A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Afgán siker. Lakosságarányosan mi hiztuk ki a legtöbb embert.

Hat, a tulsulyossag tenyleg hungarikum ma mar - a Freud alatti megszolalt... :D

Amugy ez egy eleg megmosolyogtato PR mondat, mert kb olyan, mintha Montenegro azt mondana, ok hoztak ki a legtobb legmagasabb embert (ti. ok a legmagasabbak a Foldon); kb ugyanolyan ertelmetlen mutato. :) Sot, ha gonosz lennek, azt mondanam, kisebb orszagnak sokkal konnyebb kihozni 80-100-200 embert, int mondjuk az amerikaiaknak 120 ezret, 2-3 het alatt.
 
K

kamm

Guest
Trautmann végtelenül elfogult,olyan Kelepisti-s.
74735628.jpg

DY-ZvBYVMAAIPDf.jpg


85801143.jpg
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Nekem az látszik a nyilatkozataiból hogy folyamatosan tanul bele a dolgokba, ismer és ért meg dolgokat és néhány dolgon meglepődött már az elmúlt 5 év alatt. Illetve kommunikációs emberek is felkészítik, hogy milyen kérdésre kb. mit kellene elmondani, mivel kell most épp tematizálni a közvéleményt.


Nem tudom hogy hol és mikor volt gyerek (ezek szerint nyugaton valahol?), mert itthon 1990-ig mindig azt mondták hogy a VSZ győz.


Minél jobban árnyalja a képet, annál inkább az jön ki belőle, hogy a V4 EU BG légitámogatás bombák nélküli teljesítése után 2016 második felében már annyira kínos volt a helyzet, akkor már a lengyelek is "biztonsági potyautasnak" néztek minket, hogy tenni kellett valamit. 2016 karácsonya előtt szólt neki a miniszterelnök, hogy nem lehet tovább halogatni, rendbe kell tenni a honvédséget. Maróth Gáspárt 2016 március 1-től lett a HMEI zrt vezetője. Ezek szerint abban az évben elment néhány NATO megbeszélésre és ott azt tapasztalta hogy nem veszik komolyan, mert a magyarok mindig csak ígérgetnek. Miután már 6 éve hitegették a helikopter- és szállítógépgyártókat hogy vesznek valamit, ezen annyira nem lehet csodálkozni. A NATO meg nehézdandár meglétét kérte, aminek csillagászati az ára ezekhez viszonyítva. Csak 2018 júliusában nevezték ki kormánybiztossá, a H145M rendelés bejelentése után.


Állami vezetőink még most is utaznak bérelt gépekkel is. A Falconokat még mindig külföldre hordják nagyobb karbantartásra. Ez még mindig kockázat. A diplomáciai postán kívül nem tudom hogy mit szállítottak még a Malév gépek, ami fontos volt az államnak. A katonák és felszerelésének missziós szállítása az érthető. De pl. az amerikai gyakorlatra utazáshoz nekik is gépet béreltek.


Nem tudom hogy ki tanácsolta ezt neki, de miután 10 évig kritizálták a Gripen beszerzést, a köztudatban az volt hogy értelmetlen pénzkidobás volt a légierő fejlesztése és az orosz gépek jobbak. Hende Csaba meg néhány évvel korábban vett 3 helikoptert. Talán annyi lehetett mögötte, hogy a légierős beszerzés eredményeit könnyebb bemutatni az embereknek mint a tankokat. Állítólag a helikopteresekhez most nehezebb toborozni, mert a "H145M-ben nem látják a Mi-24 erejét". A tankokra nagyobb az érdeklődés.


Ezt szerintem inkább arra értette, hogy kellett egy nagyobb fegyverrendelés hogy komolyan vegyék őket a gyártók, az indította be a többit.


Ez most egy kötelező kommunikációs elem. Hazajöttek a katonák és azt mondták hogy rámpás gép jobb lett volna a feladat végrehajtásához, erre mondta Benkő hogy két év múlva már lesz.


Mérnök katona, mindig nagyon pontosan fogalmaz, de borzasztóan unalmasak az előadásai.

A "nincs alku"-t arra mondta Maróth, hogy egységes teljeskörű rendszert vettek, nem különbözőeket amit össze kell majd kapcsolani, mert az úgy többe került volna.


Nekem ebből az jött le, hogy a tüzérségi funkciót a többiek nem vették meg.
A tüzérségi funkció attól függ, hogy hány fokos pásztázást alkalmaz, vagy fix 120 fokos szektorban végzi a felderítést, ez utóbbi a tüzérségi felderítési funkció.
Nem hinném, hogy a szomszédok enélkül vásároltak volna, más lehet a különbség a radarok között.
Ezzel a lengyel/román Patriot vs magyar NASAMS kérdést magyarázza. Ezt mondta már korábban is.


Feltűnően nagyon hallgattak az Amraam rakéták beszerzéséről, pedig azok kerülnek a NASAMS-be és a Gripenre is. Nyilván most nem volt cél a nagyértékű amerikai beszerzés hangsúlyozása.
 
K

kamm

Guest
A tüzérségi funkció attól függ, hogy hány fokos pásztázást alkalmaz, vagy fix 120 fokos szektorban végzi a felderítést, ez utóbbi a tüzérségi felderítési funkció.
Nem hinném, hogy a szomszédok enélkül vásároltak volna, más lehet a különbség a radarok között.
Annyi kiegeszites ehhez, hogy a 2084 MMR dual operating modra kepes, azaz a rotating 360 fokos csak air surveillance, de a 120 fokos fix sector latoszogben viszont dual-mode azaz egyszerre air surveillance es WLR modokban is aktiv, parhuzamosan, sot fire controlt is kepes adni (queueing a missile defence stb.)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 315
113
Nem tudom hogy hol és mikor volt gyerek (ezek szerint nyugaton valahol?), mert itthon 1990-ig mindig azt mondták hogy a VSZ győz.
Azt mondták, de mifelénk már az oviban sem hittük. CCCP . Cirmos Cica Cafrangos Picsája.:cool:
Minél jobban árnyalja a képet, annál inkább az jön ki belőle, hogy a V4 EU BG légitámogatás bombák nélküli teljesítése után 2016 második felében már annyira kínos volt a helyzet, akkor már a lengyelek is "biztonsági potyautasnak" néztek minket, hogy tenni kellett valamit. 2016 karácsonya előtt szólt neki a miniszterelnök, hogy nem lehet tovább halogatni, rendbe kell tenni a honvédséget. Maróth Gáspárt 2016 március 1-től lett a HMEI zrt vezetője. Ezek szerint abban az évben elment néhány NATO megbeszélésre és ott azt tapasztalta hogy nem veszik komolyan, mert a magyarok mindig csak ígérgetnek. Miután már 6 éve hitegették a helikopter- és szállítógépgyártókat hogy vesznek valamit, ezen annyira nem lehet csodálkozni.
Sztem alapvetően nem csak erről a 6 évről van csak szó. Hisz előtte lévő 20 évben sem vettünk semmit a Gripenen és a MISTRALon kívül, csak tervek voltak pénz nélkül. Még a Belorusz beszerzést említette az orosz államadósság fejében, bár az is félresiklott.

2010-16 közt is volt terv, pl. Lövész2020, de nem volt pénz. Ez anno a 2008as államcsőd és a devizahitelválság tükrében érthető. Azért ne feledjük a görögök után ott álltunk másodiknak a sorban, aki tönkremegy.
Amire lett pénz 2016-ra elavultak a tervek, megváltozott a NATO doktrína és a biztpol. környezet. Ma már könnyű azt mondani, hogy jó volt akkor ujratervezni és nem a régi tervek alapján költeni, de ott is elment 3-4 év.
Állami vezetőink még most is utaznak bérelt gépekkel is. A Falconokat még mindig külföldre hordják nagyobb karbantartásra. Ez még mindig kockázat. A diplomáciai postán kívül nem tudom hogy mit szállítottak még a Malév gépek, ami fontos volt az államnak. A katonák és felszerelésének missziós szállítása az érthető. De pl. az amerikai gyakorlatra utazáshoz nekik is gépet béreltek.
Nincs akkora flotta, hogy minden állami utazást honvédségi gépekkel oldjanak meg. De ez sztem nem is cél. Nem kizárólagosan kell nézni. Ha van honvédségi gép mki repüljön azzal, minek bérelnek és fordítva. Honvédségi géppel minek utaznak állami vezetők. Gondolom van költség, hatékonyság és kockázatelemzés, illetve vannak kapacitási, létszám és képességbeli korlátok.
Ugyanígy a katonai szállitások sem oldódtak meg 4 géppel. Még bőven van mit fejleszteni a szállítógépeknél is. A 2 KC-390-el, illetve az A400M közös német - magyar használattal sem lesz teljes a flotta.
Nem tudom hogy ki tanácsolta ezt neki, de miután 10 évig kritizálták a Gripen beszerzést, a köztudatban az volt hogy értelmetlen pénzkidobás volt a légierő fejlesztése és az orosz gépek jobbak. Hende Csaba meg néhány évvel korábban vett 3 helikoptert. Talán annyi lehetett mögötte, hogy a légierős beszerzés eredményeit könnyebb bemutatni az embereknek mint a tankokat. Állítólag a helikopteresekhez most nehezebb toborozni, mert a "H145M-ben nem látják a Mi-24 erejét". A tankokra nagyobb az érdeklődés.
Ez elég logikus, mert a H145M nem a Mi 24 kiváltására jött. Ahogy a H225M sem, de az már böszmébb gép lesz. Mivel új kifejezetten harci heli belátható ideig nem lesz, ezért a Mi 24 nosztalgia évekig még itt marad. Bár nem hiszem, hogy az új fiatal pilóták ruszki technikára vágynának. Ez most egy átmeneti időszak, amig a régi szovjet gépeken felnőtt pilóták egy része nehezebben alkalmazkodik a megváltozott digitalizált körülményekhez.
Mérnök katona, mindig nagyon pontosan fogalmaz, de borzasztóan unalmasak az előadásai.
Egyáltalán nem találtam unalmasnak. Azt éreztem és a riporter is, hogy a türelme fogy, ha sokszor félig fals állítás van a kérdésben. o_O
Feltűnően nagyon hallgattak az Amraam rakéták beszerzéséről, pedig azok kerülnek a NASAMS-be és a Gripenre is. Nyilván most nem volt cél a nagyértékű amerikai beszerzés hangsúlyozása.
Rengeteg mindenről nem beszéltek időkorlát miatt. Most akkor feltűnően hallgattak a török beszerzésekről is?? Azt sem említették. Sztem egyszerűen azért, mert elment az idő és mivel heti műsor, lesz rá alkalom visszatérni. Egyébként a NASAMSot közös Raytheon-Köngsberg beszerzésként írták le.

Alapvetően sztem ez idáig a legjobb próbálkozás a Zrínyi hátterét bemutatni. A Maróth - Tömböl tandem hiteles, mert a műszaki, katonai elvárásokról a Honvédség volt parancsnoka beszél, aki légvédelmnél szolgált. Az is tetszik, hogy bár az előző rezsim nevezte ki, de politikai alapon nincs elkaszálva, hanem használják a tudását, ő intézi az operatív egyeztetést az izraeli és norvég gyárral.(az hogy anno leváltották alap, minden kormányváltáskor tavozik a Honvédség parancsnoka is)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 816
113
Sztem alapvetően nem csak erről a 6 évről van csak szó. Hisz előtte lévő 20 évben sem vettünk semmit a Gripenen és a MISTRALon kívül, csak tervek voltak pénz nélkül. Még a Belorusz beszerzést említette az orosz államadósság fejében, bár az is félresiklott.
Ez úgy igaz,hogy nem igaz.Keleti féle hadsereg korszerűsitő program alapvetően ugyan korszerűsitéseket tervezett be,de már abban felvázolták a 2015-2020 környékére a szükséges új beszerzéseket (addigra számoltak a korszerűsitett technika rendszerbentarthatóságának végével).De a tervezetben szerepeltek már akkor is új beszerzések (pl már akkor tervben volt a Spike).Lokátorok cseréje is már akkor tervbe lett véve (ebböl késöbb a távolfelderitők cseréje megvalósult,akkor erős fikusz obstrukció mellett-emlékezzünk csak a Tubes polémiájára).És ami azt illeti,az a program is erősen számolt a hazai ipar bevonásával (a korszerűsitések mind hazai bázison lettek volna,de a tervbe vett teherautó flotta csere is.Rábához hozták volna a Mercédes Zetros család gyártását-exportra is.UAZ-t meg a volt Ikarus helyén létesitett franci Auverland gyártmánnyal tervezték váltani).
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 315
113
Ez úgy igaz,hogy nem igaz.Keleti féle hadsereg korszerűsitő program alapvetően ugyan korszerűsitéseket tervezett be,de már abban felvázolták a 2015-2020 környékére a szükséges új beszerzéseket (addigra számoltak a korszerűsitett technika rendszerbentarthatóságának végével).De a tervezetben szerepeltek már akkor is új beszerzések (pl már akkor tervben volt a Spike).Lokátorok cseréje is már akkor tervbe lett véve (ebböl késöbb a távolfelderitők cseréje megvalósult,akkor erős fikusz obstrukció mellett-emlékezzünk csak a Tubes polémiájára).És ami azt illeti,az a program is erősen számolt a hazai ipar bevonásával (a korszerűsitések mind hazai bázison lettek volna,de a tervbe vett teherautó flotta csere is.Rábához hozták volna a Mercédes Zetros család gyártását-exportra is.UAZ-t meg a volt Ikarus helyén létesitett franci Auverland gyártmánnyal tervezték váltani).
Értem hogy Keletinek voltak tervei, de logikusan a Bokros csomag idején, akkor sem volt rá pénz. Tervek minden kormány alatt voltak, pénz és politikai szándék együtt meg csak most van.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 315
113
Értem hogy Keletinek voltak tervei, de logikusan a Bokros csomag idején, akkor sem volt rá pénz. Tervek minden kormány alatt voltak, pénz és politikai szándék együtt meg csak most van.
És félre ne érts!! Nem akarom Keleti érdemeit vitatni, a Benkő éra előtt az honvédelmi minisztersége volt a leghasznosabb a Honvédség számára. Bár szemet hunyt a dilettánsan összeválogatott feherorosz T-72 beszerzés felett. Maga a beszerzés nagyon hasznos volt, a kivitelezés, a többféle típusú és változatos állapotú tankok gyakorlati kiválogatása visszás.
 
M

molnibalage

Guest
Off

Urbanlegend, komcsi legenda.
Tudnék 5 perc alatt 10 :D :D interjút, sajtótájékoztatót mutatni, ahol a hazai vagy nemzetközi sajtó felkészületlen tagjaival feltörli a paflót, amikir azt hiszik keményet kérdeznek. Mondjuk ebben Szíjjártó sem rossz.

Viszont ezt megbeszélni ott a biztpol., ne érezz állandó késztetést hogy idekeverd a politikát, mert arra itt van másik ezer hely.

Amijor direkt politikát akarsz nxomatni, inkább fogadd meg a többiek bölcs tanácsát és olvass vissza!!
Ó persze. Álmokban.
Én csak egy kérdést tennék fel első körben, hol van a 10+ éve beígért magán nyugdíj számlám.
Aztán várnom csak a habogást amit előadnak arról, hogy mekkorát hazudtak.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 816
113
Értem hogy Keletinek voltak tervei, de logikusan a Bokros csomag idején, akkor sem volt rá pénz. Tervek minden kormány alatt voltak, pénz és politikai szándék együtt meg csak most van.
Volt rá pénz.Bele volt tervezve a költségvetésbe.OV azért fújta le,hogy az igy nyert pénzzel látványpolitikát fojtasson belőle.Nameg fizesse a sleppet-ellopják.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 816
113
És félre ne érts!! Nem akarom Keleti érdemeit vitatni, a Benkő éra előtt az honvédelmi minisztersége volt a leghasznosabb a Honvédség számára. Bár szemet hunyt a dilettánsan összeválogatott feherorosz T-72 beszerzés felett. Maga a beszerzés nagyon hasznos volt, a kivitelezés, a többféle típusú és változatos állapotú tankok gyakorlati kiválogatása visszás.
Ez viszont igaz.Szőrnyű balfaxságok voltak akkor is.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Értem hogy Keletinek voltak tervei, de logikusan a Bokros csomag idején, akkor sem volt rá pénz. Tervek minden kormány alatt voltak, pénz és politikai szándék együtt meg csak most van.
Azért pénz költésre mindenki teli volt ötletekkel:
EXPO, olimpia, metró, nemzeti gödör,stb., stb.
Ideológiáktól, kormányoktól függetlenül.
Most legalább értelmes célra, nemzeti érdekeink és értékeink védelmére megy az adófizetők píze.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
A tüzérségi funkció attól függ, hogy hány fokos pásztázást alkalmaz, vagy fix 120 fokos szektorban végzi a felderítést, ez utóbbi a tüzérségi felderítési funkció. Nem hinném, hogy a szomszédok enélkül vásároltak volna, más lehet a különbség a radarok között.
Akkor nem értem, hogy miért ezt hangsúlyozzák ki ennyire.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Akkor nem értem, hogy miért ezt hangsúlyozzák ki ennyire.
Elvileg vehettek nelkule - ez egy platform, max nem licenszeltek nehany funkciot, amit mi meg igen.

"The Multi-Mission Radar (MMR) is a family of advanced mobile radars (ELM-2084: M/F/MS/H-MMR, ELM-2248LB: D-MMR & ELM-2311: C-MMR) that operate in S or C-Band and perform multiple missions: air surveillance, counter rocket artillery and mortar (C-RAM) and fire control.

Different radar sizes and configurations are available to match customer requirements. An open architecture facilitates the integration of additional sensors such as SIGINT, IFF (all modes), and EO/IR. Each radar employs an advanced 4-D full Active Electronically Scanning Array (AESA) enabling electronic steering in azimuth and elevation, and is based on high-performance Gallium Nitride (GaN) RF modules.

The MMR detects high and low flying targets, tracks, classifies and generates a real-time Air Situation Picture of all aerial targets such as low Radar Cross Section platforms (e.g. UAVs, tactical aerial weapons, loitering munitions, cruise and Tactical Ballistic Missiles (TBM)) and Rockets, Artillery, and Mortars "(RAM). The MMR’s innovative design delivers high accuracy and rapid update rates, performing concurrent search with dedicated track beam. MMR can acquire targets through external cueing from a C2 system and can operate independently or be integrated into a radar network."


Nekem nagyon ugy tunik, mi mindent megvettunk hozza.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 356
113
Rengeteg mindenről nem beszéltek időkorlát miatt. Most akkor feltűnően hallgattak a török beszerzésekről is?? Azt sem említették. Sztem egyszerűen azért, mert elment az idő és mivel heti műsor, lesz rá alkalom visszatérni. Egyébként a NASAMSot közös Raytheon-Köngsberg beszerzésként írták le.
De ez a légvédelemről szóló műsor volt. Gondolom lesz majd még tankos, Gidrános rész is. De kb. 4-5 műsor alatt végigmennek mindenen. Kíváncsi leszek utána majd miről fognak beszélni, milyen témák lesznek még.