KiegészítésNem nagyon. A MÁP + is infláció alatti hozamot ad (öt évre az EHM kb évi 5%).
Még nem nagyon van olyan a lakossági piacon, mely inflációt meghaladó lenne.
BABA kötvényt kivéve
MÁP+ Akkor jó ha már van…de “már” az azt jelenti még jó…
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
KiegészítésNem nagyon. A MÁP + is infláció alatti hozamot ad (öt évre az EHM kb évi 5%).
Én se értettem belőle semmit.Őszinte leszek, ennek a felét sem értem...
De azt mondjátok meg, érdemes-e most állampapírba fektetni, és ha igen, melyikbe?
Ilyen infláció mellett semmi sincs, ami még csak annak közelében van.Nem nagyon. A MÁP + is infláció alatti hozamot ad (öt évre az EHM kb évi 5%).
Nem nagyon. A MÁP + is infláció alatti hozamot ad (öt évre az EHM kb évi 5%).
A tények számomra az, hogy mit fizetek ki miért.
Ennél kézzelfoghatóbb tapasztalat nincs.
Pont.
Számomra a kerete az, hogy stadion van, de tanár lassan nincs.
Te milyen tejes és hol veszel ennyiért?
Vagy kitalálod, hogy a SPAR luxus áruházlánc?
Egyelemes fizetési javulásból meg nem extrapolálunk sehova.
Amúgy egy jólétben levő országban meg mi szükség -20% rezsicsökkentsére?
A balfasz propaganda helyett a valódi sikerekre és értelmes célokat kéne felhozni, de azokból vagy kevés van, vagy nem megy.
Nyugodj le Negan elvtárs még ártani fog a szépségednek ez a sok idegesség ! Majd Fletó elvtársad megmondja neked is mi a jó és követendő ! Addig is nyugi !Lófaxt-ez az egész egy agitprop szar.2021 az 2021,nem 2022 január 1.Inflációs korigálás nincs,gazdasági környezet sincs,700k+ KŰLFÖLDÖN dolgozót beleszámol az 1milkába (2011től van szabad munkavállalás),stb.Csúsztatás és hazudozás,némi igazsággal keverve.
De azt mondjátok meg, érdemes-e most állampapírba fektetni, és ha igen, melyikbe?
Nem nagyon. A MÁP + is infláció alatti hozamot ad (öt évre az EHM kb évi 5%).
És a Prémium Magyar Állampapír nem jobb? Az ugye elvileg valamennyire infláció-követő.
Aranyapám jelentkezhetsz , hogy te nem kéred a rezsicsökkentést és kérheted a szolgáltatót , hogy jelöljön meg egy közhasznú alapítványt ahová be szeretnéd fizetni a megtakarítást !Amúgy egy jólétben levő országban meg mi szükség -20% rezsicsökkentsére?
De. A PMÁP inflációkövető. Nem valamennyire, hanem teljesen. Pont erre találták ki. Az 5 éves PMÁP a megelőző évi átlagos éves infláció + 1,25%-ot kamatozik. Csak hogy ugyanaz legyen a futamidő mint a MÁP+-nál. Most még a 2020-as bázis miatt csak 4,55% az 5 éves PMÁP kamata, de júliustól 6,35%-ra ugrik (az ide éves infláció várhatóan 5,1%). Még a Kormány 2023-tól kissé kincstári optimista inflációs előrejelzésável számolva is, a 2021-2025 öt éves inflációs átlag 3,8%, azaz 5,05% a várható átlagos PMÁP kamat, szemben a 4,95%-os MÁP+-al. Tehát a PMÁP most jobban megéri.
Köszi.
A valamennyirét úgy értettem, hogy késéssel követi, azaz növekvő infláció esetén mindig kicsit lemaradásban lesz a kamat, emiatt aztán a teljes futamidő kamata is kevesebb lesz, mint az átlag infláció+1,25%.
(persze ha pont a futamidő végén csökken vissza az infláció, akkor még akár "utol is érheti" a kamat. Ha jól értem a dolgokat.)
Emlékeim (?)szerint PMÁP-ban a jelenlegi öt éves konstrukcióban ugyan 1,25%,De. A PMÁP inflációkövető. Nem valamennyire, hanem teljesen. Pont erre találták ki. Az 5 éves PMÁP a megelőző évi átlagos éves infláció + 1,25%-ot kamatozik. Csak hogy ugyanaz legyen a futamidő mint a MÁP+-nál. Most még a 2020-as bázis miatt csak 4,55% az 5 éves PMÁP kamata, de júliustól 6,35%-ra ugrik (az ide éves infláció várhatóan 5,1%). Még a Kormány 2023-tól kissé kincstári optimista inflációs előrejelzésável számolva is, a 2021-2025 öt éves inflációs átlag 3,8%, azaz 5,05% a várható átlagos PMÁP kamat, szemben a 4,95%-os MÁP+-al. Tehát a PMÁP most jobban megéri.
Tehát ha olyan környéken élsz ahol gyenge a boltok közötti verseny mert , hogy kevés bolt van és sok pénzes kényelmes vásárló akkor a kormány a gheci és te ettől élsz rosszabbul ? Aha értem ! LOLNem hittem volna, hogy eljön az a pillanat, hogy ilyen téren fotóznom kell, hogy a realitás hihető legyen...
A Klinikában levő SPAR-ban volt amúgy ennyiért.
Lehet, hogy a külföldiek által tömött koli miatt ilyen drága.
Jellemzően nem ebbe megyek, de minap ez esett útba és pislogtam nagyokat.
Szerk:
Véletlen pont le lett fotózva, mert másnak is vásároltam.
Az csak egy van a közelemben, kicsi és választéka gyenge.
Bocs, de én az egyet termékek és szolgáltatások árát vetettem össze.Tényszerűen kevesebbet költöttem 2021-ben mint 2020-ban, pedig nem csökkent az életminőségem.
Nem egy elemes példa, De a szuper haladásra példa, hogy 2011-ben még el tudtam menni állami bőrgyógyászat rendelésre úgy, hogy odamentem és elláttak. Ez pár évvel később a sci-fi kategória volt.Akkor ezek szerint az én 1 elemes példám alapján defláció van és nem infláció.
Nem egyelemes példa, de láthatólag csőlátásod van.És az én 1 elemes példám kétségtelenül sokkal megbízhatóbb, mint a te 1 elemes példád, mert egyrészt az enyém, másrészt pedig az összes kiadásomat tartalmazza, nem csak egy kiragadott tejárat.
Melyik részét nem érted, hogy én az EGYES TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK ÁRÁT néztem?Sőt az ezt alátámasztó minta már 2 elemes, mert BJani is 4%-kal kevesebbet költött 2021-ben. Aligha változtak meg mindkettőnknek a fogyasztási szokásai egymástól függetlenül, pont ugyanúgy, hiába szeretnéd ezzel magyarázni.
Igen, van ami jobban és van ami kevésbé drágult.De ettől még nem vonom kétségbe az 1 elemes tapasztalatom alapján az infláció létét és annak gyorsulását mutató statisztikai adatot (évi 5,1%). Javaslom, hogy te se képzelj el se 28, se 50%-ot.
Kurvára nem érdekel, ha azt veszem.Konkrétan a Sparnál jelenleg 177 Ft a SPAR ESL félzsíros tej 2,8% 1 l.
A 1,5%-os tejnek se íze, se bűze.Ne abból vezesd le az inflációt, hogy neked ez nem felel meg, hanem mindenképpen a 380 forintos tejet szeretnéd inni!
Egyébként az Aldiban 185 Ft a KOKÁRDÁS UHT tej 1,5% 1 l. Az Auchanban 199 Ft az Auchan Optimum UHT tej 1,5 % 1 l.
Lásd fent.A Tescoban 199 Ft a Creamfields UHT zsírszegény tej 1,5% 1 l. A Pennyben hétvégén 199 Ft-ért vettem a Cirmi UHT zsírszegény tejet 1,5% 1 l, de most a 3,5%-os SISSY ESL TEJ 1 l is csak 229 Ft. Még a CBA Prímában is megkapod a Riska UHT tejet 1,5% 1l 249 Ft-ért.
Az csak egy példa volt.Egyelemes kiragadott tejárból nem extrapolálunk sehova.
Gratulálok, sikerült kiválasztani pont azt a két országot, aminek energiapolitikáját végtelenül károsnak tartok.Például pont az infláció fékezése érdekében, ha már te magad az árakat hoztad fel.
Amúgy meg szeretnél német, vagy dán villanyszámlát fizetni? Csak potom 3-3,5 szerese a magyarnak. E
Ez az EU átlagár is egy jó is NER propi, hogy szítsad itt a hangulatot.Eddig nem volt szíved csücske az ő rendszerük. Náluk nincs rezsicsöki. De hogy tisztességes, és ne kiragadott legyen az összehasonlítás, az EU átlag lakossági áramár is 2,2-szerese volt a magyarnak még 2021 első felében is. Azóta csak nőtt a különbség, nem is kicsit.
A külföldi gázárak egészen mostanáig a rezsicsökkentett ár alatt voltak emlékeim szerint.Vagy a külföldi gázárak tetszetek meg? 2021 első felében az EU átlag lakossági gázár a magyar 2,1-szerese volt és a németeknél, meg a hollandoknál 2,9 - 3,1-szeres. 2021. első fele óta náluk szépen elszállt az ár, még tovább. Nálunk meg forintban maradt, EUR-ban (amiben az Eurostat összehasonlítja) még egy kicsit csökkent is.
Nem, nem az. Csak a kőagyú ostobaság irritál.Ja, ha nálad minden tényadat "balfasz propaganda", ami nem az elképzeléseidet támasztja alá...
A Silvio féle szelektív stat?Pedig más kérdésben szívesen szoktad te is idézni a statisztikákat és a mért tényadatok.
Tiszta sor, a két országban csak a carry trade valuta a közös. A törökök amúgy szerencsétlenek, mindig megszívják a ciklikus fellendülést és a legtetején adósodnak el - általában dollárban. Ami most van, az nem újdonság.Köszönjük.
NAGYON jól összefoglaltad, tetszik, h a bond piacra is kitértél és külön rávilágítottál fejlett/fejlődő piac közötti különbség milyen pénzpiaci spekulációra nyit teret.
Ritkán olvastam ilyen mélyre menő hozzászólást itt.
A török példa annyiban rossz példa, h ott Erdogan szultán kamatcsökkentése, ha úgy tetszik unortodox monetaris politikája megágyaz a spekulációnak, s azért elég volatilis tud lenni az a kereszt.
A hozzászólásod minősége alapján sejtettem komplexebb(befektetői)képed van akár a török helyzetről (is).Tiszta sor, a két országban csak a carry trade valuta a közös. A törökök amúgy szerencsétlenek, mindig megszívják a ciklikus fellendülést és a legtetején adósodnak el - általában dollárban. Ami most van, az nem újdonság.
A török líra a kezdő kötvényesek beugrója, most is spekulatív szopórollerban van a jegybank, agyig van határidős short opciókkal a líra az összes főbb deviza ellenében.
Nullás alapkamatból hedge, majd várni, mikor lép a jegybank. A kamatkülönbözeten túl az árfolyamnyereséget is be lehet zsebelni - vagy a nyereséget visszatenni a török tőzsdére. Erdogan sem lesz mindig ott és van pár nyugati szempontok alapján vezetett és auditált cég - értelmes osztalékpolitikával...
Passz. Ezekkel elvből nem foglalmozom, mert szimpla szemfényvesztés, ahogy a befektetési alapok.Nem nagyon. A MÁP + is infláció alatti hozamot ad (öt évre az EHM kb évi 5%).
Látom,a "hivők" még mindig nem érik fel ésszel,hogy aki nem a vajda hive,az nem feltétlen kommunista-ellentétben a komplett fikusszal,élén a vajdával,kik mind komcsik,vagy komcsik kölykei....Ez a vajdaság,mit kiépitettek,egy tipukus bolsevik pártállam,csak többpártira maszkirozvaNyugodj le Negan elvtárs még ártani fog a szépségednek ez a sok idegesség ! Majd Fletó elvtársad megmondja neked is mi a jó és követendő ! Addig is nyugi !
Tudtommal a Bubor befagyasztása piaci alapon egy egyszerű kamatswap lenne (aminek az intézményesített formája a bubor esetében a BIRS), persze nem olyan szinten mint ahogy a kormány kitalált, mert az jelenleg -ahogy Te is írtad - valakinek bukó.Nem folytatom tovább a sort, egyértelmű. Az meg nettó hülyeség, hogy befagyasztod a BUBOR-t és a lakossági kamatot. Ezt jobb helyeken határidő-visszacsatolásos opciónak hívják.
Hát ez szerintem így nem teljesen igaz (vagy a fogalmazás csúszott el) ha EUR hitellel HUF pozit veszünk fel akkor a HUF/EUR devizapár erősödésére fogadunk (vagyis nem a forint ellen megyünk). A kamatemelés illetve a magas kamatszint amúgy drágítja is a shortolást, ezért is nem biztos hogy jó a török párhuzam, mivel ott pont az a baj hogy csökkenteni akarják a kamatot, nálunk meg épp emelik, mégha egy kicsit elkent módon is (alapkamat és effektív kamat elválasztása)Ezért makroszinten egyre szarabb a kép, vagyis további kamatot kell emelni. Ekkor áll elő az a "vicces" helyzet, hogy az EKB-s nullakamatú hitelell megéri nagy tételben a forint ellen menni és határidős visszacsatolást carry-trade üzletté alakítani és elrakni a két alapkamat közötti különbséget... És tudjuk, hogy választás jön, ahol a számokat tartani kell, vagyis meg lehet fingatni a jegybankot - lépni fog.
Mielőtt ezt sci-fi-nek gondolod, Törökországban pont ez megy.
Emlékeim (?)szerint PMÁP-ban a jelenlegi öt éves konstrukcióban ugyan 1,25%,
De decemberben(két hete, dec. 13-tól)1% ra csökkent a kamatpremium az új papiroknál…
Mind a 3 éves mind 5 éves konstrukció esetében.
Tudtommal a Bubor befagyasztása piaci alapon egy egyszerű kamatswap lenne (aminek az intézményesített formája a bubor esetében a BIRS), persze nem olyan szinten mint ahogy a kormány kitalált, mert az jelenleg -ahogy Te is írtad - valakinek bukó.
Hát ez szerintem így nem teljesen igaz (vagy a fogalmazás csúszott el) ha EUR hitellel HUF pozit veszünk fel akkor a HUF/EUR devizapár erősödésére fogadunk (vagyis nem a forint ellen megyünk). A kamatemelés illetve a magas kamatszint amúgy drágítja is a shortolást, ezért is nem biztos hogy jó a török párhuzam, mivel ott pont az a baj hogy csökkenteni akarják a kamatot, nálunk meg épp emelik, mégha egy kicsit elkent módon is (alapkamat és effektív kamat elválasztása)