A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Igen? En csak a mindenfele muszakira emlekeztem. De akkor mit akarnak az osztrakoknal tulajdonkeppen?
Naugye?!?
Tippre lövészetet, majd @krisss simán lehülyézhet (meg van engedve!). Ha jól emlékszem a németek mostanába akartak menni hozzájuk, mert van egy baromi jó pályájuk az Alpokban. Akkor az valami politikai csörte volt. Hátha nekünk meg megengedik...;)
 
K

kamm

Guest
https://hvg.hu/360/202032__magyar_l...opkodo_milliardosok__elkerik_abeszallokartyat

"Repülőgépipari befektetésekre és légikikötők fejlesztésére ösztönöz a kormány. A tervekben volna is ráció, ha nem bukkannának fel mindenütt jól ismert személyek, akik körül azonnal megnő a pénzfelhajtó erő. Újabb innovatív iparág került a kormánykörök tömegvonzásába.

Alternatívát épít az autóiparnak az Orbán-kormány. Néhány hete az okozott meglepetést, hogy egy magyar vállalat százmilliárd forintot megközelítő tőkével vásárolt be egy cseh repülőgépgyárba. A napokban megalakult az az állami cég, amely Gyulán létesít közös alkatrészgyárat a világ egyik legnagyobb repülőgépgyártójával, az Airbusszal. A minap pedig az is kiderült, hogy már egy magyar légiipari startupba is 700 millió forint az új kockázati tőkés belépője. A magyar űrhajózási terveknél alacsonyabb röptű, de a jelek szerint megvalósítható álmokat sző most a kormány.
Koncepció rajzolódik itt ki, még akkor is, ha a kabinet mindössze belengette év elején a repülőgépipari stratégiát, ám – szokásához híven – azóta sem fedte fel a részleteket."

"Nem kellett komolyabb képzelőerő, hogy a kormány megtalálja magának az ágazatot. A külföldi repülőgépipari befektetők ugyanis már évekkel ezelőtt landoltak Magyarországon. Veresegyházon az amerikai GE Aviation Hungary évente már több mint 60 milliárd forint bevételre tesz szert hajtóműalkatrészek javításából.
Nyírbátorban a német Diehl Aviation műanyag kabinbelsőket gyárt, míg az olasz Flame Spray hajtóművek felületkezelésével foglalkozik Szadán. A brit Rolls-Royce egy globális üzlet részeként éppen most veszi át az eddig Siemens-fejlesztéseken dolgozó magyar mérnököket. Száznál is többen foglalkoznak majd a jövőben elektromos és hibrid légi hajtásrendszerek tervezésével. De ehhez az ágazathoz kell számolni azt is, hogy a magyar alumíniumipar százmilliárd forintos nagyságrendben szállítja termékeit a repülőgépgyártók számára."

"Amikor a Magyar Honvédség az Airbus helikoptereit, valamint csapat- és kormányfőszállító gépeit beszerezte, azzal elsősorban a francia és a német iparnak adott nagyjából 200 milliárd forintos megrendelést. Vagyis éppen annak a két országnak állami hátterű nagyvállalatát és a beszerzői hálón keresztül helyi gyáriparosait támogatta, amely a leginkább meghatározó a brüsszeli hatalmi játszmák és osztozkodások idején.

A haditechnikai beszerzések esetén ráadásul az a nemzetközi gyakorlat, hogy hol nyíltabban, hol csak a kulisszák mögött, a nyertes ajánlattevő beruházásokkal is ellentételezi a megbízást. Ekként határozták el, hogy az Airbus nemcsak elad, de – egy vegyesvállalat keretében – helikopteralkatrész-gyárat is épít Gyulán."

"A frissen alapított Nemzeti Légiipari Projekt Kft. jelenleg színtiszta állami cég, gondolhatnánk, minden fillér profit a nemzet apraja-nagyját gyarapítja. Csakhogy a körülmények ismeretében nehéz feledni, ki ejtőernyőzött a repülőgépipari vállalat ügyvezetői székébe: a Gyulai Várfürdő igazgatója, Kun Miklós. A fürdő alapvetően önkormányzati tulajdonban van, és a Hunguest Hotels csak töredék részt birtokol benne, ám Kun 2016 végén, éppen az után került pozícióba, hogy Mészáros Lőrinc emberei vették át a szállodalánc irányítását.

Az iparfejlesztési stratégiában hangadó Palkovics László miniszter talán éppen tavaly októberben beszélt először arról, hogy a kormány kiemelt ágazatnak tekinti a repülőgépipart, amikor a pécs-pogányi repülőtér mellett átadták a Magnus Aircraft új üzemcsarnokát. A részben saját fejlesztésű kisrepülőgépeket, valamint az orosz Il–103 típusú gépeket is gyártó magyar vállalat addigra már 6 milliárd forintot fordított beruházásokra, amiből 2 milliárdot az állam állt.

A Magnus tulajdonosa Tarány Gábor, az ő DAK Acélszerkezeti Kft.-je kapta a legnagyobb megrendelést 2015-ben a szerbiai határkerítés építésekor, tízmilliárdos árbevétele abban az évben csaknem a duplájára ugrott."

"A Genevation Aircraft Kft. helikopter méretű, de inkább drónként használható légi járművet épít, miután a szerkezet amerikai fejlesztője, az Alaka'i Technologies magyarokat is bevont a munkába. A magyar mérnököket, tesztpilótákat és más szakembereket tömörítő Genevation többségi tulajdonosa ma már Leisztinger Tamás milliárdos, aki az elmúlt években egyre készségesebben simult bele az Orbán-kormány gazdaságpolitikai törekvéseibe.

A maradék üzletrészen Farkas Csaba repülőmérnök, Szabó Viktor közgazdász és Toldi Miklós osztozkodik. Utóbbi már a legelső Orbán-kormány idején a kormányfő családja körül mozgolódott, Orbán Viktor feleségének elhíresült tokaj-hegyaljai szőlői ügyében olyan helyi emberként szerepelt, aki mindent el tud intézni. Abban minden bizonnyal eredményes, hogy Zemplénkő Kft.-je rendszeres nyertese a közbeszerzéseknek."


Van meg egy csomo ceg meg azoknak a hattere van meg a cikkben, nagyon jo kis iras.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
Igen? En csak a mindenfele muszakira emlekeztem. De akkor mit akarnak az osztrakoknal tulajdonkeppen?

Naugye?!?
Tippre lövészetet, majd @krisss simán lehülyézhet (meg van engedve!). Ha jól emlékszem a németek mostanába akartak menni hozzájuk, mert van egy baromi jó pályájuk az Alpokban. Akkor az valami politikai csörte volt. Hátha nekünk meg megengedik...;)

Valahol olvastam/interjúban hallottam, hogy szimulátoros kiképzésre mennek az osztrákokhoz.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 317
113
Tegnap hulyeseget irtam az ifv re vako telepites tekintetebe a legi es foldi felderito radarral kapcsolatbn. Integracio nelkuli telepiteshez nem oldalra kellene telepiteni az atgm ek helyere.
Hamem a torony hatulyara egy kompozit kazettaba aminek a vaza acel amire integralhato lehetne egs hidraulikus allvany egy hidraulikus motor apu egyseg es xxm kabel ha jarmu melletti telepites a szandek adott helyzetbe /igy a toltes kesobb is megvan./ a torony hatsoreszebol kiemelkedve sem a cso cse a pancel nem lenne utba es a felderito kepesseg is megnovekedne.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 078
113
Azért ez az infó sokat elmond az akkori vezérkarról, a "szakértelemről", előrelátásról. Állandóan igazodnak másokhoz, mintha nem lennének saját nemzeti érdekeink, nem lenne szükségünk nehézfegyverzetű haderőre itt, a "népek országútján":
– Ugyanakkor az ön volt minisztere, Juhász Ferenc azt nyilatkozta, hogy ezekről a tankokról korábban épp az ön vezetése alatt álló vezérkar mondott le. Azt mondták, hogy a tankok leginkább városi harcra alkalmasak, ezért nincs rájuk szükség. Mi változott pár év alatt?
Baszki.... :(
 
K

kamm

Guest
Azért ez az infó sokat elmond az akkori vezérkarról, a "szakértelemről", előrelátásról. Állandóan igazodnak másokhoz, mintha nem lennének saját nemzeti érdekeink, nem lenne szükségünk nehézfegyverzetű haderőre itt, a "népek országútján":
– Ugyanakkor az ön volt minisztere, Juhász Ferenc azt nyilatkozta, hogy ezekről a tankokról korábban épp az ön vezetése alatt álló vezérkar mondott le. Azt mondták, hogy a tankok leginkább városi harcra alkalmasak, ezért nincs rájuk szükség. Mi változott pár év alatt?
Baszki.... :(

A komcsik HM vezetoi mind idiotak voltak, ez koztudott. Mondjuk a Simicsko sem volt mas, Benko hosszu ido ota az elso, akinek van barmifele fogalma a temarol.
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Naugye?!?
Tippre lövészetet, majd @krisss simán lehülyézhet (meg van engedve!). Ha jól emlékszem a németek mostanába akartak menni hozzájuk, mert van egy baromi jó pályájuk az Alpokban. Akkor az valami politikai csörte volt. Hátha nekünk meg megengedik...;)

Valahol olvastam/interjúban hallottam, hogy szimulátoros kiképzésre mennek az osztrákokhoz.

Benkő a HírTV-s interjúban mondta nemrég, hogy szimulátoros képzésre (is) mennek Ausztriába. Később azt is mondta, hogy lesz itthon szimulátor és minden egyéb. Gondolom az itthoni az A7+ szimulátor lesz, nem A4. A4 amire most szükség van.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
A komcsik HM vezetoi mind idiotak voltak, ez koztudott. Mondjuk a Simicsko sem volt mas, Benko hosszu ido ota az elso, akinek van barmifele fogalma a temarol.

Simicskóhoz annyit tennék hozzá, hogy tudomásom szerint doktorált hadtudományból. Változások, legalább a gondolkodásmódban,ami a politikát illeti, talán nála már elkezdődtek. Jobboldali kormányban, egykoron Für Lajos elkötelezett volt, de szakértelem nélkül. Szabó János, Hende Csaba, pedig teljesen tökéletlen a feladatra. Egyik sem értett semmihez, ami katonaság. A balos minisztereket meg írtad.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 243
93
Nem gondolnám. Szerintem ezeket most minimálisan rendberakják, és ki fogják árulni.
Kb. 1 éve jelent meg az új rendelet/törvény, hogy a HM-é automatikusan az eladott technika ára.
Eddig ment bele a központi költségvetésbe.
Gyakorlatilag mindenki leszarta, hogy mi lesz a levedlett ócskavasakkal.
Ezt egy megfelelő vagyongazdalkodással simán ki lehetne bőven plusszosra hozni.
Az a vicces, hogy egy-két esetben mar ményleg restaurálni érdemes! :rolleyes::D

Az utolsó infók Nyírtelekről szólnak.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Simicskóhoz annyit tennék hozzá, hogy tudomásom szerint doktorált hadtudományból. Változások, legalább a gondolkodásmódban,ami a politikát illeti, talán nála már elkezdődtek. Jobboldali kormányban, egykoron Für Lajos elkötelezett volt, de szakértelem nélkül. Szabó János, Hende Csaba, pedig teljesen tökéletlen a feladatra. Egyik sem értett semmihez, ami katonaság. A balos minisztereket meg írtad.
Igen.Feltöltöttem a doktoriját valahova a forumra.Ha jol emlékszem,a tartalékos milicia rendszerek szervezésének kérdéseiről szolt
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
Elgondolkodtatok már azon, hogy amit a honvédségről és minisztérium munkájáról az elmúlt 30 évben megtudtunk, azt honnan tudjuk? Ki mondta, hol, mikor és milyen célból? Ki írta, milyen újságban, milyen célból? Emlékszünk-e még minden részletre? Biztos hogy akkor úgy történt, ahogy mondták/megírták? És amit most mondanak róla, azt ki mondja/írja és milyen célból? A jelenről mit fognak mondani 10-20-30 év múlva? És ki mire fog emlékezni?

Ha nagyon unatkoztok az uborkaszezonban, olvassátok el ezt az elmúlt 30 évről...


De ez inkább biztonságpolitika, így a Bizt.pol topikban kellene kitárgyalni, ahová eredetileg is linkeltem a tanulmányt...
 
  • Tetszik
Reactions: Negan and Halfdan

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 030
2 706
113
Simicskóhoz annyit tennék hozzá, hogy tudomásom szerint doktorált hadtudományból. Változások, legalább a gondolkodásmódban,ami a politikát illeti, talán nála már elkezdődtek. Jobboldali kormányban, egykoron Für Lajos elkötelezett volt, de szakértelem nélkül. Szabó János, Hende Csaba, pedig teljesen tökéletlen a feladatra. Egyik sem értett semmihez, ami katonaság. A balos minisztereket meg írtad.

Igazából Hende '13-ban elkezdet valami helikopter-beszerzést, csak semmi sem lett belőle.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Igazából Hende '13-ban elkezdet valami helikopter-beszerzést, csak semmi sem lett belőle.

De, vettünk 3 helikoptert, ami a semminél több, ez tény. Nem vitatom. A Gripent is jobboldali kormány rendelte meg. Balos vezetés alatt, 90 óta, beszerzés mi volt ? Eltekintve az orosz államadósság terhére behozott mennyiségi BTR harcjárműtől. T-72 harckocsikat vettünk Keleti György minisztersége alatt a Fehéroroszoktól. Ugye annak harckocsi kavalkádnak a kiválogatása a legendás történet harckocsi ügyben. Hirtelen más nem jut eszembe. Viszont beszerzésük óta gyakorlatilag, normális üzemeltetés híján tönkre vágtunk egy ezrednyi MIG-29-est. Háborús veszteség nem lett volna nagyobb, mint amennyit kinyírtunk magunk. Szu-22, külön témát érdemelne. Túl a pénztelenségen azért herdáltunk rendesen. Elajándékozott harckocsikat nem is említem, vagy az ócskavas áron eladottakat. Önjáró tüzérség, húú.., nem is folytatom.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 697
113
Igazából Hende '13-ban elkezdet valami helikopter-beszerzést, csak semmi sem lett belőle.

De, vettünk 3 helikoptert, ami a semminél több, ez tény. Nem vitatom.

Hende valami "nemzeti helikopterképességet" erőltetett, aminek az volt a lényege, hogy egyetlen típussal tudnának le mindent mentős, rendőröstül.
A három civil Mi-8 elvileg valami magánakció volt egy kisebb haltóól, és ki is rúgták érte.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Annak idején, a 70-es években volt egy filmsorozat, az volt a címe hogy "3 srác a hadseregben". Erre emlékszem ennyi év távlatából, hogy ez volt a címe. Ma jutott eszembe amikor néztem ezt a videót. Hiányt pótló adás. Minden fegyvernemről kellene és mindenhova felrakni. Kis betekintés a fegyvernem életébe, működésébe. Persze ez csak a felszín, de legalább kis fogalmat alkothat a fiatal, ha megnézi, talán kedvet is kap. Még annyi jutott eszembe, ha már egy osztály megmaradt, miért nem az Akacia, vagy a Gvozgyika, maradt hadrendben, hisz a mennyiség Honvédség szinten minimális. Ahogy néztem a videót azon tűnődtem, ha az ellen beméri radarral az első lövéseket, mennyi idejük marad a tüzelőállás váltásra ? Van esélyük túlélni, ha az ellen tüzérségi ellen tevékenységbe kezd ellenük ? Rizikós dolog ez a vontatott löveg történet napjainkban. Pár perc is sok idő, még összekapják a cuccot.