A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Tisztában vagyok a tábornokperekkel nyugi. Nem erre reagáltam.

Hanem arra a gyermeteg feltevésre, hogy a korábban már korrupciós botrànyokba keveredett NER belső körös Maróth személye lenne a megfelelő pénzügyi kezelésre a garancia.
Ez azert nagyon aljas duma, mar megbocsass, mert qrvara nem volt "korabban korrupcios botranyokba" keveredve Maroth.

Eppen hogy a hatterben kartellbe szervezodott beszallitok probaltak megbuktatni a GVH-n keresztul intezett hamis feljelentesekkel, evekig jart mindenfele hivatalokba-birosagra, aztan csak kiderult, hogy semmi koze az egeszhez: https://24.hu/kozelet/2020/01/27/maroth-gaspar-gvh-egeszsegugyi-kartell-interju/

Itt az egesz, hatha egyszer "eltunik" az eredeti:

Maróth Gáspár: A GVH megnevezte, hogy ki szervezte az egészségügy Microsoft-botrányát​


2020. 01. 27. 06:04

A NER történetében egészen ritka, hogy egy állami hivatal a nyilvánosság előtt keverjen súlyos gazdasági bűncselekmény gyanújába olyasvalakit, akinek az állam magas rangú hivatalnoki posztot szán. Maróth Gáspár esetében ez történt, hiszen az Orbán-kormány későbbi hadiiparfejlesztési kormánybiztosa ellen a Gazdasági Versenyhivatal azzal az információval indított nyomozást, hogy ő és egy másik üzletember szervezett össze egy kartellt a magyar egészségügy modernizálására kiírt 46 milliárdos uniós pályázat lefölözésére. Maróth szerint őt bemártották, amit az is igazol, hogy a GVH a majd négy éven át tartó nyomozása végén pontosan megnevezte, ki volt a multicégek és a magyar beszállítók közötti főkoordinátor. Nem Maróth.

A Gazdasági Versenyhivatal 2016. április 11-én szokatlanul nagyszabású akciót hajtott végre. Az akkoriban kiadott közlemény szerint előzetes bejelentés nélkül, egyidejűleg csaptak le 21 kórházieszköz-beszállító cégre. A házkutatás-sorozat egy uniós forrásból finanszírozott állami beszerzés miatt indult. A kórházakban országszerte közel 46 milliárd forint összértékben cseréltek le CT- és MR-berendezéseket, drága diagnosztikai képalkotó kórházi eszközöket 231 különböző pályázaton. A vizsgálat a VMD Zrt.-re is kiterjedt, amelynek akkor még ön volt a vezetője. Ott volt, amikor kiszálltak a cég központjába a GVH emberei?
Igen, ott voltam. Éppen indultam egy megbeszélésre az irodából, amikor jöttek. Visszakísértem őket.

Szabályszerű házkutatás volt? Mit vittek el a GVH munkatársai?

A GVH-nak nincs olyan nagy apparátusa, nem is egyszerre mentek ki mind a 21 vizsgált céghez. Volt, ahova csak másnap értek oda. A VMD Zrt. mindenesetre benne volt az első körben. A hatóság embereivel együttműködtünk, minden anyagot átadtunk, amit kértek. Többek között a telefonomat és a laptopomat is. A lakásomon nem jártak, így házkutatásnak azért nem nevezném a történteket.

A GVH nyilvános dokumentumaiban viszont az szerepel, hogy nemcsak a cégeket, hanem egy magánlakást is átkutattak.

Az lehet, de az én lakásomon nem jártak a hatóság emberei.

Ettől függetlenül már 2016 áprilisában világos lehetett, hogy a GVH a KEOP-os pályázatok előkészületei kapcsán azt állítja: kartell szervezésével gyanúsítható a cége és személy szerint ön is?

Nem egészen, sokkal homályosabban indult az egész eljárás. A GVH munkatársai által kért iratok mélyebb merítésűek voltak, és egy szóval sem tájékoztattak a cégnél folyó vizsgálat során, hogy nevesítve lennék az ügyben. Ez már csak a távozásukkor derült ki, amikor az előzetes ismertető iratot a kezembe adták. Ezután úgy telt el több mint két év, hogy a hatóság részéről senki nem keresett. Csak azután hívtak be, hogy már megjelent a GVH-eljárásról szóló első nagyobb cikk.

2018 elején írt a 444.hu az elhúzódó nyomozásról, akkor lett először komoly ügy belőle a nyilvánosságban. Az újság egy GVH-s végzés alapján azt állította, a hatóság szerint két cégvezető gyanúsítható azzal, hogy megszervezték a gyártók és a beszállítók között, hogy senki ne versenyezzen senkivel, mert így magasabb árat lehet elérni a pályázaton. Harmat Sándort és önt emelték ki név szerint. Együttműködtek az ipari kémkedéséért elítélt Harmattal?

Nem. És ugyanezt állapította meg a GVH is, közel négyéves vizsgálódás után.

Akkor hogyan került a GVH látóterébe?

Ebben és egy másik ügyben vizsgálódott a GVH egy versenytársunknál. A cégvezető úgy próbált kimenekülni a helyzetből, hogy vádalkut ajánlott a hatóságnak. Mentességéért cserébe elmondta, hogyan csaltak a multicégekkel a pályázatokon, és az összes pletykát és szóbeszédet, amit csak hallott a piacon. Nem tudom, mi motiválta. Lehetséges, hogy az üzleti érdekeit sértettük, és ezért kevert az ügybe, de az is elképzelhető – ismerve a családom politikai kötődését –, hogy a nevemmel akarta hitelesebbé tenni a történetét.

Tudja, hogy ki keverte gyanúba a hatóságnál?

Az elmúlt években elég sok információ kiderült arról, kinek milyen szerepe volt a pályázatokban és az eljárásban, ezért, igen, tudok róla. Az ügyvédeimmel fontolgatjuk, hogy hamis vádért pert indítsunk. De nem ez a személy volt az egyetlen, aki megpróbált alkut kötni. A történet úgy kezdődött, hogy az előző uniós ciklus 2015-ös lezárása előtt az addig fel nem használt uniós pénzek egy részét a magyar egészségügy képalkotó diagnosztikai eszközállományának modernizációjára csoportosította át a kormányzat. Ezzel egy olyan hatalmas forrás nyílt meg Magyarországon, amelyhez nem csak itthon, de egész Európában sem volt elegendő eszköz a gyártók raktáraiban. Az, hogy erről az óriási üzletről ki tudhatott meg előre információkat, ki kezdte el szervezni a piaci szereplőket, ez az ügy legfontosabb kérdése. Nagy világcégek és disztribútoraik voltak részesei a kartellnek, az egyik multi volt a főszervező. Közöttük akadt olyan cég is, amelyik hónapokkal korábban tudhatott a készülő közbeszerzésekről – legalábbis a GVH irataiból ezek derültek ki a számunkra.

Melyik multiról van szó?

Én nem nevezhetem meg a céget. De ez benne van a vizsgálat irataiban.

A VMD-nek is voltak információi a készülő óriás bizniszről?

Nem, és ezt a GVH-eljárás végén kiadott 140 oldalas ügyirat is egyértelműen megállapítja. Mint ahogyan az is szerepel az iratokban, hogy a kartellező cégek közötti megbeszélések egy része arról szólt, hogy a piac többi szereplőjét, közöttük az általam vezetett céget miként lehet kiszorítani a pályázatokból.
A sajtóban eddig megjelent állításokkal szemben ugyanis éppen azért volt rossz hírünk a piacon, mert soha nem egyezkedtünk a háttérben, és a KEOP pályázati kiírások megjelenését követően is több tucat jogorvoslati eljárást indítottunk.

Ha valaki veszi a fáradságot, és végigböngészi a közbeszerzések eredményét, akkor jól látható, hogy nyolc cég vitte el a pályázatok 63 százalékát, és az első időszakban csak az egymással beismerten kartellező cégek nyertek. Ez a sorozat egészen addig tartott, amíg ki nem merültek a nagy gyártók készletei. Csak ezt követően tudtak a kisebb cégek is labdába rúgni. Az uniós költségvetési ciklus zárása miatt ugyanis extra rövid határidővel, 2015. december 31-ig le kellett szállítani és üzembe helyezni a beszerzett eszközöket.
 
K

kamm

Guest
Az elmondása alapján csoda, hogy csupán egyetlen cégvezető ment be a GVH-hoz árulkodni.

Nyilván ez a tudás akkor még így nem állt rendelkezésre. A mai ismeretekhez kellett a GVH által lefolytatott eljárás, a beismerő vallomások, és az elmúlt években végzett ügyvédi munka. Akkor, amikor a kiírások megjelentek, egyedül az összejátszó cégvezetők érthették, hogy pontosan mi is zajlik. A piacon érdekelt nagyjából harminc cég el volt foglalva azzal, hogy eredményes pályázatot adjon be a tendereken. Sokszor megtörtént, hogy mire kiderítettük, melyik gyártó gépei felelnek meg egy-egy tenderkiírásnak, akkor már hiába mentünk a márkaképviselethez, közölték, hogy megvan a szállítójuk. A GVH többek között azért is büntetett bizonyos gyártókat, mert kizárólag egy-egy kijelölt cégnek adtak árut, ezek aztán berohangáltak a kórházakba, hogy ők azok, akik szállítani tudják a kiírásnak megfelelő eszközt.

Ez úgy hangzik, mintha valami olyasmi működött volna az egészségügyben, mint az informatikai piacon a Microsoft által létrehozott LAR-partneri rendszer.


Pontosan, ez az egészségügy Microsoft-botránya. A forgatókönyv sok szempontból hasonló. Miután a tőkeerős nemzetközi nagyvállalatok egyezséget kötnek a hatósággal, és a költségvetésükhöz képest egy jelképes pénzbüntetés kifizetése után mentességet vásárolnak maguknak, elegánsan távoznak a kasszától. A kis helyi cégeken pedig örök életükben rajta marad a stigma, ami ellehetetleníti a további részvételüket ezekben az iparágakban. Ez egy jól bevett, más területeken és országokban is súlyos problémákat okozó piacbefolyásolási gyakorlattá vált.

A GVH nemrég lezárta a nyomozást. Az eljáró versenytanács szerint kilenc cég tanúsított jogellenes magatartást, korlátozta a versenyt, felosztotta a tendereket, és rekordnagyságú büntetést szabott ki: hét cégnek kell összesen több mint 1,6 milliárd forintos versenyfelügyeleti bírságot befizetnie. A VMD Zrt.-t viszont felmentették.

A GVH két év helyett három év nyolc hónapig vizsgálódott, tehát nem lehet azzal vádolni őket, hogy nem végeztek alapos munkát. Több százmilliós büntetést kapott három nagy multinacionális vállalat és egy sor másik cég. 11 társaságot viszont tisztáztak, tehát nem csak engem és a volt cégemet mentették fel.

Mégis, amíg a jogsértéseket elkövető cégek névvel szerepelnek a GVH végzésében, a korábban szervezőként azonosított személyek neveit kitakarták. Ezt az eljárás lezárásáról szóló cikkek úgy értékelték, hogy eltüntették az igazi felelősöket.

Ez egy felháborító csúsztatás, és akkor nagyon finoman fogalmaztam! Van ugyanis az ügynek egy nem nyilvános összefoglalója is, amit a vizsgálat által érintett cégek kaptak. Abból nem távolították el a neveket és a személyes adatokat. A részletesebb dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy semmilyen közöm nem volt a kartellhez, belekevertek az ügybe. Ebben az anyagban a GVH egyértelműen megnevezi azt a magánszemélyt is, aki a cégek közötti koordinátori szerepet betöltötte. Ugyanakkor még a GVH oldalán nyilvánosan elérhető anyag is egyértelműen tisztázza a személyemet, hiszen mint a VMD akkori vezérigazgatóját beazonosít, és mentesít a vádak alól. Felháborító, hogy ezek után néhányan a tényeket utólag is meghazudtolva úgy próbálják beállítani a történteket, mintha mégis közöm lett volna az egészhez.

Ettol csak igazan meggyulolte a melyallam.
Amint kineveztek a HM-es tortenet elere, ahol mar az igazan durva beszallitoi stb mafiak tudtak, hogy ellenuk (is) erkezett, bosszubol azonnal raugrott a melyallam, es adohatosagi razziaval udvozoltek az uj allasaban is - itt az elso ket percben hangzik el:


Egyebkent ezeket mar 10+ alkalommal linkeltuk...

A sajtó felhasználásának lehetőségét kiválóan ismerte fel és alkalmazta és volt egy nagy léptékű víziója főleg az ipari reszről a hosszú távra ( akár a valóságtól kissé elrugaszkodva is) és amiért nagyon becsülöm , hogy tènyleg kitanulta a szakmai részét mélységeiben is, tuti hogy szegényebbek leszünk nélküle bizonyos területeken.
Nem is kerdes.

De továbbra sem lesz se Szent sem pedig grál lovag. Ő is a NER része volt tokától bokáig annak minden velejárójával együtt, de a média megfelelő alkalmazásával eladhatóvá és szerethetővé, sőt látszólag transzparenssé tette a programot. Ez a kommunikációs érzék tényleg nagyon fog hiányozni.
Attol, hogy az egyetlen lehetseges rendszeren belul probalta a helyes dolgokat atnyomni, ez onmagaban nem jelent semmit.
Tovabbmegyek, a NER sem kizarolag negativ dolgokat jelent, pl pont ezeknek a melyallami mocsadek, posztkomcsi-impexes-stb hazaarulo rohadekmafiaknak a kicianozasa egy masodik rendszervaltassal er fel - az elozo interju elso, nagyobb, atfogobb resze, alapmu a temaban:

 
K

kamm

Guest
Arra gondolsz hogy az első munkanapján a HM EI Zrt élén, a magyar haderőfejlesztési progi kezdetén a GVH megpróbálta levadászni? Éppen aznap indult ellene vizsgálat, az elég Deep State gyanus. Mindenesetre felmentették, míg az amerikai gyógyászat segédeszköz beszállító multikat megbüntették. Pont fordítva ahogy anno az index írta, a GVH gyanúsította, lett is belőle több helyreigazítás.
Az ket kulon tamadas volt ellen amugy, de valoban, mindenben tisztazva lett, lasd fenn.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Arra gondolsz hogy az első munkanapján a HM EI Zrt élén, a magyar haderőfejlesztési progi kezdetén a GVH megpróbálta levadászni? Éppen aznap indult ellene vizsgálat, az elég Deep State gyanus. Mindenesetre felmentették, míg az amerikai gyógyászat segédeszköz beszállító multikat megbüntették. Pont fordítva ahogy anno az index írta, a GVH gyanúsította, lett is belőle több helyreigazítás.
Mikor volt dr. Maróth Gáspár a HM EI Zrt. vezérigazgatója? Nagyon kíváncsivá tettél.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 418
113
Tehát nem volt vezérigazgató. Az igazgatósági elnök, az nem vezérigazgató, de ha nem hiszed el, olvass utána. Moro Lajos után dr. Tremecczky következett, dr. Maróth csak delegált tag volt.
18-22-ig. Nem vezérigazgató hanem a helyettese teljes körű aláírási és rendelkezési jogkörrel.
Nem! 2016-tól már a vezérigazgatóság elnöke volt.
2018-ban erről a pozícióról akarta lemondatni Demeter Márta
Ami magasabb felelősségi és irányítási szint, mint a vezérigazgató.

@Király Fika
Mi a kötekedésed tárgya? Ha a posztokon akarsz lovagolni, akkor egyszerűsítsük le arra, hogy ő volt az atyaúristen.
Az ott elért eredmények miatt nevezték ki kormánybiztosnak.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Nem! 2016-tól már a vezérigazgatóság elnöke volt.
2018-ban erről a pozícióról akarta lemondatni Demeter Márta
Ami magasabb felelősségi és irányítási szint, mint a vezérigazgató.

@Király Fika
Mi a kötekedésed tárgya? Ha a posztokon akarsz lovagolni, akkor egyszerűsítsük le arra, hogy ő volt az atyaúristen.
Az ott elért eredmények miatt nevezték ki kormánybiztosnak.
Amennyiben nem vagy tájékozott, akkor ne jelents ki valótlanságot.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Feltelezem, befejezi a posztgrad hadmernoki szakot, es a hadtudomanyok valamely teruletenek doktora is lesz, mondjuk legkesobb jovore.
En nem irnam meg le, ez a DJ Bobo nem lesz hosszu eletu, majd meglatjatok, max 1-2 evet adok neki.
Biztos vagy benne?

2015-ben a Mandinernek adott interjúban Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezt mondta Habony Árpádhoz fűződő viszonyáról: „Bajtárs. Régóta ismerjük egymást. Árpád ugyanannak az ügynek elkötelezett harcosa, amelynek én is. Az elmúlt 10-15 évben a centrális erőtér kiépítésén dolgoztam. A Heti Válasznál, a Századvégnél csakúgy mint egyéb szervezetekben. A jobbközép intézményrendszer kiépítésében veszek részt, cselekvője vagyok annak az elitcserének, amely folyamatban van.”
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Nem! 2016-tól már a vezérigazgatóság elnöke volt.
2018-ban erről a pozícióról akarta lemondatni Demeter Márta
Ami magasabb felelősségi és irányítási szint, mint a vezérigazgató.

@Király Fika
Mi a kötekedésed tárgya? Ha a posztokon akarsz lovagolni, akkor egyszerűsítsük le arra, hogy ő volt az atyaúristen.
Az ott elért eredmények miatt nevezték ki kormánybiztosnak.
Olvasgass. Nem volt vezérigazgató helyettes, hiszen a HM Ei Zrt-nél Moro Lajos távozása után lett informatikai vezérigazgató helyettes és az általános vezérigazgató helyettes maradt, a mai napig sincs másként. NEM KÖTEKEDEK, de ez az igazság.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Olvasgass. Nem volt vezérigazgató helyettes, hiszen a HM Ei Zrt-nél Moro Lajos távozása után lett informatikai vezérigazgató helyettes és az általános vezérigazgató helyettes maradt, a mai napig sincs másként. NEM KÖTEKEDEK, de ez az igazság.
Rosszul mondtad neki: Olvass vissza !!!
 
  • Vicces
Reactions: Ocses

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 418
113
Olvasgass. Nem volt vezérigazgató helyettes, hiszen a HM Ei Zrt-nél Moro Lajos távozása után lett informatikai vezérigazgató helyettes és az általános vezérigazgató helyettes maradt, a mai napig sincs másként. NEM KÖTEKEDEK, de ez az igazság.
Én nem írtam azt, hogy vezérigazgató helyettes volt. Végig azt írtam, hogy a (vezér)igazgatóság elnőke volt. Tehát az atyaúristen.
Ha nekem nem hiszel, akkor itt a mandiner cikke.
A végén ott az életútja. Egy ilyen cikket a megjelenése előtt elküldenek a szereplőnek jóváhagyásra. Azt gondolod, hogy Maróth is rosszul tudja?
De betettem már korábban neked Demeter Márta korábbi parlamenti írásbeli kérdését is. Demeter Márta akkoriban a Honvédelmi bizottság tahja volt. Ha valakivel genyázni akart, akkor szerinted rosszul címzi a kérdést?
De látom személyedben Parapitecus szelleme reinkarnálódott.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Én nem írtam azt, hogy vezérigazgató helyettes volt. Végig azt írtam, hogy a (vezér)igazgatóság elnőke volt. Tehát az atyaúristen.
Ha nekem nem hiszel, akkor itt a mandiner cikke.
A végén ott az életútja. Egy ilyen cikket a megjelenése előtt elküldenek a szereplőnek jóváhagyásra. Azt gondolod, hogy Maróth is rosszul tudja?
De betettem már korábban neked Demeter Márta korábbi parlamenti írásbeli kérdését is. Demeter Márta akkoriban a Honvédelmi bizottság tahja volt. Ha valakivel genyázni akart, akkor szerinted rosszul címzi a kérdést?
De látom személyedben Parapitecus szelleme reinkarnálódott.
Nem vitázok veled, mert neked is mindenben igazad van.