Először mki veszteni fog, mert a SWIFT a banki pénzmozgás Gmailje, ezen keresztül kommunikálnak egymással hittelesen a bankok. Enélkül megszűnik a cégek közti bankok által lebonyolított pénzmozgás, igy gyakorlatilag megszűnik a külkereskedelem.
De nem 100%-osan vágták el most Oroszo.-t. A gázszállítást, energiaellátást biztosító Gazprombank és a Sberbank nem került a tiltólistára. Ha jól tudom a gyakorlati levágás a többinél sem történt még meg.
Valszeg következő szankciós szintnek hagyták meg a maradék 2 bankot.
Miért fontos a SWIFT? Mert kb. a vilagon 11.000 bank a tagja, míg mondjuk a kinai rendszernek 300.
Eleve az oroszoknak különben van saját SWIFTjük. Minden Oroszo.n belüli utalást azon keresztül kell kötelezően intézniük.
Mit tehet Oroszo.? Mondjuk összeköti saját rendszerét a kínaival. Ezzel a Kína felőli külker. megoldódik. De Európa, a világ még mindig nem elérhető. Ezt úgy tudják majd pl. magyar cégek kijátszani, ha kínai bankhoz utalnak, aki továbbutalja egy másik, kínai rendszeren az oroszhoz. Ezáltal a kínai pénzügyi rendszer felértékelődne. De ugye az USA sem hülye, figyelni és valszeg szankciózni fogja.
Szal sztem még minden nyitott. Nagy szopás lesz, a great reset kereskedelmi zavarai, szállítási kapacitásprobléma, alkatrész, nyersanyaghiany erősödni fog. Növekvő árak infláció. Mindez a covid következtében megugró, magas állami költségvetési hiányokkal, emelkedő államadósságokkal párosul. A nemzetközi bizalom a mélyponton.
Most hogy írom neki is mehetnénk a Dunának.
Én így latom. Remélem nem. írtam nagy hülyeséget. Várom más véleményét is.