Gyártanak mások is, de kimondottan katonai felhasználásra nem nagyon.Én nem hallottam még róla, hogy más gyártana ilyen összecsukható konténert
A lőtér konténer nem elsősorban az eredeti funkciója miatt kunszt, hanem mert a ballisztikai lapok nem csak belülre kerülhetnek, hanem kívülre is.
Azaz egy golyó-, és repeszálló tulajdonságú gyorstelepítésű, tárolt állapotban kis helyigényű, ugyanakkor standard méretű - azaz a civil gépekkel könnyedén mozgatható - rendszerről van szó. Ami ráadásul könnyen rejthető a többi kereskedelmi konténer között.
Magyarországnak is van komoly elhelyezési kötelezettsége a NATO csapatok felé (felvonulás esetére). Úgy tudom (innen a fórumról), hogy ezekkel a kapacitásokkal vannak problémák.
Sátrakat (illetve sátorkészletek felújítását) ugyan rendeltünk, ugyanakkor a konténeres elhelyezés nagyobb kényelmi szintet jelent mind a saját, mind NATO katonáinak.
Azzal pedig, hogy ezek a konténerek összecsukhatóak drasztikusan csökken egy ideiglenes tábor, egészségügyi segélyhely, tábori kórház logisztikai és felállítási idő beli igénye.
A lőkonténer - szerintem - egy, a rendszer képességeit demonstráló "poén", ami esetünkben még hasznosítható is.
Egy adalék. Magyarországon egyre több a logisztikai központ, és egyre több a targoncavezetői képesítéssel dolgozó munkavállaló.
Ezek az emberek mozgósítás esetén elég hasznosak lesznek a Honvédség szempontjából.
Ahogy látom a modern idők józan szavára fogékony volt a Honvédség, és elkezdjük aktívan használni a konténeres logisztikai lehetőségeket is.
Folyamatosan bővül a konténeres logisztikához kapcsolódó eszközállomány.
Mind targonca, mind önrakodó tehergépjárművek terén.
Ha egyes védelmi fegyverrendszerek még aktívan használni is fogják ezt a logisztikai rendszert, akkor ez még jobban felgyorsulhat.