A magyar hadiipar napjainkban

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 515
113
a világ egy ujjab átalakulási folyamat intenzív szakaszába lépett. az idősebbek ilyet vagy hasonlót már jóárszor átéltek.

eddig a kicsi de profi hadsereg volt a világon a trend.
elég is vólt hisz nem fenyegetet közvetlen veszély a nyugati féltekén.
a tömeghadsereg részét igyekeztek szövetségi rendszer bevonásával helyettesíteni... (mivel veszély nem vólt igy a szövetségi rendszerbe vetett bizalom is nagy volt...)
majd a kicsi is modernből megmaradt a kicsi... ez automatikusan a gyengülés hatására hozta magával a fokozódó veszélyt...

ahhoz hogy ez a veszély elháruljon már nem elég a kicsi hadserege modern szintre hozni. hisz a leépülés az eddigi bizalmat élvező szövetségi rendszer kárára ment....

végredmeénybe az országok kezdenek visszatérni a sorozáshoz és a tartalékos rendszer felállításához ahol ez nem tünt el annak mértéének fokozásához.

a leépülés hatására viszont máer kevés a használhaó másodvonalas technika mégha a modernizációs képesség meg is lenne...

(Megj. Mindig is vóltak "profi" életvitel szerüen katonáskodók akik magasabb harcértéket képviseltek "tömegesen alkalmazott" társaiknál....)

tehát a jövlöben nem lessz elég csupán a viszonylag "kis létszámú" profik átfegyverzése új technikára hanem a viszzatérő tömegeket is el kell majd látni fegyverzettel és hadianyaggal...

a magyar modell ebből több. hisz nem csak a csúcstechnikát képviselő lynx itthon gyártva de lessz egy olcsósított minőségi boxer is kedvezőbb árkategoriával... ahogy tömeggyártható 4x4 esek is...

tehát igazából a struktúra minden szintjét lefedjük termékpalettával...
hogy mi vólt a románok és a többi ország hibálya az elmúlt időszakba harcjármű gyártása tterén?
túl hamar ellőték a patront kkor álltak be versenyezni amikor a legnagyobb vólt a konkurencia a piacon az igények a termékekre viszont a béka segge alatt...

a mi esetünkbe a konkurenciaharc tüzes része már lezajlott sokan kiestek mégtöbben buktak el... ezek már nem kivánkoznak vissza a piacra... de az igényyek nőlneek...
Többször feltűnt már, hogy írsz valamit itt a fórumon és néhány nap- vagy hét múlva meghalljuk ugyanezek a gondolatokat valamelyik "nagyembertől" egy beszédben vagy interjúban. Van nálatok valamilyen heti tájékoztató, ahol elmondják miről mit kell gondolni? Esetleg ti vagytok a szövegírók közvéleménykutatóinak a tesztcsoportja?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 446
113
Nem a világpiaci helyzetre utaltam, bár egy kicsit túlzott elvárásaitok vannak szerintem. (azért többes számban, mert három hozzászólónak válaszolok egyszerre)
Az a baj, hogy fordítva nézitek, a világpiaci helyzet majd akkor játszik, ha meglesz a termék, amit piacra lehet dobni.
Ettől még mesze vagyunk.
A beruházások megindultak, vagy megindulnak, efelől nincsenek kétségeim.
Elsőként a mikrokörnyezet problémáival fogunk szembesülni. Munkaerőt a kkv-któl fog tudni elszívni, mert jelenleg náluk lehet valamennyi szakképzett munkaerő. Nekik az hiányozni fog, feszültség fog keletkezni. Ennek hatásait előre nem lehet megbecsülni.
Helyi politikai ellenérdek fog enélkül a tény nélkül is keletkezni, mert a következő országos és helyi önkormányzati választás igen éles lesz. Tehát nem látható a beruházások helyi társadalmi támogatottsága sem, pl. a lőszergyár esetében igen alacsony is lehet.
Az oktatás (szakképzés) nem készült fel erre a feladatra.
A magyar beszállítói hálózat nehézkesen lesz kialakítható, és jelenleg nem is látható, hogy egy cégnek érdemes-e ebben hosszú távon gondolkodnia és ebbe beinvesztálnia, mert pont amit az elején mondtam, hol vagyunk még attól, hogy látszódjon, milyen világpiaci igény van ezekre a termékekre, amiket még egyáltalán nem is tudunk teljes körűen, hogy pontosan mik lesznek. Nyilván más egy Audi, ami egy biztos jövőt jelent a beszállítóknak. (Mégis voltak ezirányú problémák ott is.)
Szóval akkor fogok örülni, ha már ezeken túljutottunk. Akkor jönnek a makrokörnyezet kihívásai, ami legyen úgy, ahogy ti mondjátok, és "meglovagoljuk" a konjunktúrát.
Ezzel ott van a probléma, hogy szerintem teljesen elrugaszkodott.
Nem véletlenül kerülnek oda az üzemek, ahova. Nem tud helyi politikai feszültséget okozni, mivel ahova kerülnek, ott 2 kézzel kapkodnak az ekkora beruházások után. Vegyük csak Békéscsabát. Gyakorlatilag megváltóként érkezik az Airbus a térségbe. Ráadásul 2 közeli, viszonylag nagyváros munkaerőpiacát tudja kiaknázni. A fejlesztéssel egyidőben kezdték meg a szakmunkások és a mérnökök képzését is. Még csak a földterület engedélyeit intézték, de már a leendő mérnökök az Airbus gyáraiban vettek részt képzésekben.
Tehát ezek nem a helyi egyéb üzemek munkavállalóit szipkázzák el, hanem vagy fiatalokat vonnak be, esetleg korábban Budapestre költözött emberek térnek vissza a szülőföldjükre.
A beszállítókat meg ne féltsd! Nekik a hadiipari megrendelések csupán csak az egyik partner megrendelései lesznek. Egy pneumatikus, vagy hidraulikus alkatrészeket gyártó, vagy egy fröccsöntő üzem attól, hogy a RM Hungary-tól kap megrendelést, attól még lazán fogják fosni magukból az Audi, meg a Suzuki alkatrészeket (itt most nem konkrét példát írok, de remélem érthető!). A Rába is beszállít a RM-nak, meg az Audinak, meg a Scanianak. Egy újabb megrendelés csak azt jelenti, hogy hatékonyabban fogják kihasználni a kapacitásokat.
Pl. nem gondolom, hogy a Lynxek kenő és zsírzóanyagait feltétlen Németországból kellene szállítani.
Hogy mennyire kell komolyan vennie egy beszállítónak a dolgokat? Ha semmi más nem lesz legyártva az egerszegi gyárban, akkor is 10 évig csak a magyar Lynxeket fogják ott gyártani, és biztos megrendelőnek fog számítani a RM Hungary.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Vogon. Igazán nem akarok rosszindulatú lenni. Végigolvastam figyelmesen a szózatodat. Az biztos, hogy magabiztosan és komoly érzülettel írod, ez maximálisan átsugárzik. Dinamikus, lendületes, de az Isten b.....a meg, mindennek ellenére megint úgy értem a végére, mintha nem olvastam volna semmit. Csak maga a beletöltött izgatottság van és egyszerűen ehhez nem párosul információ.

Az nem elég tartalom, hogy ezeket olvasnám egy cikkbe viszont szívesen? Mondjuk amit Hunemperor írt abból is simán el tudnék képzelni egyet.

OFF:

Nem, borzasztóan érezném magam, ha újságírónak kellene legyek. Nem akarok megbántani senkit, tudom, hogy többen ezzel foglalkoztok. És ami cikketeket linkeltek, azt el szoktam olvasni és jók is. És gondolom, hogy a szektorban már nagyon sokat tudtok mondani az olvasó közönség csökkenésének eredőjéről. Én régen borzasztóan szerettem több újságot is elolvasni, 4 órakor keltem, hogy indulás előtt legyen 1 órám rá fixen.
Ma nagyon nehezen szánom rá magam, hogy legalább hetente egyszer átfussam az egyetlen kedvenc újságomat. Én elfogadom, hogy nem úgy kéne csinálni, ahogy én szeretném. De egy témára rákeresve a Google első három oldalán jó, ha 2 cikk van, ami karakter szerint nem egyezik meg. Nem csak biz pol és hadi tech témákban, de az újságírók többnyire arra szorítkoznak, hogy ez ezt mondta. Baszodbivaly Hírharsonától kezdve a legnagyobb országos lapokig lehozza ugyan azt a három mondatot a sajtótájékoztatóról és ad mellé A4-es rizsát.

Régen imádtam, hogy ha egy szakértő bement a rádióba és olyan elfogult média munkást kapott, mint a mostaniak 95%-a, akkor vett egy nagy levegőt és elkezdte mondani, hogy az előző kormány nem véletlenül csinált hasonlókat, beágyazta azt az 1 mondatban is elmondható választ történelmi és szakmai perspektívába.

Nekem ez hiányzik. Oké, én is érzem, hogy elragadtattam magam, mikor nem egy mondatban válaszoltam, hogy nem látom megalapozottnak, hogy minden magán befektetőt ki akarnak túrni. És téma lezárható lett volna, mert Watszon megmarad a Bal Jós Árnyaknál, hogy szerinte meg de.
Kitárgyaltuk, átvettük újra, hogy értelme nincs, meg 20 esetből egyszer nem volt működőképes a 100% állami hadipar.

Nem akarok bunkó lenni -és mégis milyen ügyesen megteszem-, de ne adjon senki Likeot, ha nem biztos a dolgában! Nekem nincs facebookom, nagyon ritkán szoktam hangulatjelet osztogatni. Szimplán öreg vagyok hozzá. Ha megteszem, annak többlet jelentése van számomra. Szerintem megállapodhatunk egy ilyen kölcsönösségben -főleg Pogánnyal, de mással is-, hogy inkább kevés gomb, de azt azért, mert valamiért fontos.
Ha valakit zavar a hsz hossza, fussa át gyorsan, ha nincs benne új rész, akkor ugorja át! LM sem szokta a T-72-est túl gyorsan leváltani. Én úgy vagyok vele, hogy ez egy fórum.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and krisss

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Az nem elég tartalom, hogy ezeket olvasnám egy cikkbe viszont szívesen? Mondjuk amit Hunemperor írt abból is simán el tudnék képzelni egyet.

OFF:

Nem, borzasztóan érezném magam, ha újságírónak kellene legyek. Nem akarok megbántani senkit, tudom, hogy többen ezzel foglalkoztok. És ami cikketeket linkeltek, azt el szoktam olvasni és jók is. És gondolom, hogy a szektorban már nagyon sokat tudtok mondani az olvasó közönség csökkenésének eredőjéről. Én régen borzasztóan szerettem több újságot is elolvasni, 4 órakor keltem, hogy indulás előtt legyen 1 órám rá fixen.
Ma nagyon nehezen szánom rá magam, hogy legalább hetente egyszer átfussam az egyetlen kedvenc újságomat. Én elfogadom, hogy nem úgy kéne csinálni, ahogy én szeretném. De egy témára rákeresve a Google első három oldalán jó, ha 2 cikk van, ami karakter szerint nem egyezik meg. Nem csak biz pol és hadi tech témákban, de az újságírók többnyire arra szorítkoznak, hogy ez ezt mondta. Baszodbivaly Hírharsonától kezdve a legnagyobb országos lapokig lehozza ugyan azt a három mondatot a sajtótájékoztatóról és ad mellé A4-es rizsát.

Régen imádtam, hogy ha egy szakértő bement a rádióba és olyan elfogult média munkást kapott, mint a mostaniak 95%-a, akkor vett egy nagy levegőt és elkezdte mondani, hogy az előző kormány nem véletlenül csinált hasonlókat, beágyazta azt az 1 mondatban is elmondható választ történelmi és szakmai perspektívába.

Nekem ez hiányzik. Oké, én is érzem, hogy elragadtattam magam, mikor nem egy mondatban válaszoltam, hogy nem látom megalapozottnak, hogy minden magán befektetőt ki akarnak túrni. És téma lezárható lett volna, mert Watszon megmarad a Bal Jós Árnyaknál, hogy szerinte meg de.
Kitárgyaltuk, átvettük újra, hogy értelme nincs, meg 20 esetből egyszer nem volt működőképes a 100% állami hadipar.

Nem akarok bunkó lenni -és mégis milyen ügyesen megteszem-, de ne adjon senki Likeot, ha nem biztos a dolgában! Nekem nincs facebookom, nagyon ritkán szoktam hangulatjelet osztogatni. Szimplán öreg vagyok hozzá. Ha megteszem, annak többlet jelentése van számomra. Szerintem megállapodhatunk egy ilyen kölcsönösségben -főleg Pogánnyal, de mással is-, hogy inkább kevés gomb, de azt azért, mert valamiért fontos.
Ha valakit zavar a hsz hossza, fussa át gyorsan, ha nincs benne új rész, akkor ugorja át! LM sem szokta a T-72-est túl gyorsan leváltani. Én úgy vagyok vele, hogy ez egy fórum.
Tényleg nem zúzni akarlak. Nem akarok beleállni a sorba ami legyűr embereket, akik értelmes témákhoz akarnak szólni. Csak sokszor olyan amit írsz, ahogy elmondtam. Irodalmi színvonal, érzem mögötte a lendületet, ahogy bepötyögted, de a végeredmény olyan, hogy sem mellette, sem ellene nem tudok állsát foglalni. Azthiszem sokszor a like-ban mérhető valahol, hogy mi hogy sikerült adott hozzászólótól. Adom neked is amikor olyan. De némely ilyen hosszas fejtegetésed után pont ott állok mint amikor elkezdtem olvasni. Nem a hossza zavar, szoktam olykor én is idegesítően hosszú szónoklatokat tartani. Az a bajom ezekkel a hozzászólásaiddal, hogy hiába hibátlanul megírt, nem gyarapít a beszélgetés fonalán. Olyan mint egy önmagába forduló időzárvány, aminek csak önmagában és önmagának van értelme és ez állandó benne, de nem hat a zárványon kívül.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Tényleg nem zúzni akarlak. Nem akarok beleállni a sorba ami legyűr embereket, akik értelmes témákhoz akarnak szólni. Csak sokszor olyan amit írsz, ahogy elmondtam. Irodalmi színvonal, érzem mögötte a lendületet, ahogy bepötyögted, de a végeredmény olyan, hogy sem mellette, sem ellene nem tudok állsát foglalni. Azthiszem sokszor a like-ban mérhető valahol, hogy mi hogy sikerült adott hozzászólótól. Adom neked is amikor olyan. De némely ilyen hosszas fejtegetésed után pont ott állok mint amikor elkezdtem olvasni. Nem a hossza zavar, szoktam olykor én is idegesítően hosszú szónoklatokat tartani. Az a bajom ezekkel a hozzászólásaiddal, hogy hiába hibátlanul megírt, nem gyarapít a beszélgetés fonalán. Olyan mint egy önmagába forduló időzárvány, aminek csak önmagában és önmagának van értelme és ez állandó benne, de nem hat a zárványon kívül.

Oké, de ez szerintem a célból következik.
Maga a felvetés szürreálisnak tűnt, hogy a jelenlegi struktúrát 100% államira akarnák átalakítani. Ehhez kerestem pro- és kontraérvet. Talán az zavaró lehetett, hogy mind a kettőre bőségesen találtam a maga nemében. Ha jól értem, ez lenne a farkába harapó kígyó.

Számomra hasonlított ahhoz, amikor a T-72-es topicban átvettük, hogy LM mire gondol a "gombokért" alatt. És te is kifejtetted, hogy miért támogatod a mennyiségi szempontot, még ha nem értesz egyet maradéktalanul azzal, hogy a típus pont a legjobb választás lenne. Meg hogy a számok pontosak lennének.
Eleinte tényleg csak azt szerettem volna, ha rájövök, hogy egy témával munkája kapcsán is foglalkozó valaki miért gondol egy mondatból olyat, aminek a valószínűségét nagyon kicsinek látom. Utána ha már értettem, körbe jártam. És pár speciális helyzetben valóban inkább valószínű, hogy bekövetkezik az, amin W. morfondírozott. (És ez rém fura következtetés volt. Még ha ki nem mondva mindig is tudtuk, hogy ez be fog következni, amennyiben az említett szélsőséges esetek mégis valósággá válnak.)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 446
113
Oké, de ez szerintem a célból következik.
Maga a felvetés szürreálisnak tűnt, hogy a jelenlegi struktúrát 100% államira akarnák átalakítani. Ehhez kerestem pro- és kontraérvet. Talán az zavaró lehetett, hogy mind a kettőre bőségesen találtam a maga nemében. Ha jól értem, ez lenne a farkába harapó kígyó.

Számomra hasonlított ahhoz, amikor a T-72-es topicban átvettük, hogy LM mire gondol a "gombokért" alatt. És te is kifejtetted, hogy miért támogatod a mennyiségi szempontot, még ha nem értesz egyet maradéktalanul azzal, hogy a típus pont a legjobb választás lenne. Meg hogy a számok pontosak lennének.
Eleinte tényleg csak azt szerettem volna, ha rájövök, hogy egy témával munkája kapcsán is foglalkozó valaki miért gondol egy mondatból olyat, aminek a valószínűségét nagyon kicsinek látom. Utána ha már értettem, körbe jártam. És pár speciális helyzetben valóban inkább valószínű, hogy bekövetkezik az, amin W. morfondírozott. (És ez rém fura következtetés volt. Még ha ki nem mondva mindig is tudtuk, hogy ez be fog következni, amennyiben az említett szélsőséges esetek mégis valósággá válnak.)
Szerintem te itt most sz0patod az embereket. Az az igazság, ha Coelhoi körmondatokban gondolkozva írsz, akkor elkerülhetetlen az, hogy mérhetetlenül kiforduljon az épeszű ember önmagából, pedig azt tudjuk, hogy a drog rossz, és ha belegondolunk a materializmus álláspontja helytálló lehet. Ugyanakkor ha ilyen hosszú körmondatokat írva megspékelem némi komoly áhitattal, vagy egy jóadag tipródó bulshittel, akkor elképzelhető hogy megértem, hogy mit nem értesz. Utána ha már értettem, körbe járnám. De nagyon fontos, hogy a körbejárás magányában arra is odafigyeljünk, hogy ne a saját farkunk lebegjen a csillogó szemünk előtt, mert akkor azonnal tök hülyének néznek. Ez már csak azért is veszélyes mert ha ez a szélsőséges, és igen összetett és szimbolikus testmozgás bekövetkezik, akkor már késő. Ekkor már a pro- és kontraérvek keresése megkésett és kevés, mint uzsorásnak a családi pótlék. Itt szeretném felhívni a nagyérdemű figyelmét, hogy választási malacok eladók. Eleinte ezt a témát kerülni akartam, de ahogy rájuk nézek, és megcsillan a mélyen ülő szemük, rájövök, hogy nincs mese: Dezsőnek márpedig meg kell halnia.
De ez csak ok-okozati összefüggés. Mert ha megvizsgáljuk, hogy LM-zek először akart felújítani T-72-est, vagy mindezt olcsón akarta, az a nem mindegy! Mert ugye gombokért lóf@szt sem kapni, Ő mégis azzal példálózik, de senki sem érti. És itt jönnek be a mennyiségi szempontok. Mert már azt sem tudjuk, hogy 1,7 tonna Renk váltó vagy az 1,7 tonna eredeti orosz motorral járunk-e jobban. Pedig ha adnánk hozzá némi befecskendezett vizet, akkor a szerény szláv technika letépné a körmondatoktól zsongó, és erősen őszülő fejünket. De csak ma! És még ha ki nem mondva mindig is tudtuk, hogy ez be fog következni, amennyiben ezen említett szélsőséges esetek mégis valósággá válnak. Ha idáig elért a drága olvasó közönség, és a csökkenő eredője miatt nem kell sürgősen elrohannia a virtuális mellékhelységbe némi szellemi hólyagürítésre, akkor csak egy dolgot tehetek: Felteszem a kezem és gratulálok! Mert az nem lehet, hogy ennyi dagályos, nehezen kibogozható marhaságot együltő helyében elfogyasszon miközben azon töpreng, hogy ez most komoly, vagy egy chatrobot hányja össze a körmönfontabbnál körmönfontabb mondatokat, és éppen próbál teljes szellemi leépülést elérni széles-e fórum szerte. Pedig szerintem meg DE!
:cool:
 
K

kamm

Guest
Szerintem te itt most sz0patod az embereket. Az az igazság, ha Coelhoi körmondatokban gondolkozva írsz, akkor elkerülhetetlen az, hogy mérhetetlenül kiforduljon az épeszű ember önmagából, pedig azt tudjuk, hogy a drog rossz, és ha belegondolunk a materializmus álláspontja helytálló lehet. Ugyanakkor ha ilyen hosszú körmondatokat írva megspékelem némi komoly áhitattal, vagy egy jóadag tipródó bulshittel, akkor elképzelhető hogy megértem, hogy mit nem értesz. Utána ha már értettem, körbe járnám. De nagyon fontos, hogy a körbejárás magányában arra is odafigyeljünk, hogy ne a saját farkunk lebegjen a csillogó szemünk előtt, mert akkor azonnal tök hülyének néznek. Ez már csak azért is veszélyes mert ha ez a szélsőséges, és igen összetett és szimbolikus testmozgás bekövetkezik, akkor már késő. Ekkor már a pro- és kontraérvek keresése megkésett és kevés, mint uzsorásnak a családi pótlék. Itt szeretném felhívni a nagyérdemű figyelmét, hogy választási malacok eladók. Eleinte ezt a témát kerülni akartam, de ahogy rájuk nézek, és megcsillan a mélyen ülő szemük, rájövök, hogy nincs mese: Dezsőnek márpedig meg kell halnia.
Bacsó zseniális volt és a film sajnos tényleg minden rendszerben időszerű Magyarországon...

... Aso-Kapa, Sipoc-Kohn Geza-Halasz-Vadasz-Madarasz, hogy masik örökérvényű klasszikussal vágjak vissza. :D

De ez csak ok-okozati összefüggés. Mert ha megvizsgáljuk, hogy LM-zek először akart felújítani T-72-est, vagy mindezt olcsón akarta, az a nem mindegy! Mert ugye gombokért lóf@szt sem kapni, Ő mégis azzal példálózik, de senki sem érti. És itt jönnek be a mennyiségi szempontok. Mert már azt sem tudjuk, hogy 1,7 tonna Renk váltó vagy az 1,7 tonna eredeti orosz motorral járunk-e jobban. Pedig ha adnánk hozzá némi befecskendezett vizet, akkor a szerény szláv technika letépné a körmondatoktól zsongó, és erősen őszülő fejünket. De csak ma! És még ha ki nem mondva mindig is tudtuk, hogy ez be fog következni, amennyiben ezen említett szélsőséges esetek mégis valósággá válnak. Ha idáig elért a drága olvasó közönség, és a csökkenő eredője miatt nem kell sürgősen elrohannia a virtuális mellékhelységbe némi szellemi hólyagürítésre, akkor csak egy dolgot tehetek: Felteszem a kezem és gratulálok! Mert az nem lehet, hogy ennyi dagályos, nehezen kibogozható marhaságot együltő helyében elfogyasszon miközben azon töpreng, hogy ez most komoly, vagy egy chatrobot hányja össze a körmönfontabbnál körmönfontabb mondatokat, és éppen próbál teljes szellemi leépülést elérni széles-e fórum szerte. Pedig szerintem meg DE!
:cool:
Én egyre inkább meg vagyok győződve, hogy egy vadiúj kontextualis, magyarra irt neuralis AI ML algot tesztel valaki... zseniálisan működik, el kell ismernem. :cool:
 
W

Wilson

Guest
Nem a világpiaci helyzetre utaltam, bár egy kicsit túlzott elvárásaitok vannak szerintem. (azért többes számban, mert három hozzászólónak válaszolok egyszerre)
Az a baj, hogy fordítva nézitek, a világpiaci helyzet majd akkor játszik, ha meglesz a termék, amit piacra lehet dobni.
Ettől még mesze vagyunk.
A beruházások megindultak, vagy megindulnak, efelől nincsenek kétségeim.
Elsőként a mikrokörnyezet problémáival fogunk szembesülni. Munkaerőt a kkv-któl fog tudni elszívni, mert jelenleg náluk lehet valamennyi szakképzett munkaerő. Nekik az hiányozni fog, feszültség fog keletkezni. Ennek hatásait előre nem lehet megbecsülni.
Helyi politikai ellenérdek fog enélkül a tény nélkül is keletkezni, mert a következő országos és helyi önkormányzati választás igen éles lesz. Tehát nem látható a beruházások helyi társadalmi támogatottsága sem, pl. a lőszergyár esetében igen alacsony is lehet.
Az oktatás (szakképzés) nem készült fel erre a feladatra.
A magyar beszállítói hálózat nehézkesen lesz kialakítható, és jelenleg nem is látható, hogy egy cégnek érdemes-e ebben hosszú távon gondolkodnia és ebbe beinvesztálnia, mert pont amit az elején mondtam, hol vagyunk még attól, hogy látszódjon, milyen világpiaci igény van ezekre a termékekre, amiket még egyáltalán nem is tudunk teljes körűen, hogy pontosan mik lesznek. Nyilván más egy Audi, ami egy biztos jövőt jelent a beszállítóknak. (Mégis voltak ezirányú problémák ott is.)
Szóval akkor fogok örülni, ha már ezeken túljutottunk. Akkor jönnek a makrokörnyezet kihívásai, ami legyen úgy, ahogy ti mondjátok, és "meglovagoljuk" a konjunktúrát.

Annyit azért hozzátennék,a saját napi tapasztalatból, hogy az átlag magyar munkavállalók 90%-ak a legfontosabb szempontja egy munkahely váltás esetén
"a mennyi az annyi" "problémája" tehát ha adnak egy jó (magyar viszonyok között) fizetést akkor nem lesz gond a munkaerő felvétellel, ami pedig a biztos és hosszútávú munkahely kérdését illeti,azzal sem lesz probléma az RM esetében.
 

Watszon

Active Member
2021. június 9.
264
240
43
Annyit azért hozzátennék,a saját napi tapasztalatból, hogy az átlag magyar munkavállalók 90%-ak a legfontosabb szempontja egy munkahely váltás esetén
"a mennyi az annyi" "problémája" tehát ha adnak egy jó (magyar viszonyok között) fizetést akkor nem lesz gond a munkaerő felvétellel, ami pedig a biztos és hosszútávú munkahely kérdését illeti,azzal sem lesz probléma az RM esetében.
A munkaerőn érdemes tovább rugózni
Mehetnek a bérek az egekbe ha nincs (szakmailag képzet, életképes) fizikai.
 
W

Wilson

Guest
A munkaerőn érdemes tovább rugózni
Mehetnek a bérek az egekbe ha nincs (szakmailag képzet, életképes) fizikai.

Hidd el, hogy van csak meg kell fizetni, néhány régiót kivéve(ahol ez több időt vesz igénybe), ha versenyképes fizetést kínálsz találsz megfelelő munkaerőt,ráadásul az RM kifejezetten jól áll hozzá a munkavállalóihoz,magyarul nem kizsákmányolandó biorobotokat lát bennük.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Watszon

Active Member
2021. június 9.
264
240
43
Hidd el, hogy van csak meg kell fizetni, néhány régiót kivéve(ahol ez több időt vesz igénybe), ha versenyképes fizetést kínálsz találsz megfelelő munkaerőt,ráadásul az RM kifejezetten jól áll hozzá a munkavállalóihoz,magyarul nem kizsákmányolandó biorobotokat lát bennük.
Az elmúlt évtizedek szakmunkásképzése egyenlő lett a nullával.
Nem ismerem a KSH adatait de manapság ez nagy gond és ezt csak súlyosbítani fogja a honvédség bővülése.

nem rég egy burkoló ismerős azt mondta
“Manapság olyan bért kapok hogy elég egy héten 3 napot dolgoznom.”

S valahol itt a probléma gyökere.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
A munkaerőn érdemes tovább rugózni
Mehetnek a bérek az egekbe ha nincs (szakmailag képzet, életképes) fizikai.
A szakközepek célzottan képzik őket a nagy cégeknek. Így ha megvan a létszám éves utánpótlás már megoldotabb és a képzettség is megfelelő. Főleg, mert a gyakorlati idejüket is már a cégnél töltik és korai ösztöndíjjal lekötelezik őket.

Másrészt nem nagy létszámú gyárakról beszélünk. Talán a zalai a legnagyobb 500 fővel. De pl. emlékeim szerint a Kiskunfélegyházi fegyvergyárban fele annyian dolgoznak a Bren gyártásán, mint a cseh üzemben a nagyobb fokú automatizáltság, robotizáltság miatt.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Az elmúlt évtizedek szakmunkásképzése egyenlő lett a nullával.
Sztem a jelenlegi helyzetet nem pontosan ismered. 20 éve ez volt a helyzet, ma már sokat javult a szakképzés. Tele vannak a nagy cégek képzett fiatal gyakornokokkal. Aki tud válogatni, oda a jobbak jutnak, akik sokkal felkészültebbek, mint én anno.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Az elmúlt évtizedek szakmunkásképzése egyenlő lett a nullával.
Nem ismerem a KSH adatait de manapság ez nagy gond és ezt csak súlyosbítani fogja a honvédség bővülése.

nem rég egy burkoló ismerős azt mondta
“Manapság olyan bért kapok hogy elég egy héten 3 napot dolgoznom.”

S valahol itt a probléma gyökere.
Nem gondolnám problémának, ha lenne utánpótlás.
 
W

Wilson

Guest
Az elmúlt évtizedek szakmunkásképzése egyenlő lett a nullával.
Nem ismerem a KSH adatait de manapság ez nagy gond és ezt csak súlyosbítani fogja a honvédség bővülése.

nem rég egy burkoló ismerős azt mondta
“Manapság olyan bért kapok hogy elég egy héten 3 napot dolgoznom.”

S valahol itt a probléma gyökere.

Válasszuk ketté a dolgokat én konkrétan az RM magyarországi beruházásáról illetve a magyar hadiipari beruházásokról beszéltem.A magyar honvédség bővítése más lapra tartozik.
 

Watszon

Active Member
2021. június 9.
264
240
43
Válasszuk ketté a dolgokat én konkrétan az RM magyarországi beruházásáról illetve a magyar hadiipari beruházásokról beszéltem.A magyar honvédség bővítése más lapra tartozik.
Úgy értettem a honvédség bővülése növeli a foglalkoztatást és ez munkaerő problémákat okozhat

egy egészséges munkanélküliség elengedhetetlen a gazdaságban
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Oké, de ez szerintem a célból következik.
Maga a felvetés szürreálisnak tűnt, hogy a jelenlegi struktúrát 100% államira akarnák átalakítani. Ehhez kerestem pro- és kontraérvet. Talán az zavaró lehetett, hogy mind a kettőre bőségesen találtam a maga nemében. Ha jól értem, ez lenne a farkába harapó kígyó.

Számomra hasonlított ahhoz, amikor a T-72-es topicban átvettük, hogy LM mire gondol a "gombokért" alatt. És te is kifejtetted, hogy miért támogatod a mennyiségi szempontot, még ha nem értesz egyet maradéktalanul azzal, hogy a típus pont a legjobb választás lenne. Meg hogy a számok pontosak lennének.
Eleinte tényleg csak azt szerettem volna, ha rájövök, hogy egy témával munkája kapcsán is foglalkozó valaki miért gondol egy mondatból olyat, aminek a valószínűségét nagyon kicsinek látom. Utána ha már értettem, körbe jártam. És pár speciális helyzetben valóban inkább valószínű, hogy bekövetkezik az, amin W. morfondírozott. (És ez rém fura következtetés volt. Még ha ki nem mondva mindig is tudtuk, hogy ez be fog következni, amennyiben az említett szélsőséges esetek mégis valósággá válnak.)
Azért tettem like-ot, hogy biztató legyek. @LMzek 2.0 a gombjaival is kiválaszt adott dolgot, amit aztán vicsorogva képes addig képviselni, amíg el nem kopik az ujja a billentyűveréstől, de ha éppen azt találná ki, hogy legyen T-72 L39 hajtóművekkel meghajtva és szárnyas rakétákat lőjön ki amik 125 mm-es ágyúval lövik a földi és légi ellent thermite töltetekkel, akkor igyekezne ennek a fizikai valójához levezetni az általa szükségesnek vélt módosításokat. A végén van egy olyan álláspont, amivel lehet azonosulni, vagy lehet hülyeségnek tartani. Megmozgatja az ember agyát emiatt és pro és kontra érvekkel lehet elméletben modellezni vagy lebontani magát az elképzelést. Az a baj, hogy a pro és kontra nem válik el nálad, hanem egy olyan tömegben jön elő, amire nincs lehetséges reakció. lehet ez, lehet az is.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby