A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 459
46 360
113
Na, nagy nehezen egy.
Nagyon el vagy tévedve. Ez csak a jéghegy csúcsa volt - szó szerint. A szövetségi szervezetek elég komoly mennyiségű fegyverrel és lőszerrel nem tudnak elszámolni.
Bár érdekes lenne tudni, hogy ebből hány volt ügynök, és mennyi, akit utólag szerveztek be, és hányan mentek meggyőződésből oda.
Ügynök? Milyen ügynök?
Remélem érzed a különbséget aközött, hogy nemzeti szocialistaként elmész kommandósnak, hogy aztán évekkel később kinyírhasd a muttit, és aközött, hogy amúgy provokációként beszerveznek, hogy aztán legyen kit lekapcsolni.

Provokációból hogyan lehet valakit beszervezni? :cool: :)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 092
113
Szerintem a jó katona semmiképp sem a szélsőségesek közül kerül ki. Az ilyen hatvannégy vármegyés egyedek kezébe nemhogy fegyvert, de még dugós puskát se adnék... maximum fegyver nélküli szolgálatra osztanám be őket, például a polgári védelemhez.
Ki ne találd nekem, hogy az ideális katona, aki megvédi a polgárokat, azok közül kerüljön ki, akik a múlt század legsötétebb időszakát idéző megjelenéssel, mentalitással rendeznek felvonulásokat. Kár, hogy nem a magyar gárda tagjai közül akarsz verbuválni.
:D Ez vicces. A katona, aki parancsra lő, nem szélsőséges. :D De mellékesen a neked szélsőségesek javarésze amúgy átlagember, politikai nézettel, ami amúgy a katonáknak is van, csak nem szélsőségesen eljátsszák, hogy nincs, mert ez tetszik a szintén nem szélsőséges vezetőknek. Ezek az átlagemberek általában szemöldökereszes előemberként élnek a fejekben, de lényegében a legnagyobbrészük simán átlagember. Bár a fostalicska civilizálódás fostalicska lelki mechanizmusai miatt a többség azt hiszi, hogy a fajunk hímeinek nem lehet saját értékítélete, erőszakra való képessége, fizikai ereje és ezek valamiféle tulajdonai az öltönyben szaladgáló nem szélsőséges pszichopata politikus, gazdasági szakember rétegnek. Pedig ezek a figurák általában rendelkeznek kiforrott értékítélettel ahogy a katonák. Köpnek rá, hogy neked ez nem tetszik, ahogy a katonák. Erősek és határozottak ahogy a katonák. Érdeklődnek a fegyverek iránt ahogy a katonák. Hazafiasak, hazaszeretőek, önfeláldozásra is hajlamosak ahogy a katonák. Képesek önszántukból az erőszak alkamazására ahol sokan mások meghunyászkodnának, ahogy a katonák. Ezt képesek és akarják is szervezetten művelni a kaotikus folyamatok ellenében, ahogy a katonák. Ehhez hierachiába képesek szerveződni, ahogy a katonák. Fegyelmezetten, ahogy a katonák. És erre, minél jobbak ebben, annál inkább kiszűrik őket a katonák.

A legjobb rendszer amit valaha... :D :D :D :D
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 092
113
A szittyától vagy a könnyű lövésztől? (Én a szittyától kapok idegrángást, mert kurvára erőltetett és szakmaiatlan)
Amúgy megvan a helye és szerepe a dolognak egy haderőben, de sajnos nálunk sikerült a szockóknak ezt tökéletes elbaszni...
A könnyű lövésztől. Anno 2007-ben voltam toborzóirodában, harckocsizónak akartam volt menni, de persze a seggarc könnyű lövész faszfej shinseki doktrína volt érvényben. Sokat kellett volna ügyintéznem, hogy mehessek, de ha lett volna esélyem a lánctalpas haláldobozba kerülni, akkor mindent megtettem volna. Persze, hogy nem. :D
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson and Szittya

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 282
120 100
113
A könnyű lövésztől. Anno 2007-ben voltam toborzóirodában, harckocsizónak akartam volt menni, de persze a seggarc könnyű lövész faszfej shinseki doktrína volt érvényben. Sokat kellett volna ügyintéznem, hogy mehessek, de ha lett volna esélyem a lánctalpas haláldobozba kerülni, akkor mindent megtettem volna. Persze, hogy nem. :D
Na látod mondom, hogy rossz az előélete :D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 126
73 653
113
Közbeszerzési értesítőből

Részvételi felhívás

Gyorstelepítésű tábori elhelyezési készlet

1 készlet (a továbbiakban: klt.) Gyorstelepítésű tábori elhelyezési készlet, amely az alábbi tételekből áll:

2 készlet Szállás blokk, ami az alábbi elemekből áll:

1. Kisméretű pneumatikus sátor: 24 klt.
2. Belső elektromos hálózat a kisméretű pneumatikus pihenő sátorhoz: 24 klt.
3. Összekötő elem a kisméretű sátrak front-front csatlakoztatásához: 12 klt.
4. Külső elektromos hálózat a szállás blokkhoz: 2 klt.
5. Légtechnikai berendezés: 24 klt.
6. Flexibilis légtechnikai csővezeték: 24 klt.
7. Aggregátor, belső üzemanyag tartállyal, pótkocsin: 6 db
8. Külső üzemanyag tartály 3 aggregátorhoz: 2 db
9. Központi elosztó és vezérlő szekrény 3 aggregátorhoz: 2 db
10. Kábelkészlet az aggregátorok és a főelosztó csatlakoztatásához: 6 klt.
11. Konténerizált vizesblokk: 2 klt.
12. Tábori bútorzat a kisméretű pihenő sátorhoz: 24 klt.
13. Műanyag elemes padló a kisméretű pneumatikus sátorhoz: 24 klt.
14. Nagy teherbírású, moduláris kültéri közlekedő út a szállás blokkhoz: 2 klt.
15. Fémvázas szállítórekesz a szállásblokk sátrak és kiegészítők tárolásához: 2 klt.
16. ISO 668 20' 1C szállító konténer: 2 klt.
17. Tartozékanyag az aggregátorhoz: 6 klt.
18. Tartozékanyag a konténerizált vizesblokkhoz: 2 klt.
19. Tartozékanyag a kisméretű sátorhoz: 2 klt.

A fenti mennyiségek 2 készlet szállás blokkra értendők.


1 készlet Műveleti központ (TOK) - Étkezde blokk, ami az alábbi elemekből áll:

1. Kisméretű pneumatikus sátor: 10 klt.
2. Közepes méretű pneumatikus sátor: 2 klt.
3. Összekötő elem, 2 db közepes sátor csatlakoztatásához: 2 klt.
4. Összekötő elem a kisméretű sátrak front-front csatlakoztatásához: 5 klt.
5. Összekötő elem a TOC sátor és az irodasátrak csatlakoztatásához: 4 klt.
6. Összekötő elem az étkezde és a Bejárat/Kijárat konténerek csatlakoztatásához: 2 klt.
7. Belső elektromos hálózat a kisméretű pneumatikus irodasátorhoz: 10 klt.
8. Belső elektromos hálózat a közepes méretű pneumatikus TOC sátorhoz: 1 klt.
9. Belső elektromos hálózat a közepes méretű pneumatikus étkezde sátorhoz: 1 klt.
10. Külső elektromos rendszer TOC/étkezde blokkhoz: 1 klt.
11. Légtechnikai berendezés: 16 klt.
12. Légtechnikai csővezeték a kisméretű pneumatikus sátorhoz: 10 db
13. Légtechnikai csővezeték a közepes méretű pneumatikus sátorhoz: 6 db
14. Aggregátor, belső üzemanyag tartállyal, pótkocsin: 3 db
15. Külső üzemanyag tartály 3 aggregátorhoz: 1 db
16. Központi elosztó és vezérlő szekrény 3 aggregátorhoz: 1 db
17. Kábelkészlet az aggregátor és főelosztó csatlakoztatásához: 3 klt.
18. ISO 668 20' 1C kézmosó/bejárat konténer az étkezde sátorhoz: 1 db
19. ISO 668 20' 1C tálca gyűjtő/kijárat konténer az étkezde sátorhoz: 1 db
20. Tábori bútorzat a kisméretű iroda sátorhoz: 10 klt.
21. Tábori bútorzat a közepes méretű TOC sátorhoz: 1 klt.
22. Tábori bútorzat a közepes méretű étkezde sátorhoz: 1 klt.
23. Műanyag elemes padló a kisméretű pneumatikus sátorhoz: 10 klt.
24. Műanyag elemes padló a közepes méretű pneumatikus sátorhoz: 2 klt.
25. Nagy teherbírású, moduláris kültéri közlekedő út TOC/étkezde blokkhoz: 1 klt.
26. Fémvázas szállítórekesz a sátrak és kiegészítők tárolásához: 1 klt.
27. ISO 668 20' 1C szállító konténer: 1 klt.
28. Tartozékanyag az aggregátorhoz: 3 klt.
29. Tartozékanyag a kisméretű pneumatikus sátorhoz: 1 klt.
30. Tartozékanyag a közepes méretű pneumatikus sátorhoz: 1 klt.

Ajánlatot az ajánlati felhívás és a Közbeszerzési dokumentumban (a továbbiakban: KD) előírt, vagy az azzal - a műszaki paraméterek tekintetében - egyenértékű termékekre lehet tenni. Az egyenértékűséget az Ajánlattevőnek kell bizonyítania az Ajánlati felhívás VI.3. pont d) alpont alapján. A részletes műszaki leírást a Közbeszerzési dokumentumban (KD) tartalmazza.

Ajánlatok benyújtásának határideje: 25/10/2021
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Én a szittyától kapok idegrángást, mert kurvára erőltetett és szakmaiatlan
"Győz a szittya förgeteg a rohanó sereg" -Erdélyi induló
Még mindig jobb, mint ha Zalka Máté lenne.
Persze vissza lehetne hozni a könnyű lövészt és helyreállítani annaka renoméját. Szerintem egyre kevesebben emlékeznek a negatív felhangra.
 
T

Törölt tag 467

Guest
A lényeg ugye a háttérben lenne, mondjuk korszakok találkozása címmel vagy ilyesmi, de hát ilyenek ezek a Zrínyis fotósok. :)
6154b1198bc3f160684577.jpg
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 282
120 100
113
"Győz a szittya förgeteg a rohanó sereg" -Erdélyi induló
Még mindig jobb, mint ha Zalka Máté lenne.
Persze vissza lehetne hozni a könnyű lövészt és helyreállítani annaka renoméját. Szerintem egyre kevesebben emlékeznek a negatív felhangra.
Döntsük el, hogy professzionális haderőt szervezünk vagy népfelkelőket és legalább a katonai terminlógiát tartsuk meg. Ha valaki külföldről megkérdezi, hogy ez milyen alegység mit mondasz neki? Scitian Infantry? ...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 459
46 360
113
Ezekből lehet csemegézni, mi jöhet belőle hozzánk.

Ebben a sorrendben!
Ha megfigyeled, akkor ez egy igen komoly spektrum. Gyakorlatilag átfedések nélkül.
Ennél több kiállított cucc is, volt, de szerintem így is a legesélyesebbek kerültek az összeállításba. Biztosan az Aselsan is elhozott olyan dolgokat, amiket még csak akarnak eladni, vagy mivel úgy is ilyenkor nyáron a prezentáló csapat egyik helyről a másikra vándorol, így olyanok is maradtak a csomagba, amire nekünk nem nagyon van szükségünk. Pl. a harctéri felderítő radar, amit itthon fejlesztenek izraeli alapokra.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Döntsük el, hogy professzionális haderőt szervezünk vagy népfelkelőket és legalább a katonai terminlógiát tartsuk meg. Ha valaki külföldről megkérdezi, hogy ez milyen alegység mit mondasz neki? Scitian Infantry? ...
Lehet, hogy nem értem, most ez a Szittya a "kategória", vagy az egység neve?