harcértékű NATO harckocsi a Leopárd 2A6/7.
Van ezen kívül ez az olasz valami, amiről semmit nem tudni,csak azt, hogy a kutya nem érdeklődik iránta. (maximum mi itt a fórumon)
Van a francia vas (Leclerc), ami közel 10 tonnával könnyebb, mint a többi nyugati harckocsi, csak épp ugyan akkora méretű. A motorja nem bírja a nagyon meleget (Finn) ezért arab exportra MTU motorral készült, hogy el bírják adni. A lövege, tűzvezetése, automata töltője állítólag jó.
Van a brit harckocsi (challenger 2) aminek a páncélját szemből átlőtte egy RPG-29. Ugyan olyan nehéz, mint a többi harckocsi csak közben 0.6 méterrel hosszabb a páncélteste, mint a Leo2-nek. Az ágyúja huzagolt, (azóta lehet cserélték), és csak 1200 LE egy ekkora batár testhez.
Van még az USA szupertankja az M1A2 ami hihetetlenül jól páncélozott ha szemből lősz rá, máshonnan meg a lovagiasság jegyében ne lőj! A gázturbinája miatt "világít" a sötétben, csak annyira forróak a kilépő gázok, hogy egyszer egy dokufilmben ahol a típust bemutatták még az a hely is percekig látszott az IR kamerán ahol egy pár pillanatra megállt. Meg persze szerencsére keveset is fogyaszt, valós körülmények között olyan 200-300 km-re jutsz el vele, ha szerencséd van.
Ágyúja, érzékelői egyébként jók.
Tudomásom szerint ez a NATO felhozatal. Én a Leopárd 2-őt választanám, akármennyibe kerül. A többi csak félmegoldás szerintem.
Az orosz T-90MS pedig szerintem a Leopárd 2-őt leszámítva jobb, mint a NATO harckocsik. Ami részben nem véletlen, hiszen teljesen új csomag az MS.
Alacsonyabb a nyugati tankoknál legalább fél méterrel, rövidebb a páncélteste 1 méterrel, mégis 48 tonna a súlya, vagyis csak 5 tonnával könnyebb, mint a francia vas. Ezen azért el lehet gondolkodni.
Motorja 1130 LE, ami elég erős ilyen kis súlyhoz.
Van hozzá modern ERA, Arena-E, és nyugati színvonalú tűzvezetés+modern ágyú.
Szerintem jó választás mivel megfizethető.
De ne hagyjuk ki a távol-keleti masinákat sem.
Van a K2 ami elég jónak tűnik, csak meglepően könnyű (55 tonna), de alacsony. A legnagyobb baja, hogy nagyon drága. De tény, hogy modern.
Aztán van még a Japán Type 10 ami szintén egy kisméretű, továbbgondolt Leopárdnak tűnik. Hasonló súlya, motorereje és méretei vannak, mint a T-90-nek, csak picit könnyebb! Pedig a tornya szemre még nagyobb is... Meg hát szegényke szintén egy vagyonba kerül.
Van még ezen kívül kínai és ukrán tank amiket én nem akarok számításba venni, illetve van még a Merkava 4 ami nagyon jó csak nem adják el.
Szóval NATO ide vagy oda én a Leopárd 2-őt és a T-90-et látom csak reális alternatívának!
(Armata majd lesz, valamikor...)