A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 460
20 720
113
Állandó infláció csak egy mennyiségileg folyamatosan növekedő gazdaságban lehetséges ami az adott gazdaság szintjén felesleges fogyasztásra ösztönöz amire a gazdaság működéshez semmi szükség, valamint természetszerűleg véges folyamat.

Ez nem szükségszerűen igaz. Az állandó infláció a passzív megtakarítást nem ösztönzi csupán. A gazdaság lehet állandó méretű egy 0 kamatú mérték szerint, míg az egy más mérték szerint, amit infláció jellemez, a gazdaság nőhet. Az egész arról szól, hogy ösztönözze a szereplőket a nempasszív megtakarításra, mert ha leáll a pénz forgása, akkor az rossz hatással van a társadalomra.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg
T

Törölt tag 008

Guest
Igazad van. 963 millió ember használja. Már feltalálták és működik is. Én nem, és a szomszédom sem ismeri. Kik ismerik a fórumon? Nem kötekedek , csak vidéken élek.:):):)
Jelenleg Kína/Ázsia, de tekintve, hogy Tencent group mire kettőt pislantasz már Európa is tele lesz vele. :) Picit várj. Amúgy már a PayPalnak is van valami pay.me szolgáltatása ahol magánszemélyek egy linken keresztül fizethetnek egymásnak.

• Tetszik
Reactions: csibeszke

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 184
2 880
113
Ez nem szükségszerűen igaz. Az állandó infláció a passzív megtakarítást nem ösztönzi csupán. A gazdaság lehet állandó méretű egy 0 kamatú mérték szerint, míg az egy más mérték szerint, amit infláció jellemez, a gazdaság nőhet. Az egész arról szól, hogy ösztönözze a szereplőket a nem passzív megtakarításra, mert ha leáll a pénz forgása, akkor az rossz hatással van a társadalomra.
A tankönyvi magyarázatok sajnos nem adnak magyarázatot arra, hogy hogyan állhatna le a pénzforgás. Fogyasztás nélküli világ nincs.
Legfeljebb felesleges fogyasztás nélküli világ van. A gazdaság növekedése nem kötődik a kamathoz. Nulla kamatozás mellett is monetizálhatom, pénzzé transzformálhatom a különböző vagyontárgyakat, vagy bármi mást ami piacképes és ezzel növelhetem a pénztömeget. A megtermelt javak, elvégzett tevékenységek ellenértéke, a fel nem használt, nem érvényesített követelés megtakarításként ebben az esetben is jelentkezik.
Ha csökken a kereslet, csökken a termelés is ami áruhiányhoz kell, hogy vezessen ami viszont természetesen inflációt fog okozni.
A törvényszerűségek mindkét irányba működnek, miért hisszük azt , hogy nem?
A víz minden irányba lefele fog folyni, felfele viszont semmiképpen.

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 184
2 880
113
A keringésnek sem kell teljesen leállnia, hogy a szervek károsodjanak, és végső soron a teljes leállást okozzák idővel.
Csak azt próbáltam meg körülírni, hogy a negatív visszacsatolás mindig mindkét irányba működik. Egyirányú negatív visszacsatolás nem létezik.
Miért van meggyőződve mindenki az ellenkezőjéről?

kondorvi

Member
2013. július 8.
73
11
8
Írtátok, hogy milyen környezet szennyező a crypto pénzek előállítása, de gondoljatok bele milyen környezet szennyező ugyan ilyen értékkel rendelkező arany, gyémánt...stb előállítással. Valódi bányászat nem egy túl környezet barát és csak a haszon nagy része nem azoknál realizálodik akik meg dolgoznak érte hanem a multi befektetőnél. S mi a végeredmény fel építenek egy nagy trezort, őrzik, karbantartják, (iszonyú pénzekért) és ott hever az arany...stb kihasználatlanul, értelmetlenül. Ezzel szemben a crypto pénzeknél minden csak digitális és minimális befektetéssel mindenki részt vehet benne, tulajdonképpen egy matematikai ritkaság adja az értékét. Mondjuk azt nem értem, hogy a mai pénzkibocsájtó intézmények mikképpen állítják elő a digitális pénzüket. Valaki ül egy konzol előtt és a monitoron egy rubrikába beír egy nagy számot és kész és már lehet is adósságot törleszteni?
Azt hiszem nem. A pénz hitel. Valakinek a hitele. Pl most utoljára az orosz államról olvastam ilyen szándékot.

kondorvi

Member
2013. július 8.
73
11
8
A kereslet-kínálat dolgot a hitelezésre írtam. Nem kötelez senki, hogy a banktól vegyél fel hitelt, csak azért vesznek tőle, mert a legtöbb embernek az a legjobb módszer.
Egyébként nem tudom, miért vagy kártyaellenes, hisz az is pont nekünk a legjobb. Ha arra kapod a fizut, akkor nagy valószínűséggel nem feketén adja, az után már adózott is a cég. Nem kell bemenj a sárga csekkel a postára kifizetni a számlát, stb.
Kriptopénz: a sima pénzekkel is ez lesz. Ahogy térünk át az online ügyintézésre, úgy fognak eltűnni a banki ügyintézők is.
Akkor részlek: nem kártyaellenes vagyok.. De annak idején a banknak és a munkéltatómnak kényszeríteni kellett. Ugyanis volt egy Dunabank nevú ingyenes kértyám. Csak a munkáltatóm nem volt hajlandó velúk szerződni.
Ami meg a mai éllami szabályozást illeti: na pont ez teszi ma drágává a mgyar bankokat és vele a bankkártyákat.
Egy jól műküdő országban nem kellett készpénzzel rendelkeznem. Fro Ném Hol

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 516
5 736
113

Az egész cikk manipuláció és féligazságokból áll. Hihetetlen, hogy egy rossz dinnyéből levezeti, hogy szarok a magyar termékek és ne vegyük.
Biztos igaza van, azért olyan hatalmas az exportunk, mert szart gyártunk. A GDP 92,5%-ára rug az exporthányad, az egész világon a 10 helyen vagyunk ebben a mutatóban.
https://data.worldbank.org/indicator/NE.EXP.GNFS.ZS?name_desc=false
Én is ettem már a saját kertemből is gyengébb minőségű paradicsomot, de ez nem azt jelenti, hogy az összes szar. A gyümölcsök, zöldségek nem gyártósoron készülnek, hogy mind egyforma minőségű legyen. Nem egyszerre érik be mind és előfordul, hogy piacra kerül az éretlen is.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 769
113
Igazad van. 963 millió ember használja. Már feltalálták és működik is. Én nem, és a szomszédom sem ismeri. Kik ismerik a fórumon? Nem kötekedek , csak vidéken élek.:):):)
A kína topikban többször megosztottam, mert asszem akkor még nem volt ez a topik. Talán ott van a legszélesebb körben elterjedven. A városokban lényegében kiszorította a készpént, papírt már csak vidéken használnak.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
És ha ez működik, akkor egészen érdekes dolgokra is jó
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 516
5 736
113
http://www.origo.hu/gazdasag/20171018-japan-otthon-bankbetet-gyujt.html

Kulturális tradíciókra is visszavezethető, hogy a japán a világ leginkább takarékoskodó nemzetei közé tartozik. A fiatalokat egészen kiskoruktól fogva abban a szemléletben nevelik, hogy keményen kell dolgozni és lehetőleg minél többet megtakarítani, hogy később ne legyen másra rászorulva az ember – már csak a kiemelkedően magas várható élettartam miatt is. Ami azonban most zajlik Japánban, az új dimenzióba emeli, nem csak az idősebb korra való spórolást, hanem a készpénz versus bankkártya örökrangadót is. A japánok ugyanis inkább otthoni széfekben gyűjtik a készpénzt, semhogy bankjukra bíznák.

Ez érdekes. Ha otthon tartják és nem teszik bankba a pénzt, akkor hogy tudott ennyire eladósodni a gazdaságuk? Ráadásul jenben.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 857
32 073
113
http://www.origo.hu/gazdasag/20171018-japan-otthon-bankbetet-gyujt.html

Kulturális tradíciókra is visszavezethető, hogy a japán a világ leginkább takarékoskodó nemzetei közé tartozik. A fiatalokat egészen kiskoruktól fogva abban a szemléletben nevelik, hogy keményen kell dolgozni és lehetőleg minél többet megtakarítani, hogy később ne legyen másra rászorulva az ember – már csak a kiemelkedően magas várható élettartam miatt is. Ami azonban most zajlik Japánban, az új dimenzióba emeli, nem csak az idősebb korra való spórolást, hanem a készpénz versus bankkártya örökrangadót is. A japánok ugyanis inkább otthoni széfekben gyűjtik a készpénzt, semhogy bankjukra bíznák.

Ez érdekes. Ha otthon tartják és nem teszik bankba a pénzt, akkor hogy tudott ennyire eladósodni a gazdaságuk? Ráadásul jenben.
Állambácsi próbálja fűteni a gazdaságot így költekezik, a lakosság meg a megtakarított pénzének egy részével meghitelezi.

• Tetszik
Reactions: fip7 and Brimstone

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 381
51 961
113
A független Katalónia kriptovaluta bevezetését tervezi, hogy a központi bankrendszertől független pénze legyen.

https://bitnewstoday.com/news/regulation/catalonia-plans-to-create-its-own-cryptocurrency/

Én azért a helyükben megvárnám a reggelt, hogy a Frankoista spanyol hadsereg lenyomja-e őket a demokrácia nevében.
Ettől kevesebbért is elverték őket elég csúnyán, ezért fixre veszem ha beleállnak, lőni is fognak. Az EU meg sajnálkozik majd, de a Spanyolok mellé áll.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 857
32 073
113
Az elég vékony, ha most tervezi bevezetni a (kripto)valutáját. A görögöknek kész tervük volt a drachma visszavezetésére, nagyobb ország is kevésbé kiszolgáltatott helyen, de az EU-t úgysem hagyhatta el. Használják ügyesen tovább az eurot, ami a számláikon van az az övék, a többit úgyis az EKB nyomtatja úgy ahogy Berlinből parancsolják.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 857
32 073
113
Szaúd-Arábia sem az USA-nak, mégis dollárért adják az olajat és a számláikon nagyrészt dollár van.