Sztem az infláción fölösleges vitatkozni. Egy évtized minimális, bőven 3% alatti infláció után most kilőtt a 2010es évek előtti szintre. Ez globalis trend a Great Reset után. Egyszerűen a kereslet nagyobb, mint a kinálat, aminek hatalmas áremelkedési nyomása van. Nem álltak helyre a termelési láncok, az energiaárak elszabadultak, globalis alkatrész, alapanyaghiány van sok területen. Az energiaválság a benzinen kívül közvetlenül nem érzékelhető a központi rezsiárak miatt, de közvetetten ez is van az áremelkedések mögött.
Stockholmban a budapesti gázár nyolcszorosát kell fizetnie a lakosságnak – utánajártunk, fenntartható-e a hazai rezsicsökkentés
Sok minden drágul igen, de az átlagfizetés arányában igy is sokkal többet ér mint 2010ben. Ezt tagadni, a tenyek tagadása.
Ettől még nem kelk erre a kormányra szavazni. Vannak más szempontok is, de a tényeket tiszteljük.
U. I. : forintgyengülés
Ezt a kormány és a jegybank forintgyengülés megállításával, kamatemeléssel. próbálja megállítani. Raadasul úgy, hogy a meglévő lakossági jelzáloghitelek az emelkedő hiteltörlesztés miatt, ne lehetítlenítsék el az emberek életét, ez a lakossági kamatstop. A bankok ezt lazán benyelik, persze sirni fognak. A lakossági kamatstop azt mutatja, erős és következetes jegybanki kamatemelés várható a forintgyengülés megállítására, negatív politikai következményeket kezelték.
Szerintem meg igenis van értelme vitatkozni az inflacióról (annak metodikájáról és okairól), mert az írásodbóli s kiderült hogy egész máshogy látjuk a helyzetet. Szerintem már a big reset előtt kezdődött (szerintem ezt igazolják a számok), szerinted meg most (szerinted meg ezt igqzolják). Szerintem nem teljesen reálisan mérik (pl hogy kétszer annyit kellene fizetnem egy házért mint 5 éve az nincs benne, Surányi szerint trükköznek egyes termékek - benzin - beszámítási arányával).
A bérek reálérteke más kérdés, én azt a témát nem boncolgattam és szerintem az utóbbi postokban más sem, ha a reálbérnövekedés párhuzamosan mozog a termelékenység növekedésével akkor az szuper és az inflációra nincs hatással, amúgy meg ki ne örülne ennek.
A kamatstop az én ízlésemnek elég kommunista vívmány; ahhoz képest hogy az elmúlt években mindenhol az folyt hogy fixáld a hiteledet (és ezt az alacsony kamatkörnyezet miatt könnyen meg is lehetett tenni), erről évente levelet is küldtek ki a bankok, az után azt segítjük (és hidd el hogy mi segítjük, mivel azt a pénzt amit odaadunk valahol beszedi majd a bank is, mivel profitorientált szervezet) aki felelőtlen volt, számomra morálisan nem védhető. De ez persze csak az én véleményem.
Én el tudom amúgy engedni ezt a témát, de azt ec catedra kijelenteni hogy nincs itt semmi látnivaló és minden más a tények tagadása, az eléggé elfogultnak tűnő vélemény.