Mivel ez a legnépszerűbb topic, így ide teszem be:
Arra szeretnélek kérni benneteket, hogy ha valakinek van hiteles infója, forrása a Gripenek korábbi vagy akár mostani szerződéséről, az ossza meg velem.
Mert elkezdtem kicsit körülnézni az elérhető forrásokban a különböző (az egymást követő) szerződéseknek, de olyan nagy különbségeket találtam, ami teljességgel értelmetlenné tesz bármilyen számítást. Szeretném egy kicsit "kifésülni" a Gripenek üzemeltetésével kapcsolatos tévhiteket.
Pl.: az eredeti 2001-es szerződésről találtam 108-110Mrd forintos infót is, de 210Mrd-osat is.
forrás,
forrás (ez csak 2 példa, de sok van)
És akármennyire is irreálisnak is tűnik elsőre, a 110Mrd-os tűnik valósnak, mert ugye a svédekkel 110%-os ellentételezési szerződést kötöttünk.
Ezt elvileg teljesítették is a svédek. Ezt a Magyar Állam leigazolta.
Erre itt a részletes ellentételezési lista:
https://tasz.hu/files/tasz/imce/gripen.pdf
Azaz 140Mrd forintról van ellentételezés. Elvileg a svédek csak a gépekre jutó díj ellentételezését vállalták.
Lennie kell egy olyan részének is a szerződésnek, ami a repülő személyzet kanadai kiképzését tartalmazza. Állítólag ez megközelítőleg egy 50Mrd forintos tétel 10 évre (bár erre találtam évi 2Mrd forintos összeget is)
Így az eredeti szerződés 160Mrd-ja még ki is jöhet.
A 2003-as, módosított szerződés viszont nagyon nem áll össze. Mert ott még nagyobb a kalamajka.