1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Az iraki háború után voltak olyan hírek, hogy az amcsik viszik az iraki olajat és kimerült usa kutakba nyomják be.
  Nem tudom ez igaz-e, de tény, hogy földgázt lehet úgy tárolni, hogy kimerült kútba visszanyomod. A magyar gáztárolók egy része is ilyen. A gond, hogy mindent nem lehet visszanyerni, szóval azért van egy jelentős veszteség.
   
  blitzkrieg likes this.
 2. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Most jön jól nekik, hogy a drága olaj korszakát ők arra használták fel, hogy diverzifikálják a gazdaságukat. Most térülnek meg a nagy befektetések a légiszállítás, az építőipar, vegyipar, hajóipar, turizmus terén. Emirátusoknak GDP-jének már csak harmada származik olajból, megállnak a lábukon anélkül is. Veszteségük persze lesz, de a jól befektetett olajpénzek most megmenthetik őket.
   
 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Gondolkozom, hogy szóljak-e, hogy a felsoroltak közül a vegyipar kivételével minden a földbe állt a világban....
   
 4. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ha nincs kereslet és elfogy a tárolókapacitás, akkor vagy leállítják a kutakat vagy fizetnek az elszállításért. A leállítás és az újraindítás is nagyon költséges, sok dolog tönkremegy az álló kutakon, rövid távon a negatív ár is lehet a kissebbik rossz. Nekik kell kiszámolni, hogy melyikkel buknak kevesebbett, de igazából ők se tudhatják milyen távon fog ez kitartani.
   
 5. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A gáz ilyen tárolásáról én is tudok, de az olajról még nem hallottam.
   
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ez nagyon övön aluli volt. :p
   
 7. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ebben igazad van, ha arra számítanak, hogy néhány héten belül újra drága lesz az olaj, akkor jobb nem leállni, de szerintem biztos nem lesz még hónapokig sem drágább az olaj.
  Vagyis sokkal jobb még most leállni a drágán termelő kutakkal.
   
 8. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ez sem olyan egyszerű mert aki leállítja a kutakat az kiesik a piacról aki meg kitart az marad és egyeseknél pont erre megy ki a játék, ez egy chicken game.
   
 9. ladagrant

  ladagrant Active Member

  blitzkrieg likes this.
 10. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Közel sem annyira mint az olajipar. A légiszállításnál szó sincsen negatív árról, sőt az olcsó olaj jót is tesz neki, a turizmus a járvány után azonnal helyreáll, sőt roham lesz ha a sok bezárt ember kiszabadul, az építőipar lesz a legnagyobb nyertes a válság után, mert az állami gazdaságélénkítő csomagok java oda szokott menni.

  Szóval igenis jól jártak a diverzifikációval.
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 12. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Majd később igen.
   
  blitzkrieg likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Huh...
  Párszor már leírtam, de akkor újra.

  Az OPÁL Tartálypark Zrt. tárol finomított kőolaj termékeket több helyen, és kőolajat is.
  Ezek egy része pl. meglevő bázistelepeken van, de vannak olyan telepek is, amit csak ezért húztak fel.
  Az első linken térkép.
  http://www.opalzrt.hu/telephelyek/

  Itt tároló kapacitás adat.
  http://www.opalzrt.hu/cegtortenet/

  De az OPÁL-on felül is vannak üzemi és egyéb tartályok, amik kvázi tartalékként funkcionálnak.
  Nagy tároló kapacitás az OPÁL telepeken felül a következő helyeken van, ezeken is van az OPÁL-nak tartálya, de üzemi és más tartalék is van:

  Kőolaj tároló kapacitást azt tudom fejből nagyjából, nem hinném, hogy államtitok és műholdképeken is látszik vagy csak a kerítés mellől...

  Csak ezen bázistelepeknek van távvezetéki kapcsolata. Minden olyan bázistelep, aminek nincs azt bezárták. A módszerváltás idején kb. 50 bázistelep volt. Egy részének csak közúti kapcsolata volt. A gazdaságosság és gondolom az olajszőkítés miatt is zárhatták be ezeket. Sanszosan ezek a MN és a MH tartalék ellátása miatt is lehettek.

  Amennyire fejből emlékszem a teljes stat. tároló kapacitás mindenből (benzin, gázolaj, kőolaj, JET A, erőművi tüzelőolaj) 2 millió tonna felett van. Sajnos nem tudom pontosan megmondani a készlet nagyságot, de asszem 90 nap tartalék képzés van a finomított termékekből.
   
 14. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Azt nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyjuk, hogy a turizmusban illetve a légiközlekedésben pont a környező olajexportáló öbölmenti országok adják a fő közönséget (avagy Allah nem látja külföldön ahogy a szaúdi hercegek a tüzes vizet pusztítják kelet-európai női egyéni vállalkozók körítésével) akiknél ha alacsony az olajár della se lesz igazán.
   
  fishbed likes this.
 15. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Rendszeresen látok gázkutakat, amik úgy tűnik, hogy egyszer állnak, másszor mennek. Nem tudom, hogy a leállítás-újraindítás milyen tetemes költségekkel jár, illetve mennyiben más a technológia az olaj esetében. Egyébként néha le szokták állítani a kutakat, pl. hurrikán esetében.
   
 16. laiki

  laiki Well-Known Member

  A stratégiai készletet az MSZKSZ Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség kezeli.

  A jelenlegi készlet:
  https://www.husa.hu/2020/02/14/biztonsagi-keszletek-mobil-mennyisege-2020-ben/
  Elvileg 95 napos importra elegendő. Van archívum is, amit vissza lehet nézni.
  A kezelt kapacitások:
  https://www.husa.hu/kapacitasok/ű
  Ez csak a stratégiai készlet. A kereskedelmi tároló kapacitás és készletek nincsenek benne. Például földgázból a kereskedelmi kapacitás és készlet jóval nagyobb, mint a stratégiai.
  Ráadásul vannak felhasználói készletek is. Tipikusan ilyenek a kőolaj származékkal (kőolaj, fűtőolaj, pakura) is üzemeltethető erőművek területén lévő (részben szintén biztonsági tartalék) készletek. De a szállítmányozó/fuvarozó cégeknek is vannak készletei.
   
 17. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Attól függ, hogy felmegy-e ismét az ára.
  Egyébként arra céloztam ezzel, hogy van nekik pénzük, ha válság idején is ilyenekre költenek.
   
 18. misinator

  misinator Well-Known Member

  Vedd figyelembe, hogy amikor 2 százalékos gazdasági csökkenést már földbeállásnak hívnak, akkor egy 4 hónapig tartó - gyakorlatilag - leállás mit jelent a Földön a lakosság azon részének, akik máról holnapra élnek, eddig sem volt megtakarításuk, most meg - ha kapnak - hitelből próbálnak majd élni. Azok nem egy párizsi kiruccanásra fognak gondolni először.
  Arról nem is beszélve, hogy millió ok miatt (pl.a civil repülés minimum döcögős újra indulása) nem egyik napról a másikra fog felfutni újra a világ.
  S akkor megúsztuk egy kétpúpú Gauss eloszlású járvánnyal...
   
  laiki, blitzkrieg, Ooorky and 2 others like this.
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A legszegényebb máról holnapra elő réteget érinti a legkevésbé a dolog. Hisz ők eddig is máról holnapra éltek legfeljebb ezután is. A piszkos fizikai munkát mindig el kell végezni úgyhogy munkabol se lessz kevesebb.nekik
   
 20. misinator

  misinator Well-Known Member

  Egyrészt igen - ha van munkája. (Speciel - hála a Kegyes Vezető értékrendjének, no meg a változtatásképtelenségemnek - én is ebbe a körbe tartozok 29 éve közalkalmazotti - tehát minimálbéres - dolgozóként.)
  Úgyhogy nekem szinte felüdülés (legszebb öröm a káröröm, mert nincs benne irigység, s mert szívből jön), hogy azt látom, most mások is olyan mozgalmas, aktív szabadidő életet élnek, mint amit amúgy én "élek" (fesztiválok, wellness hétvégék, kiruccanások fapadossal, shopping körutak stb.), leszámítva azt, hogy én most gyakorlatilag statáriumban dolgozom (eü. ellátás), ők meg sírnak, hogy nincs munka, nincs tartalékuk.
  Ma is bemonta' a tévébe a háziasszony, hogy jajajaj, drága lesz a villany, mert mindenki otthol' van; három laptop, egy PC, mosogatógép, meg szárítógép, oszt' fogy az áram.
  Egyem a szíved, ha volt pénzed eddig majomra, akkor most miért nincs banánra!?

  A fizikai munkákat is nagyrészt is a prosperáló gazdaság indukálja. (építőipar, logisztika stb.)
  Na pont nekik nincs semmi megtakarításuk. Akiknek meg eddig viszonylag jól ment, de előre éltek, azokat meg bocs, de nem tudom sajnálni.
   
  blitzkrieg likes this.

Ezen oldal megosztása