A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 568
8 165
113
Ezen mit lehet vitatkozni?
Ha egy cég ide akar jönni, idejön, az az ő dolga, biztos tudja, mit miért csinál. Hajrá.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
Az FN sanszos. Meglátjuk.
Nem jön ide.A gyártást szervezi ki,ha igaz,a már itt lévő fegyvergyárba.Pl a francia cég gyártotta a SIG exportra szánt fegyvereit olyan vevő esetén,ahova közvetlenül a svájci törvények miatt nem exportálhatott a 70es-80as években.A hazai FN gyártás egy hasonló konstrukció lenne.(ami azt illeti a CZ is hasonló konstrukció.....)
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 568
8 165
113
Nem jön ide.A gyártást szervezi ki,ha igaz,a már itt lévő fegyvergyárba.Pl a francia cég gyártotta a SIG exportra szánt fegyvereit olyan vevő esetén,ahova közvetlenül a svájci törvények miatt nem exportálhatott a 70es-80as években.A hazai FN gyártás egy hasonló konstrukció lenne.(ami azt illeti a CZ is hasonló konstrukció.....)
Egy hozzászólason belül megcáfoltad magad.
 
  • Vicces
Reactions: megazez

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Az ausztráloknál azert nem.indultak mert ők 8fő deszanttal számolnak.
Hát be kell tolni egy plusz futógörgőt és van hely a 8 embernek és a budinak a Boxerből. :D
És még jóval kevesebb mérnöki munkát is igényel, mint egy új, emberes torony integrációja, új nagyobb gyűrűvel, mindennel.

2016 környékén, talán még az eredeti (vagy előzetes?) kiírásban volt 8 fő. 2018-tól felfelé már 6 volt megadva minimumként.

A hivatalos PSM nyilatkozat:
"The Australian Army has explicitely expressed the preference for a manned turret and has stated that vehicles featuring unmanned turrets will most likely be unsuccessful," PSM said in a statement.

"The Australian Army relinquishes with this decision the advantages of remote controlled turret technologies offering maximum protection with highest firepower and accuracy while maintaining mobility comparable to main battle tanks." Kis marketing és odaszúrás a végére. :)

"This decision by the Australian Army is the reason why PSM has decided not to offer the Puma IFV in the Australian procurement project Land 400 Phase 3."

https://www.australiandefence.com.au/defence/land/puma-ifv-no-bid-for-land-400-phase-3

Szerintem ott lehet az igazság, hogy a PSM félig RM. Az RM pedig inkább a teljesen saját Lynx-et nyomja. Így a Puma a KNDS VS RM háború áldozata lehet.

Emiatt érdekes a magyar 8x8 fejlesztés. Abban sem lesz KMW (KNDS)...
Csak a puruttya magyarral kel megegyezni...
Az export lehetőségekről, jogokról, gyártási beszállítói arányokról, profit elosztásáról.
Hívhatják Boxer 2-nek.
;)
Pontosan. :)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
Egy hozzászólason belül megcáfoltad magad.
Igen,és nem.Paradox helyzet.LM (akkor még GD) Belgiumba költöztette a gyártókapacitását,mikor a belga gyártósor üzemelt?Nem.Vagy törökbe?Nem,pedig még exportra is gyártott gépeket a török gyártósor-de az attol még LM exportja volt,nem a törököké.Ők csak bérmunkában összerakták a gépeket.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 510
113
Tudod, van az az elméletem, hogy az Arzenal gyár fog FN géppuskákat is gyártani. :rolleyes:
Lenne értelme, hogy az új modellel kezdenek itthon.
Na ezért tettem ide. Érdekes, hogy nemrég jött ki az MK3 Minimi, de ez megint valami olyasminek tűnik.
Elméletben és gyakorlatban is berakhatod a géppuskás topikba mert nincs hozzá közünk.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
hogy a szálloda igazgató rokonom úgy rúgták ki, hogy csak nézett....
Leépítés volt a kshban. Anyámékat, és az ott dolgozók 1/3át úgy rugták ki, hogy azért kellett másnap még egyszer bemennie, mert a sétálólistáról is kirúgtak embereket, és senki nem keresett még a helyükre mást...
Ennyire biztos.
 
  • Szomorú
Reactions: Hegylakó

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 917
13 892
113
Matolcsy szépen termeli a profitot és tolja a zsét a költségvetésbe.

mnberedmeny210423egy-447656.png


A 2019-es 254,7 milliárd forint után tavaly 255,4 milliárdos nyereséget tudott elérni az MNB, így ismét 250 milliárd forint osztalékot fizet a költségvetésbe.

2013 óta a jegybank immáron negyedik alkalommal döntött osztalékfizetésről a 2015. évi és 2018. évi eredményéből történő 50-50 milliárd forintos, illetve a 2019. évi eredményből történő 250 milliárd forintos befizetést követően, így az elmúlt években összesen 600 milliárd forint osztalékot fizetett be a költségvetésbe.



Csak hogy képben legyünk, hogy milyen "megerőltető" lenne megoldani, hogy 2026-30(+)-ig se legyen "letolt-gatya", és egyúttal utána is legyen tartalék, valamint legalább valami tyúk-lépés történjen a "Kárpát-medence meghatározó ereje" üres légvár valós feltöltése ügyében:

  1. az MNB tavalyi 255 Milliárd HUF-os nyereségéből meg lehetne venni 250 db 100.000 $ "nyers" T-72-t (7,5 Milliárd HUF),
  2. amiből első lépésben csak 150-t modernizálva a Leo passzív védelem(pót-páncélozás) és kapcsolattartás(rádiózás/Datalink) szintjére (45 milliárd HUF),
  3. ami a jelenlegi és közeljövőbeli várható államok fejlesztéseinek ismeretében valóban a Kárpát-medence valós meghatározó erejévé tenné a Magyar Haderőt!
  4. nem pedig orosz élvonalbeli haderők ellen épít önálló honvédelemre képtelen mennyiségű, és alkalmazhatóságú haderőt, teljes külföldi technológia és karbantartási függőséggel!


...és maradt a Nemzeti Bank nyereségéből 200 az az kétszáz Milliárd HUF!

...és ez így aránylik a Leo-k (minimálisra becsült: 12 millió €-s)beszerzési árához: (kb.) 10 Leopard 7Hu ára, (ami egyébként reálisan nem is rendelhető, és reálisan nincs is átépíthető és/vagy beszerezhető a közeljövőben !!! )


Ennyire lenne "nehéz" megoldani a politikai kudarcok jelentős részét is okozó évtizedes --a valóban elődök által elkövetett, de az azt követő bő egy évtized alatt sem kijavított-- haderő felépítési/eszközbéli alapvető hibát!!!
...amilyet egyik "Trianoni örökös" sem mert --rajtunk kívül-- ilyen mértékben elkövetni!

Összegezve: A Magyar Nemzeti Bank tavalyi nyereségének 20%-ából meglehetne oldani a rendszerváltás óta eltelt 50 év egyik legjelentősebb védelmi-politikai hibáját.

...ja: nem!
Bővebben: ..."nem akaródzik!"
Ez szintű felelőtlenség már durva politikai hiba!
Ez azon kevés terület egyike ahol nagyon kis szerepe kell, hogy legyen a politikai érveknek!!!

U.i.: Mint a cikkből kiderült az MNB eddig 600 Milliárd (az az hatszáz Milliárd Forintot) fizetett be a költségvetésbe, vagy használt fel!


Csak hogy tisztuljon kissé a kép a "lehetőségek" és a "szükséges eszközök" fogalmak segítségével!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 328
13 660
113
Csak hogy képben legyünk, hogy milyen "megerőltető" lenne megoldani, hogy 2026-30(+)-ig se legyen "letolt-gatya", és egyúttal utána is legyen tartalék, valamint legalább valami tyúk-lépés történjen a "Kárpát-medence meghatározó ereje" üres légvár valós feltöltése ügyében:

  1. az MNB tavalyi 255 Milliárd HUF-os nyereségéből meg lehetne venni 250 db 100.000 $ "nyers" T-72-t (7,5 Milliárd HUF),
  2. amiből első lépésben csak 150-t modernizálva a Leo passzív védelem(pót-páncélozás) és kapcsolattartás(rádiózás/Datalink) szintjére (45 milliárd HUF),
  3. ami a jelenlegi és közeljövőbeli várható államok fejlesztéseinek ismeretében valóban a Kárpát-medence valós meghatározó erejévé tenné a Magyar Haderőt!
  4. nem pedig orosz élvonalbeli haderők ellen épít önálló honvédelemre képtelen haderőt, teljes külföldi technológia és karbantartási függőséggel!


...és maradt a Nemzeti Bank nyereségéből 200 az az kétszáz Milliárd HUF!

...és ez így aránylik a Leo-k (minimálisra becsült: 12 millió €-s)beszerzési árához: (kb.) 10 Leopard 7Hu ára, (ami egyébként reálisan nem is rendelhető, és reálisan nincs is átépíthető és/vagy beszerezhető a közeljövőben !!! )


Ennyire lenne "nehéz" megoldani a politikai kudarcok jelentős részét is okozó évtizedes --a valóban elődök által elkövetett, de az azt követő bő egy évtized alatt sem kijavított-- haderő felépítési/eszközbéli alapvető hibát!!!
...amilyet egyik "Trianoni örökös" sem mert --rajtunk kívül-- ilyen mértékben elkövetni!

Összegezve: A Magyar Nemzeti Bank tavalyi nyereségének 20%-ából meglehetne oldani a rendszerváltás óta eltelt 50 év egyik legjelentősebb védelmi-politikai hibáját.

...ja: nem!
Bővebben: ..."nem akaródzik!"
Ez szintű felelőtlenség már durva politikai hiba!
Ez azon kevés terület egyike ahol nagyon kis szerepe kell, hogy legyen a politikai érveknek!!!

U.i.: Mint a cikkből kiderült az MNB eddig 600 Milliárd (az az hatszáz Milliárd Forintot) fizetett be a költségvetésbe, vagy használt fel!


Csak hogy tisztuljon kissé a kép a "lehetőségek" és a "szükséges eszközök" fogalmak segítségével!

Kihagytad a felettük őrjáratozó L-39 drónokat gombokért...
 

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
424
1 648
93
Csak hogy képben legyünk, hogy milyen "megerőltető" lenne megoldani, hogy 2026-30(+)-ig se legyen "letolt-gatya", és egyúttal utána is legyen tartalék, valamint legalább valami tyúk-lépés történjen a "Kárpát-medence meghatározó ereje" üres légvár valós feltöltése ügyében:

  1. az MNB tavalyi 255 Milliárd HUF-os nyereségéből meg lehetne venni 250 db 100.000 $ "nyers" T-72-t (7,5 Milliárd HUF),
  2. amiből első lépésben csak 150-t modernizálva a Leo passzív védelem(pót-páncélozás) és kapcsolattartás(rádiózás/Datalink) szintjére (45 milliárd HUF),
  3. ami a jelenlegi és közeljövőbeli várható államok fejlesztéseinek ismeretében valóban a Kárpát-medence valós meghatározó erejévé tenné a Magyar Haderőt!
  4. nem pedig orosz élvonalbeli haderők ellen épít önálló honvédelemre képtelen mennyiségű, és alkalmazhatóságú haderőt, teljes külföldi technológia és karbantartási függőséggel!


...és maradt a Nemzeti Bank nyereségéből 200 az az kétszáz Milliárd HUF!

...és ez így aránylik a Leo-k (minimálisra becsült: 12 millió €-s)beszerzési árához: (kb.) 10 Leopard 7Hu ára, (ami egyébként reálisan nem is rendelhető, és reálisan nincs is átépíthető és/vagy beszerezhető a közeljövőben !!! )


Ennyire lenne "nehéz" megoldani a politikai kudarcok jelentős részét is okozó évtizedes --a valóban elődök által elkövetett, de az azt követő bő egy évtized alatt sem kijavított-- haderő felépítési/eszközbéli alapvető hibát!!!
...amilyet egyik "Trianoni örökös" sem mert --rajtunk kívül-- ilyen mértékben elkövetni!

Összegezve: A Magyar Nemzeti Bank tavalyi nyereségének 20%-ából meglehetne oldani a rendszerváltás óta eltelt 50 év egyik legjelentősebb védelmi-politikai hibáját.

...ja: nem!
Bővebben: ..."nem akaródzik!"
Ez szintű felelőtlenség már durva politikai hiba!
Ez azon kevés terület egyike ahol nagyon kis szerepe kell, hogy legyen a politikai érveknek!!!

U.i.: Mint a cikkből kiderült az MNB eddig 600 Milliárd (az az hatszáz Milliárd Forintot) fizetett be a költségvetésbe, vagy használt fel!


Csak hogy tisztuljon kissé a kép a "lehetőségek" és a "szükséges eszközök" fogalmak

Kihagytad a felettük őrjáratozó L-39 drónokat gombokért...
Lehet hogy gombüzemben dolgozik hogy mindent gombokért akar megvenni!
 
  • Tetszik
Reactions: borisz