M
molnibalage
Guest
Csak közben a telekszerkezetek és a lakóhelyek is megváltoztak. Fókuszáljunk picit már több paraméterre.Szia Balázs!
Bár ezt az egész civilizációs összeomlást hülyeségnek tartom, de azért ne tegyünk már úgy, mintha nem lehetne megélni a modern technológia nélkül.
Magyarország mezőgazdasága 100 éve még teljes egészében ló, ökör és emberi erővel működött. Akkoriban is csak 20%-al éltek kevesebben az országban és még az a kezdetleges mezőgazdaság is eltartott ennyi embert, plusz még igen jelentős gabonaexportunk is volt.
Nézd meg a fentrol.hu oldalon hogyan nézett ki 1979-ben Szigetszentmiklós és hogyan ma.
Remélem érted miről van itten szó-
A vidéki emberek nagy részének pont úgy nincs fogalma a mezőgazdaságról, ahogy egy városinak.Szóval nem, a vidéki ember nem halna éhen még egy technológiai összeomlás esetén sem. Ső én megkockáztatom, hogy még a magyar városi lakosság sem. Csak annyi történne, hogy jóval több ember kellene ismét a mezőgazdaságba.
Tudom, mert három unokatesóm nőtt fel falun. Fogalmunk sincs a háztájizásról sem, mert nem kellett már.
A disznóvágáson részt vettünk tesókkal és velük is egyes részfeladatokban, de összességében nem tudnánk megcsinálni.
Nem értem azt, hogy egyesek fejében miért él az a tévképzet, hogy ma a vidéki lakosság nagy részének BÁRMI fogalma lenne arról, hogy mit és hogyan kell csinálni. Főleg úgy, ha az általuk elképzelt esetben már gépesítés sincs.
A kút árammal megy, ha meg aggregátorod akkor benzinnel. Azok nem a semmiből jönnek.Igen, a víz vidéken is főleg a vízhálózatból jön, de ez nem jelenti azt, hogy nem iható a fúrott kútból a víz. Én az Alföldön lakom, szomszédom pl. bevizsgáltatta a fúrott kút vizét, iható. Nekem is van fúrott kutam, gondolkoztam is, hogy bevezetem legalább a fürdőszobába. Ez a 25 méterre süllyedt a talajvíz azért nem hiszem, hogy olyan gyakori eset. Ásott kutam is van az udvaron, abban a szokásos 2-3 méterről 5-6 méterre süllyedt idén nyáron.
A mennyire van szüksége a vidéknek a városra és fordítva témához: a város a vidékről szerzi be a létszükségleteit, a vidék a városból szerzi be a kényelmi szolgáltatásait és termékeket.
Az valódi önellátó lét egy illúzió. Az országos infrán lógsz, némi időkéséssel. Ha az eltűnik, akkor ez is el fog. Csak kicsit később.
Nem, hanem sokkal magasabb komfortérzetű lakókörnyeztre vágyunk.A szülőfalumban 100 éve még gyakorlatilag szinte mindent előállítottak amire szüksége volt az embereknek a napi megélhetéshez. Élelmet, ruházatot, szerszámokat mindent elő tudtak állítani. Néhány termékre volt csak szükség, mint pl. fémekre a kovácsműhelyeknek, üvegre, stb.
Tatám úgy építette a házat, hogy kiment a hegyre és hozta az alaphoz való követ, kavicsot homokot a folyóból, a falhoz a vályogot ő verte, habarcs helyett pedig agyagot használt a falazáshoz. Kb. csak a cserepet és ablakokat vette, amit nem állítottak elő helyben. Persze, ma már nem élünk így, mert lusták vagyunk.
Meg mivel az egész világ átalakult, a népsűrűség is más. Ez lehetetlen. Ez csak afféle romantika a múlt felé.
És itt sem látod a fától az erdőt. A nyervasat a falusi kis kovács szerinted honnan vette? Magának bányászta talán?
Magyarország hogyan húzna fel bármennyi atomerőművet? A nem nuki főelemek gyártása sem megoldott itthon.Ma már kevesen akarnak napi 14 kemény fizikai órát dolgozni. De ez nem azt jelenti, hogy nem ez lenne ismét, ha arra lenne rászorulva az ember. De mint mondtam, nem hiszek az ilyen forgatókönyvekben. Akármilyen hiány is lesz a fosszilis energiahordozókban, Európának megvan a tudása, hogy túléljen. Ott van az atomenergia, Magyarország pl. felhúzna még 2 max. 3 atomerőművet és kiválthatná a gázfűtést villamos energiával. A közlekedést szintén ki lehet már elektromos árammal váltani. Ehhez csak az Európát elároló zöldeket kellene elhajtani a francba.
Paks 1 reaktortartálya csehszlovák volt. (Pontosabb cseh.) Magyarország önállóan SEMMILYEN erőművet nem képes építeni. A cuculizmusban sem tudott.
Elég csak bemenni bármelyik régi erőműbe és láthatod, hogy a generátor honnan jöt, a gőzturbinát ki csinálta stb.
Az utolsó mondattal részben egyetértek. A nap és szélenergia nem ördögtől való. Csak nem úgy kellett volna használni, ahogy erőltetik.