A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 206
113
Kicsit kilépve az öncélú technika bűvöletéből --egy átemelt hozzászólás segítségével--:


Igen,az.Apartheid bukásával eddig jutott a program.Igazábol már az elkészült protó is a háború után lett meg.
Az egész búr fegyverkezési program elkésett és forráshiányos volt.A G5 kivételével minden eszközük valójában elavult volt.Olifan hk-k eredetileg benzinmotoros,20fontos(84milis) ágyúval ellátott Centurion Mk3-ok,mikrészben megkapták a zsidók modernizációs programját.Ratel 60as évekbeli MAN teherautókra épült,az 50es évek végén kifejlesztett Panhard AML páncélautó tornyaival (Eland az AML liszensze).A 80as években az iperi kapacitást kellett elösször fejleszteni ahoz,hogy aztán fegyvert fejlesszenek.G6 még elkészült,88ban bevetésre is került.Rooikat már lekéste a háborút.Super Cheeta (Mirage III. korszerűsités) is félig készült el,az ACW szárny már papiron maradt (IAIval közös fejlesztés,Kfirek sem kapták meg végül-vége lett a hh-nak,feleslegessé vált).CAH-2 helikopter is lekéste a háborút,alig egy tucat készült végül belőle.Oryx Gunship sem készült el.(fentebb a kép a CAH-2 fegyverrendszerének kisérleti próbapad Puma helikoptere,annak javitott változata lett volna).Carvel 2000 vadászrepülő programjuk még végleges koncepciótervig sem jutott.(spec a vége felé már olyanok voltak,mint a III.Birodalom-ontották magukbol a végső győzelemhez segitő fegyverek terveit-de se idejük,se forrásuk,se ipari kapacitásuk nem volt a tényleges megvalósitáshoz.)
Ettől függetlenül jó ötletekkel és tervekkel álltak elő,amiket érdemes tanulmányozni.(jakérem,a kényszer nagyon meg tudja dobni a kreativitást)




...a hirtelen-jött pénz pedig ki-/megöli a kreativitás(unka)t.
Kimerül a német cégek elé feltétel nélküli térdelés(...) változatos módjaiban, néhány 10-milliárdot kifizetve a "térvédőért"! (Euro-ban)

Ez az elvtelen német kiszolgálás még Horthy-féle szinten is túlmegy már, teljes függőséget építve ki a haditechnika terén, semmilyen önállóságot nem hagyva a haderő alkalmazásra és ezzel önálló politikai érdekérvényesítésre és annak hatékony alátámasztására!
Ez a "német gyalog(os)" szerepre oszt be bennünket az európai sakkjátszmában --a korábban évszázadokon/ezer éven át jól művelt ""Huszár" szereplő(néha főszereplő) helyett-- , a gyalog "feláldozható" minősítésével együtt!

Mindezt a "legjobb technikát vesszük!" szólammal álcázva, amivel alátámasztja a további nano-haderő építést horrorisztikusan rossz Ár/Érték aránnyal/hatékonysággal.


Nem kevesen vetettük már föl apránként a "Legjobb technika..." minősítés emlegetésekor, hogy nem halljuk azt, hogy: "Kinek is a legjobb?"

Még mindig az a helyzet, hogy nem a Kárpát-medence haditechnikai/katonai helyzetének kezelésére készülünk, hanem egy orosz csúcstechnika ellen hatékony eszköz további vásárlását sejtetik/remélik/reméltetik.

A kevés valóban jó/nagyon jó rendszer azonban --mint a csúcs-kategóriás eszközök általában-- többségében zárt, általunk nem továbbfejleszthető, nem alkalmazható a későbbiek során rugalmasan, mint a további dobogós helyezésű technikák esetében szokott lenni.

A civil technika/technológia fejlődésével például lehetőség lenne a kezelés egyszerűsítésére, modernizálására, az elavulóban lévő eszközök drón-területen történő hasznosítására.
Ezek jelentős részétől is elesünk.

Továbbra sincs jele annak, hogy a korábbi --hazaárulás kategóriájú-- tartalék eszköz-állomány leépítést ellensúlyoznák!!!

Nem csak a hiba elkövetője bűnös, hanem az is aki nem javítja ki!!!



A Zrínyi2026 tervezése(2014-15) óta eltelt idő politikai változásait sürgősen le kellene fordítani a jelenleg időszerű megvalósítás "nyelvezetére"!
...a hazai érdekeknek megfelelően!


.
 
  • Tetszik
Reactions: Brácsa