A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
@Desertfox
Olyan ertelemben oke, igazad van, hogy pl. egy Ukrajna ellen nem sok ertelme van... Viszont amugy nyilvan azert kell, mint minden mas hadsereg eseteben egy harckocsi... Oke, hogy T55 modernizacio, node nem is Leo2-ok ellen van... Annyibol en sem ertem, hogy miert nem inkabb a T72-vel csinaltak valami hasonlot.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113
"Ezek után nincs is több kérdésem..."

Igen sokszor túlzok vagy indulatból írok.
De épeszű ember kiugrik a 70 évekbeli t-72 ha egy modern géppel kerül szembe.
2003-ban az irkai pilóták se szálltak fel mert értelem nem volt de volt rá példa 91 öbölháborúba is.

Még egy b3-ast meg is értem de 40 éves szutyokkal nem sokra menni.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Végre egy vezető politikus is (Kósa) ki merte mondani, hogy ez úgy szar ahogy van! Remélem tettek is fogják követni a szavakat, nem csak újabb szavak!
 

corporatesoldier

New Member
2014. május 17.
28
0
1
Végre egy vezető politikus is (Kósa) ki merte mondani, hogy ez úgy szar ahogy van! Remélem tettek is fogják követni a szavakat, nem csak újabb szavak!

Hát ez az... hallottunk mi már ugye ilyesmit tőlük, aztán valahogy méágse akaródzott tenni semmiféle komoly lépést sem...
 

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Miért, olyat még nem hallottunk, kormánypárti politikustól, hogy az elődeik mindent elszúrtak, bezzeg mi? Mert Kósa ezt mondta.

TG
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 587
5 190
113
Mondtak olyat is, hogy ciklus végére több heli lesz, mint 2010-ben. És nem lett...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
+3 db több lett , bár nem emlékszek ilyes fajta ígéretekre. Átfuttotam a netet nem találtam. Egyébként idén Én is személy szerint írtam hogy elvárnám az ügy rendezését. Nyár vége van szept-okt kéne valami bár már megint , hülye választások vannak és addig óvatosan kell politikailag manőverezni , mert szavazatok lehet veszíteni egy ICEBUCKEttel is :D Falus Ferenc Főpolgármester jelölt esete is mutatja, nem hogy egy Helikopter beszerzés 1000 helyről támadható.
http://www.youtube.com/watch?v=m928bRI9OrQ
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Szakaszonként bőven elég egy SZVD-s katona,rombolópuska meg max. századonként egy.Amire nagy szükség lenne az a rajonkénti minimum egy csőalatti gránátvető.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Lehet, hogy csak én vagyok ilyen szűk látókörű, de egy sima polgármesternek mi köze a helikopter beszerzéshez, egyáltalán a "nagy politikához". Én szívem szerint nem engednék egy polgármester jelöltet sem, aki valamelyik párt tagja. A települése jólétéért dolgozzon a törvények betartásával és ne politizáljon.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Látom kemény egy nap volt a mai is.:D

2 kérdésem van, illetve 3.

-Leo téma: pár napja valaki pedzegette hogy a leo löveg 60 lövés után cserés. Igaz,nem igaz? De ha igaz? Akkor egy háborúban első nap ellő a leónk 45 lőszert,második nap 9-ig 15-öt, aztán azt mondja cső, én kiszálltam az offenzívából megyek csövezni?
Elmegy az ellátósokhoz azok adnak neki a magukkal hozott 500 cső közül egyet,aztán elmegy a tmk-hoz, azok beszerelik, aztán tankolás,vacsi, szunya. Másnap megint ellő 45 lűszert...

-Puska téma: Szépen hangzik,de szvsz hülyeség. Mi van ha erdőben vagyunk fák között? Vagy városban,lásd Szíria. Mindjárt nem tudsz 600m-re lövöldözni mert fizikai akadályok vannak. Helységharcban vagy a fák között csak hátrányod lenne. Pedig a mai harcok általában ilyen helyeken folynak. Ne a sivatagi céllövészetből indulj ki.

-SZVD, ZASTAVA M91, SKS, melyik jobb-nem jobb mennyire elavult szerkezetek ezek? Van e értelme ilyet modernizálni (nem magyar módon)
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Antigonosz nem irtam sehol hogy az öszes karabélyt váltanám söt...
De jelenleg a teljes mh állományába nincs 25 katona szvdvel felszerelve...
 

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
"Originally the gun had a barrel life of between 400 and 500 rounds, but with recent advances in propellant technology the average life decreased to 260 rounds. In some cases, barrels have had to be replaced after firing only 50 projectiles"

Ez Wikipédiáról van, és az L/44-es ágyúhoz tartozik.

Viszont, az M256-os ágyú, amely az Abrams-eken van, azt hiszem a német Rheinmetal amerikában gyártott változata. Az oldal szerint pedig ez kibír 1500 lövést. Itt van egy másik oldal, ami megerősíti az 1500 lövést, csak az L/55-re
"Calibre 120 mm
Breech type Vertical sliding breechblock Semi automatic/hand operated
Firing mechanism Electrical
Ordnance length 6600 mm
Ordnance mass 4,160 kg.
Barrel life 1500EFC
Max Chamber Pressure 7,600bars"
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Amúgy nem olyan nagy tragédia egy csőcsere mert betétcsövesek a modern harckocsi ágyúk.A 45 lövés az nyilvánvaló hülyeség.Ami nagyon koptatja a csövet az az APFSDS és a páncéltörő rakéta de ezekből sem csak 45-öt tudsz ellőni természetesen.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
antigonosz

1. A Leo2 120mm L/44 lövegére 50 lövést adnak meg, az L/55 lövegnél van a 60 lövés. A lőszer készlet 42db. Az, hogy egy ütközetben hány lövést adnak le, az sok mindentől függ, de ahhoz nagyon ádáz küzdelemnek kell lennie, hogy el lője a lőszerkészletét. De a maximális lövésszám csak egy irány adat, efölött a pontosság már valószinüleg nem marad a gyári adatokon belül attól még használható, de tervbe kell venni a cserét.
2. A puskák kérdését már kiveséztük, jól látod hogy speciális területen kell használni, más kézi fegyverekkel együtt.
3. Az SzVD (SzVD-63, vagy Dragunov mesterlövész puska) félautomata, öntöltő, egyes lövés kiváltására alkalmas katonai távcsöves puska 7,62x54R puska lőszert használ és a Moszin–Nagant puskákat váltotta fel 1963-tól. Mint olyan, nem tartozik a klasszikus mesterlövész fegyverek közé.
Dragunovedit.png

A Zastava M91 félautomata mesterlövész puska az SzVD Jugoszláviában 1992-től gyártott, modernizált klónja, ugyanolyan 7,62x54R Sznajperszki puska lőszert használ, mint az SzVD.
Zastava_M91

Az SKS egy félautomata karabély, amely 1945-1970 között volt szolgálatban és 7,62x39mm karabély lőszert használt.
A dísz őrségeknél szuronnyal most is használják.
SKS