A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vajk

Member
2012. október 23.
45
0
6
Azzal a 12 db PZH2000-el sok minden lehet ám kezdeni. Iszonyatosan nagy szám, de tény. Akár háborút is lehetne velük nyerni úgy, mint a mi gripenjeinkkel. Most a gúnyolódást félre téve persze nem azt akarom mondani, hogy a honvédségnél minden rendben lenne, mert amúgy egy hagyományőrző bohócszervezetnek ítélem őket, de nem feltétlenül kéne ultra szuper és ultra drága technikai eszközökben gondolkodni. Itt van a szomszédunk Szerbia. Van saját fejlesztésű cuccaik. 155 mm-es vontatott tüzérségük, amely képes ellőni 40 km-re (M46). Vagy úgy szint 40 km hatótávolságú rakéta-sorozatvetőjük (MLRS Morava). S ami a legszuperebb 60 km-es hatótávolságú irányított rakéta rendszerük (ALAS). Ha ezek hadrendben lennének nálunk, akkor szerintem már nagyon jók lennénk.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Azzal a 12 db PZH2000-el sok minden lehet ám kezdeni. Iszonyatosan nagy szám, de tény. Akár háborút is lehetne velük nyerni úgy, mint a mi gripenjeinkkel. Most a gúnyolódást félre téve persze nem azt akarom mondani, hogy a honvédségnél minden rendben lenne, mert amúgy egy hagyományőrző bohócszervezetnek ítélem őket, de nem feltétlenül kéne ultra szuper és ultra drága technikai eszközökben gondolkodni. Itt van a szomszédunk Szerbia. Van saját fejlesztésű cuccaik. 155 mm-es vontatott tüzérségük, amely képes ellőni 40 km-re (M46). Vagy úgy szint 40 km hatótávolságú rakéta-sorozatvetőjük (MLRS Morava). S ami a legszuperebb 60 km-es hatótávolságú irányított rakéta rendszerük (ALAS). Ha ezek hadrendben lennének nálunk, akkor szerintem már nagyon jók lennénk.

Mi nálunk a tüzérségnél csak annyit fognak fejleszteni, hogy költséghatékonysági szempontból, és az Ural magas zajterhelése miatt újra lovakat állítanak majd be a D20-asok elé, vagy ha sokat esznek, akkor közmunkásokat. Professzionális seregnek ez is jó lesz.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 515
14 975
113
A HADIK terv lebontása: ...... <b>HA </b>lesz pénz fegyverre, akkor <b>DIK</b>'má lesz <b>HAD</b>seregünk. Ez a XXIII.-<b>DIK</b> században valószínű......
 

czulu

Well-Known Member
2014. február 1.
2 274
95
48
Mondhatnánk úgy is, hogy hagyomány őrzés kategóriában a sorállomány idejéből megmaradt a leszerelés képessége...
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
305
83
Már három hónapja ide leírtam: mind, ha '19-ben járnánk: "nem akarok több fegyvert látni"! Hendéről jót nem lehet mondani, rosszat meg teljesen felesleges! Az adónkból mindenre van pénz: menekültek, barna bőrűek, más vallásúak, homokosok és Isten káromlók sokasága, de fegyvert azt ne gyártsunk, mert minek!
Omegának volt egy száma: "Dal egy fegyverkovács fiáról", mai napig igaz minden mondata! Ha tisztában lennétek, hogy milyen beruházások voltak Diósd és Törökbálint alatt. De mondhatnám : Sóskút, Herceghalom, Izbég, Mogyoród, Kerepes, Monor....! De sorolhatnám majd az egész ország területét Ikladtól Kaposvárig, Kapolytól Nyírtelekig, Síroktól Pusztavacsig, Egertől Veszprémig. Meséljek a gödöllői gépgyárról..., még meg van! A Rábát viszont már lebontották!
Majdnem lehetne ingyen metrót építeni... Ja! A mostani II. János Pál tér alatt futott egy alagút a Tavaszmező utcába, majd mátyásunk (a nem igazságos!) bővitette a pártház és a "k" központ felé. Majd lett: a VIII-ik kerületi pártszékház! Egy darabja most a IV-es metro.
Hol van egy: Bethlen, Bárdossy, Teleki, Klébersbeg, Horthy mentalitás? Én nem vagyok a konteók híve, de: miért van, hogy egy nagyon neves fegyvertudós él pár éve a falumban, mellette egy neves lokátor fejlesztő. Egy másik közeli településen meg a hadi- lézer technika atyja, aki annó a főnököm volt.
Mond ez valakinek valamit, hogy: Mikroelektronikai Vállalat?
Ha nem lépünk vége!
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
én még várok egy picit a sírással, elvileg nemsoká megkapják a szlovákok a cseh pisztolyokat meg gépkarabélyokat, ill. a rosomak scipiok első példányait, valamint hallani arról, hogy a bvp-k fel lesznek modernizálva ifv sakal-lá, szóval, ha ezek megtörténnek én akkor fogok sírva nevetni :D, mert akkor már tényleg csak a sírva vigadás lesz a megoldás, lévén mi leszünk a legszegényebb rokon a környéken
 

Star Trek

Active Member
2010. április 19.
1 252
6
36
Nem tudom volt-e már http://index.hu/index2/#bloghu/victorism/2015/08/10/a_hm_130_milliot_koltene_a_ritkan_kigyullado_3_db_jak-52-es_repulogepenek_a_nagyjavitasara
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Azért érdekes és elgondolkodtató adatokat tartalmaz a cikk.
Szinte már hungarikumnak tekinthető az a mód és keretösszeg, amit a 9 év élettartam hosszabbításra szeretnének költeni.
Ennyi pénzből, akár gyári új gépek is beszerezhetők lennének, amik nem csak 9 évig lennének használhatóak!
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
715
113
Hülye kérdés, de talán megválaszoljátok:)
Egyszer ugye csak jön majd valami komolyabb fejlesztés... na már most,, olvasom más topikokban, hogy föld másik felén (EU-tól távol) sok gócpont van és még lesz bőven,,, háborúk stb. Előbb utóbb csak fejlesztünk valamit, és ha igen, akkor a sok konfliktus egy ilyen beszerzésre milyen hatással van? Tehát újabb cuccokat vehetünk, vagy hirtelen kiderül, hogy sok dolog már elavult adott estben, ezért olcsón megválnak tőlük(ekkor jövünk mi), vagy a felpörgő hadiipar miatt nehezebben tudnánk fegyverhez jutni? Tehát,, a sok világbéli konfliktus milyen hatással lenne a jövendőbeli beszerzéseinkre (nem hímzőgépekre meg egyéb hungarikumokra gondolok ;) )
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 285
120 143
113
Hát a nagyon a konfliktusgócokban szerzett tapasztalatok alapján kezdik el fejleszteni a technikát és ilyenkor az 1 generációval korábbi de még mindig potens tecnhika eladásra vagy letárolásra kerül. Ilyenkor a még egy generációval korábbi dolgokat amik eddig tartalékban voltak letárolva el akarják adni ha lehet minél jobb haszonnal valakinek, ezek már az éppen elmegy szinten vannak, szóval viszonylag olcsók viszont a potenciáljuk erősen véges. (elég most a németek által szétdarabolt Marderekre gondolni ami még mindig potens technika, főleg a modernizált változat, láttam egy videót ahol több száz Marder A4-est vágnak szét, hát majdnem sírva fakadtam) ha pörög a hadiipar és van rá kereslet is, az egy bizonyos fokig felveri az árakat amíg a piac nem telítődik ilyenkor meg lejjebb megy. A jelenleg folyó konfliktusok egyszóval azt eredményezik, hogy sok jelenleg első vonalbeli technika kerül másodvonalba és ez nekünk jó lehetőség lenne a vásárlásra.

A fejlesztéseket pedig már nincs hova halasztani, lassan már BTR-ek is kidöglenek. 2020-ig biztos lesz nagyobb beszerzés több téren is, erre rásegíthet a geopolitikai feszültség fokozódása is, mivel a struccpolitika már nem sokáig tartható fenn.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 049
113
Ha jár ide számítástechnikus elárulhatná nekem,hogyCommodore 64-es gépekkel lehet-e modern tudással rendelkező komoly szakmai színvonalú programozó képzést tartani?Azaz a Commodore 64-es gépeken tanuló majdani programozók megállnák-e a helyüket a modern gépeken tanuló társaikkal szemben?

11845029_886409974779724_7997117112249726704_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Biztos hogy nem. :)
Viszont kezdetlege karate és kung fu játékot, úgy emlékszem lehetett játszani vele, úgy 88 tájékán. :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 049
113
És ha fiatalítanám a gépparkot Pentium 1-re viszont jó pár dolgot csak elméletben tanulnának a nebulók mert nem rendelkezem a programmal amin lehetne gyakorolni?
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
dudi:

Én ugyan nem alapvetően programozó vagyok, de IT tanulmányaim alatt azért pár programnyelv terítékre került - ezek alapján: esélytelen :)

Esetleg C nyelven lehet valamit alkotni C64-en is, mert van hozzá fordító, ami a forráskódból összerakja a futtatható állományt, de ahogy így most futólag rákerestem nagyjából ezzel ki is maxolva a történet.

És bár a C napjainkban is alapkészség kategória, gyakran ezzel kezdődik a programozók képzése, önmagában nem elég. Szóval C64 alapismeretekre lehet elég maximum.
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
A P1-el már összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet egy C64-el szemben. Arra már fel tudsz tenni mai szemmel is még elfogadhatóan modern rendszert. Más kérdés milyen tempóra lenne képes.
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
Ám ha már adott a C64-ről x86 architektúrára váltás, akkor miért pont csak Pentium 1? :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 049
113
RPG-7,PKM kontra 21.század NATO.ezzel együtt szerintem érthető a Commodore 64 és a Pentium 1és az is,hogy miért hiányzik pár program ami miatt van pár dolog amit csak elméletben lehet megtanulni.