A magyar hadiipar napjainkban

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 790
8 660
113
Az az élvezhetőbb része. Hallgasd tovább, a második felében SzBK kínozza a tolmácsot végtelen és zavaros mondatokkal, az még keményebb...
Borzasztóan beszél. Amint azt már 100x elmondtam, érthetetlen, miért erőlteti a szabadon forgalmazást, amikor láthatóan nem tud improvizalni ilyen szinten... egy nagyköveti beszámolón biztos elment anno, de nemzetközi szinten ez szabályosan ciki. Készüljön fel, és nincsenek végtelen 'kigyók kígyóznak' körmondatok...
 
  • Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 893
7 166
113
Csak a Nurol vezérigazgatója tűnik ismerősnek. :(

A tárgyalóbizottság tagjai között; Murat Ceran, a Védelmi Iparágak Elnöksége Nemzetközi Együttműködési Osztályának vezetője, Murat Yalçıntaş, a BMC igazgatótanácsának tagja és felsővezetője, Engin Aykol, a Nurol Makina vezérigazgatója és Murat Kurtuluş, a Roketsan vezérigazgató-helyettese szintén jelen voltak.

 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 893
7 166
113
Murat Kurtuluş, a Roketsan vezérigazgató-helyettese szintén jelen voltak.
1.gif
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 023
123 927
113
Vehetünk tőlük madarint, bőrkabátot meg kebabot is, ők meg vehetnek kínai villanyautót, akkumulátort meg kecskeméti Mercédeszt.
Nem kell ezt hadiparral kitölteni - szerintem nem is lehet.
Egy jó török bőrkabátot vettem magamnak meg az asszonynak is amikor náluk jártam. Szóval azt hozhatnak még :D
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 562
93 934
113
Hol tart és milyen fejezet következik az új Leopardok beszerzésében? Illetve, hogy kell azt érteni, hogy a Párduc fejlesztésébe beszáll Magyarország?

A Magyar Honvédség korszerű nehézeszközökkel való felszerelése érdekében 44 darab Leopard 2A7HU harckocsit, 218 darab KF41 Lynx gyalogsági harcjárművet és a 24 darab Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackot vásároltunk. A Leopard és a Lynx gyártójával, a védelmi-ipari világélvonalba tartozó Rheinmetallal olyannyira elmélyült az együttműködés, hogy a Panther harckocsik közös fejlesztésébe Magyarország és a magyar mérnöki lelemény is beszáll. Ez pedig tovább erősíti a magyar hadiipari k+f-képességet, ami deklarált célja a magyar haderőfejlesztésnek. A csúcstechnika exportképes, keresett termék a világpiacon, márpedig mi egy csúcsminőségű magyar jövőért dolgozunk.

A honvédelmi célú fejlesztések másik lába az infrastruktúra és a kapacitások szélesítése. Hol tart ennek a megvalósítása?

Az az ország képes az önvédelemre, amely saját hadiipari kapacitásokkal rendelkezik. Ezért invitáltuk Zalaegerszegre a Rheinmetallt a Lynx páncélozott jármű gyártására, így indítottuk újra a kézifegyvergyártást Kiskunfélegyházán, és ezért indult el – szintén a Rheinmetall-lal – a várpalotai közepes és nagy kaliberű lőszer- és robbanóanyaggyár építése. Nemrég írtunk alá szándéknyilatkozatot a nagy múltú, olasz Beretta vállalattal a kis kaliberű lőszerek gyártásának bővítéséről, de együttműködünk a részben izraeli tulajdonú DND-vel is.

A védelmi ipar ma már a magyar gazdaság motorjának új hengere.

Az újonnan létrehozott gyárak, üzemek fokozatosan kapcsolódnak be a vérkeringésbe. A Lynx gyár már megkezdte termelését, jövőre a várpalotai üzem első üteme indul el. Gondoskodunk a szakemberképzésről is. Csongrádon a DIANA Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium erre egy kiváló példa, itt nagyon sok elhivatott és lelkes fiatal tanul, akik majd reményeink szerint a közeljövő magyar hadiiparának avatott, „értő kezei” lesznek.

Hadd kérdezzek rá külön is a várpalotai lőszergyárra és a kaposvári Gidrán-üzemre. Az előbbiről azt mondta, európai szinten is kiemelkedő lesz a jelentősége. Hogyan kell ezt érteni? Az utóbbiról pedig azt olvasni, hogy „túl nagy a csend” körülötte.

A Várpalotai Védelmi Ipari Komplexumban épül Európa egyik legmodernebb közepes és nagy kaliberű lőszereket gyártó üzeme a magyar állam és a német Rheinmetall vállalat közös beruházásaként. Az önálló védelmi ipar fejlesztése az európai stratégiai autonómia egyik pillére. A várpalotai lőszergyár pedig nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára kiemelt jelentőségű, hiszen a háború hatására a fegyver- és lőszerszállító országok saját stratégiai kapacitásaikat élték fel. Ezek hatalmas igényt generáltak, amely évekre előre leköti az amúgy is szűkös európai lőszergyártó kapacitásokat, így majd a várpalotaiét is.

Tavaly december 15-én letették a közepes kaliberű lőszergyár alapkövét. A termelés 2024 második felében indulhat el a tervek szerint. A gyár várhatóan körülbelül 200 új munkahelyet teremt, és a hazai igények kielégítése mellett jelentős részben exportra fog termelni. A lőszergyár bokrétaünnepségén Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa méltatta hazánk elkötelezettségét és kezdeményezését, mert az egybevág azzal az európai uniós elkötelezettséggel, hogy növelni kell az európai lőszergyártási képességeket. Elismerően szólt a beruházás előrehaladottságáról, és gratulált ahhoz a teljesítményhez, hogy hazánk mindössze öt év leforgása alatt mintegy megduplázta a védelmi kiadásokra szánt költségvetését, amit egyúttal Európa nemzetei előtt járó példának is nevezett.

A csúcstechnológiás, nehézgéppuskával felszerelt, páncélozott, négykerék-meghajtású, gumikerekes Gidrán harcjárművek beszerzése volt a török–magyar védelmi ipari kapcsolatok első mérföldköve. Október végén arról írtunk alá szándéknyilatkozatot a török féllel, hogy már az alapjárművet is Magyarországon, a győri Rába fogja gyártani. Így a Kaposváron maradt integrációs munkálatokkal együtt ennek a harcjárműnek a teljes gyártása is hazai földre fog kerülni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 819
113

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 207
113

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 023
123 927
113
Minek ennyi ebből a szarbol?COIN járőrautó,gyártanunk se kéne,csak venni pár db-ot missziózni.
Pl VV BTR-ek helyére, Kforban és euforban kivàltani a btr-eket ( ez helyből 60 db) logisztikai szállítmánykísérésre, különböző nem harcoló alakulatok biztosító szakaszainak. Repterek biztosító rendész századainak stb. Stb.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 207
113
Pl VV BTR-ek helyére, Kforban és euforban kivàltani a btr-eket ( ez helyből 60 db) logisztikai szállítmánykísérésre, különböző nem harcoló alakulatok biztosító szakaszainak. Repterek biztosító rendész századainak stb. Stb.
NMS kategóriának való feladatok nagyrészt.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 317
37 344
113
  • Tetszik
Reactions: borisz

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 207
113
Inkább csak összeér a kettő és kiegészíti egymást a szerepkörökben.
Gidrán fölösleges.Amire jó,azt kényelmesen ellátja az NMS is.Amire az NMS kicsi,arra meg a Gidrán is igazábol kicsi.Egy vékony szegmens van,amire való a Gidrán,csak egy olyan forráshiányos seregnek mint a mienk erre a vékony szegmensre nem érdemes külön járműgyártó programot csinálni.
Már az elején attol tartottam,mivel gyártani fogjuk,mindenféle feladatra a Gidrán lesz kijelölve,mikre igazábol nem ideális.Mert ide fölös,oda kevés-de rátestáljuk,mert van.
Repülős hasonlattal,olyan mint az A400.Az is taktikai szállitónak nagy,stratégiainak meg kicsi.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord