Nemrég hallgattam meg, csak pár megjegyzés.
Szabó László egy okos ember, de mégis mikor arról beszél, hogy az eu évi 500 milliárd köbméteres fogyasztásából ~160 milliárd jön az oroszoktól, s mivel máshonnan is beszerzünk, ezért egy 20-25%-os visszafogásra van szükség, és akkor már meg is oldottuk ezt a kérdést, akkor ez egyszerűen nem igaz, mivel a fogyasztásunk nem egyenletes, se az áramból, se a gázból. Az 500-ból 120-at fordítottunk áramtermelésre elmondása szerint.
Az éves fogyasztásunk úgy jön össze, hogy magától értetődően nyáron alacsonyabb, télen, pedig magasabb (
példa áramra, sajnos csak a csúcsterhelésre találtam;
példa1,
példa2 gázra, nem találtam frissebbet), tehát egész évben egy hullámzást kell elképzelni, olyasmit, mint amit látunk a napon belüli áramfogyasztási ábránkon (
példa). A két szélsőség közti különbséget, pedig főként az időjárás szabja meg. A gáz esetén az éves hullámzásunk (bár pontos adatokat nem tudok adni) kb. 400 millió köbméter/hó és ~1,5 milliárd köbméter/hó között oszlik meg. Az időjárás a hazai fogyasztásra éves szinten, akár 1,5-2 milliárd köbméteres különbséget is okozhat "normál" körülmények között, tehát Magyarországra szűkítve ez akár 15-20%-os különbséget is jelenthet, mivel a fogyasztásunk ~10 milliárd köbméter/év.
Visszakanyarodva, főleg a déli államok esetén, a gázt nem fűtésre használják, hanem áramtermelésre+az ipar használja el, ezért volt a kezdetben korai ellenkezés a közös gázfogyasztás csökkentés kapcsán a déli eu-s országokban, ami 15%-ot irányzott elő (a végére mégis csak ketten maradtunk a lengyelekkel), nem 20-25%-ot, mint amiről Szabó László beszélt.
Ezért baj az, hogy ilyenkor ilyen magas gázárakat láthatunk, s lehet mondani, hogy a betárolás okozta, de a betárolási képesség kisebb, mint a téli fogyasztásunk (volt), továbbá nem csak az lng-terminálokat, hanem az lng-tankereket is figyelni kellene (elérhetőségüket, számukat).
A másik dolog, amiben nem tudtam egyetérteni Szabó Lászlóval, hogy szerinte minden nyersanyag pótolható máshonnan. Persze, de milyen áron? És kiktől vesszük el ezeket a nyersanyagokat? Vegyünk egy példát. Miért jó az, hogy az átlagos áraknál 5x drágábban kapható orosz műtrágyával szemben nincs versenyképes európai előállítás? Sőt, nem is lesz versenyképes az eu-s műtrágya soha az orosszal, mert az árak nem fognak "soha" visszatérni a megszokott szintjükhöz.
Vagy éppen 2-3 év múlva majd mikor "normális" gázárakat láthatunk sok szakértő szerint, de kérdem én: mekkora lesz ez az ár? ~100 eur/mwh? Ahhoz képest, hogy az elmúlt bő 10 évben 10-30 eur/mwh-s sávban mozgott. Ez akkor most sok, vagy kevés?
Nyilván alkalmazkodni fog mindenki a kialakult helyzethez, csak akkor ne csapjuk már be sajátmagunkat, mert akkor csak téves megállapítások sorát fogalmazhatjuk meg, szvsz.