A Rheinmetall elég sok "keleti" országban próbált üzletelni az elmúlt 5 évben. Mindenhol ígértek mindenféle közös fejlesztést és közös vállalatokat alapítottak.
He megnézed a vállalati "ívüket", és azt, hogy a hangzatos "szuperciklusban" gondolkodnak, láthatod, hogy gyakorlatilag a Krím egy életmentő volt a számukra. Azóta nagyon megy nekik a szekér, de elsősorban a német megrendelések miatt.
És a prezentációik alapján nagyon azt mondanám, hogy bármi áron ők akarnak a vezető hadiipari beszállító lenni.
Az, hogy nem jött össze a KMW akvizíció, óriási arculverés volt neki. Gyanítom, hogy "Európa" tette be nekik a kaput. A KNDS meg így az lett amire Ők ácsingóztak. Azt gondolom, hog gyengébb opció a NEXTER-rel való egyesülés, de nagyobb megrendelői bázissal rendelkezik így a KNDS. Mert ugye így el tudják vinni az európai piac igen jelentős részét, a francia és a német államok megrendeléseivel, ami pedig már szintén egy igen komoly megrendelésmágnes. Szerintem nagy játszma mehetett a háttérben, mire összejött a KNDS, de szerintem megérte.
Ugyanakkor a Rheinmetall alól meg kirúgták a padlót....csak ő nem volt hajlandó hagyat esni, és egy intenzív kutatás-fejlesztéssel megpróbálnak a modern vonalon sikereket elérni. Csak nem elsősorban az európai piacon, vagy legalább is nem a magállamokban.
A törökökkel kezdetben jól ment dolog, de közbe szólt a politika.
Ezzel nincs mit csinálni...
A lengyeleknél valahogy nem lett semmiből semmi, állítólag a saját hadiiparuk "védelme" miatt.
Szerintem már a RM is megbánta a dolgot - mint a kutya, ami 10-et kölykedzett -, de csak összehozzák (úgy néz ki) a Leo2PL-t.
A románoknál lett egy AGILIS 8x8 terv, de gyártásra nem került sor. Az volt a terv, hogy más országok is rendelnek belőle, de eddig még a románok se.
Nagy ország is, fenyegetett is, szóval van benne hadiipari potenciál. Csakhát ugye a piszkos anyagiak...meg ugye az üzleti kultúra. (Szerintem az Airbus meg a RM piacfejlesztési topvezetői közös öntevékeny dühkezelő csoportokba járnak
)
A csehekkel is próbálkoznak évek óta, de még ők sem rendeltek semmit.
Igen. Mondjuk ott ha legyártanak valamit, akkor azzal nem kell később a sarokban térdepelni. Az a kérdés csupán, hogy el tudják-e a cseheknek is adni, hogy a RM már nem csak részegység gyártó, meg szűk platform gyártó, hanem komplett a portfoliójuk, és rájuk lehet bízni a rendszerintegrátori feladatot is. Miközben persze szorgosan kellene dobni a koncot a hazai iparnak is. Ez utóbbi nálunk nem volt probléma - nem nagyon volt kinek -, mindenesetre itthon bízunk ebben a rendszerintegrátori képességben.
Ezek után jött Magyarország, ahol nem volt komoly hadiipar, így mindent a RM-lal közösen fognak csinálni.