A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Én is így látom.
Simicskát sem tartom komoly alaknak, viszont végre van helikopter felújítás, Jak-52 csere, meg a két kis mentőheli az MH-hoz kerül.
Félmegoldás mind, de annál az abszolut tétlenkedésnél több, mint amit hihetetlennek tartottam az utóbbi években.

Hallottam már egyenruhás körökből olyan célozgatást, hogy Simicskó talán azt jelentette ki, hogy nem vállalja ilyen tetszhalott állapotban tartani a Honvédséget, és ha nincs pénz nagyon gyorsan új technikára, gépekre, akkor azonnal el kell indítani a meglévő gépek nagyjavítási programját. Nem tudom igaz-e, vagy csak éppen így jöttek össze az időpontok és a döntések.... Mindenesetre a Jak-52-eknek lejárt az élettartamuk, cserélik őket, a helikoptereknél meg legalább elindult a nagyjavítási folyamat, a két Ecureiel is levesz valamit a nagy gépek terheléséből rep-időben. Az lenne még a következő jó döntés, ha a lecserélt rendőrségi MD-500-asokat is megkapná a honvédség (ugye most már azok se mehetnek lakott terület fölé, de helikopteres alapkiképzésre, futárnak, árvízi felderítésre, járőrözni a határon ugyanúgy alkalmasak, és biztos olcsóbban mint a kéthajtóműves Mi-8/17-el).

Ha a rendőrségi MD 500-asok is a Honvédséghez kerülnének akkor a KMZ használhatná őket, ahogy az amcsik is az AH/MH-6-osait.

Anno én is felvetettem, még álmodozóként, hogy a KMZ kapjon ilyeneket, akkor jött a logisztkusok rémálma dolog, mondjuk az úgy összeségében tényleg álmodozás volt.

Bár a KMZ nem tudom, hol tudná őket használni.

Én is így látom.
Simicskát sem tartom komoly alaknak, viszont végre van helikopter felújítás, Jak-52 csere, meg a két kis mentőheli az MH-hoz kerül.
Félmegoldás mind, de annál az abszolut tétlenkedésnél több, mint amit hihetetlennek tartottam az utóbbi években.

Inkább várjuk ki a végét ezeknek a fejleményeknek.

Képes-e megvédeni az MH a határainkat? Vitaindító írás: http://nagypolitika.hu/2016/03/31/kepes-e-megvedeni-a-hatarokat-a-magyar-honvedseg/

12670542_1051962358248721_2014364480032953752_n.jpg

Lángszórósok, az egykori Néphadsergben.

http://www.honvedelem.hu/nagykepes/piszkos_fegyver_vagy_ember

Több alkalommal jött már elő az a kérdés, hogy egy ország fegyvervásárlása/fejlesztése dominó-hatásként fegyverkezési versenyt idézne elő. De mi a helyzet akkor, ha már mindenki előbbre tart, akkor a fejlesztéseink csak azonos szintre hozzák a védelmi képességeinket?
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/felfegyverkezik-kozep-europa-csak-magyarorszag-marad-ki-468150

Több alkalommal jött már elő az a kérdés, hogy egy ország fegyvervásárlása/fejlesztése dominó-hatásként fegyverkezési versenyt idézne elő. De mi a helyzet akkor, ha már mindenki előbbre tart, akkor a fejlesztéseink csak azonos szintre hozzák a védelmi képességeinket?
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/felfegyverkezik-kozep-europa-csak-magyarorszag-marad-ki-468150

Az a vicc, hogy máig van olyan ember, aki azzal a sületlenséggel jön elő, hogy ha mi vásárolunk valamit, akkor abból verseny lesz. Már most van, mindenki elrajtolt, de mi még a vonalnál állunk bambán előre lesve.

<blockquote rel="silversisko">Több alkalommal jött már elő az a kérdés, hogy egy ország fegyvervásárlása/fejlesztése dominó-hatásként fegyverkezési versenyt idézne elő. De mi a helyzet akkor, ha már mindenki előbbre tart, akkor a fejlesztéseink csak azonos szintre hozzák a védelmi képességeinket?

Az a vicc, hogy máig van olyan ember, aki azzal a sületlenséggel jön elő, hogy ha mi vásárolunk valamit, akkor abból verseny lesz. Már most van, mindenki elrajtolt, de mi még a vonalnál állunk bambán előre lesve.</blockquote>

Az a vonal az öltöző küszöbje, és mi sajnos csak belülről leskelődünk kifelé... :-(

Így szombat este, a 2. sörömnél tartva, eszembe jutott a következő...
Mintha 2016-ra lett volna ígérvwe, hogy megkezdődnek fejlesztések, lévén kicsit, nagyon kicsit, nőtt a költségvetés Honvédségünknél.
Tud valaki valami fejlesztésről esetleg ?
Mert nálam már áprilist mutat a naptár.
Apropó, a TEK szemtelen gyorsasággal kért 150 milliót, új egyenruhákra, ami a terepre kell nekik.
Félreértés ne essék, inkább örülök hogy van legalább egy fegyveres szervezetünk, amelyik nem tököl, ha lehetőséget lát a fejlesztésre, hanem azonnal lép.
Mit is ígért a Honvédvezérkar főnöke húsvét előtt ?
Emlékeim szerint azt, hogy az ünnepek után benyújtják mit kell fejleszteni honvédségünknél, a határvédelemmel, migránshelyzettel kapcsolatos feladatok ellátása okán.
Ugye két hete volt húsvét ?
Igaz, azt nem ígérte hogy még az idei húsvéti ünnep után teszik le az asztalra a fejlesztési terveket ez irányban. :)

Napok óta nekem is eszembe jutott ez párszor,,, miközben olvagattam egyéb környékbeli beszerzésekről...

Gyanúsan nagy a csend, szerintem el lett küldve a búsba a Tibi a kéréseivel együtt. Majd ha kijön a 2017-es költségvetés tervezet akkor többet tudunk.

2017,,, lehet,, bocskorosok addig 8, északi szomszédunk 4, polszkák 10, Bulgárok 5 fejlesztést fognak bejelenteni.

2017-es költségvetés májusban lesz nyilvánosságra hozva. Ha lesz még plusz 30-40 milliárd benne a mostanihoz képest akkor lesz fejlesztés (vagynem).

Így szombat este, a 2. sörömnél tartva, eszembe jutott a következő...
Mintha 2016-ra lett volna ígérvwe, hogy megkezdődnek fejlesztések, lévén kicsit, nagyon kicsit, nőtt a költségvetés Honvédségünknél.
Tud valaki valami fejlesztésről esetleg ?
Mert nálam már áprilist mutat a naptár.
Apropó, a TEK szemtelen gyorsasággal kért 150 milliót, új egyenruhákra, ami a terepre kell nekik.
Félreértés ne essék, inkább örülök hogy van legalább egy fegyveres szervezetünk, amelyik nem tököl, ha lehetőséget lát a fejlesztésre, hanem azonnal lép.
Mit is ígért a Honvédvezérkar főnöke húsvét előtt ?
Emlékeim szerint azt, hogy az ünnepek után benyújtják mit kell fejleszteni honvédségünknél, a határvédelemmel, migránshelyzettel kapcsolatos feladatok ellátása okán.
Ugye két hete volt húsvét ?
Igaz, azt nem ígérte hogy még az idei húsvéti ünnep után teszik le az asztalra a fejlesztési terveket ez irányban. :)

Igen, húsvét utánra ígérték, de nem mondták mennyivel. Egyébként már annyi mindent kellene fejleszteni, hogy még nem tudták befejezni a listát :D