Hitelezési csalafintaságok II.
Az amerikai hitel kihelyezési "próbálkozásom" Ukrajnába, ahogy itt egy előző posztban írtam, mintegy 10 évvel ezelőtt történt, ahogy ebben a topikban fentebb írtam.
Most 20 évvel ezelőtti, általam átélt, 20 évnél régebbi esetekről fogok írni, kiragadom a legérdekesebbeket, lehet hogy ma is aktuális a téma egyeseknek, okulásképp:
A szereplőkre csak utalok, nem kell f@sni úgyis elévült )
Vagy 25 éve, nagykereskedelmi cégemmel elértem az éves 1 milliárdos pénzügyi forgalmat. Ez nem csak az adóbevallásomból, hanem a banki pénzforgalmi adataimból is kiderültek.
Ennek egyenes következménye az volt, hogy Bankoktól kezdve különböző befektetési társaságoktól sorozatos ajánlatokat kezdtem kapni, 1 hónap alatt több megkereséssel, mint azelőtt évek során - összesen.
Tán a bankszámláimat kezelő banki ügyintézők managerek brókerkedtek az ember adataival, 1 milliárdos forgalmi adat elérése után?
Egy februári napon megkeresés kaptam a T. T osztrák tőzsdei brókercégtől, aki 3 magyarországi irodát is magáénak tudhatott, a bécsi tőzsdén működő központi irodájukon kívül. A magyar bróker felajánlotta, hogy a pénzemet náluk fektessem be, nemzetközileg jól tejelő részvényekbe, jutalékra.
Mondtam h én 1 millió USD alatt nem fektetek be, de ennek megfelelő szerződés az elvárásom. Mondta az ügyintéző, hogy ez már túl van az ő kompetenciáján, és a bécsi központból fognak engem telefonon megkeresni ez ügyben.
Valóban, pár nappal később kaptam egy bécsi telefonhívást. A szám alapján is beazonosítható volt a hívás, valamint behallatszott a tőzsdei bérelt irodájukba az akkor működő tőzsde jellegzetes zaja - aláfestésképp,
Mint kiderült, maga a cégvezető hívott fel, enyhe akcentussal bemutatta a cégét, majd egy igen kedvezőnek és jövedelmezőnek tűnő szerződést ajánlott fel Nekem amire faxon szerződés tervezetet valamint gondolkozási időt kértem, és ígértem hogy kedvező döntés esetén jelenkezem. Egy napon belül lefaxolták az eléggé hosszú szerződés tervezetet, azt elolvasva pár napot aludtam is rá, de
mivel nem találtam benne kellő biztosítékokat, hogy a tőkém biztonságban van, a szerződést félretettem, nem érdekelt tovább.
Majd 1 évvel később jött egy meglepetés, mikor
2 nyomozó állított be hozzám és elmondták h nyomozást folytatnak
egy több országra kiterjedt tőzsdei csalás ügyében (T. T. cég ügyében). Elmondtam amit tudtam, és azt is hogy időközben kukáztam a szerződés tervezetüket is.
A Nyomozók elmondták dióhéjban a tényállást, reménykedve hogy még tudok valami adattal szolgálni:
-A cég valóban a bécsi tőzsdén bérelt fő ügyintézői irodát
- 3 magyarországi fióktelepük volt, negyedévente a legkevesebb üzletet hozó embereket kirúgták, állandóan újakat vettek fel
- Addig a rendőrök mintegy 800 milliós kárról tudtak, de sejtésük szerint sokan letagadták a befektetésüket (kb 3 milliárd)
Most jön az Agatha Cristie regénybe illő fordulat, hogyan tudott a prosperáló vállalkozás 1 pillanat alatt megbukni?:
Minden jelentősebb befektetőnek járt egy személyi bróker, aki rendszeresen, mindíg tanácsot adott mit kell eladni - és venni helyette.
Az egyik magyar befektető felhívta a kijelölt brókerét, és a részvények New Yorki tőzsdei mozgása felől érdeklődött. A bróker részletesen válaszolt, és javaslatokat tett. Az ügyfél letette a telefont, és egy perc múlva a homlokára csapott:
Én Barom, hiszen az amerikai Hálaadás Ünnepe van, ott most a tőzsde zárva!! Félrebeszél a bróker - broki..
Egyből a rendőrségre ment. A rendőrök hamar megállapították, hogy a főnöknek van egy magyar barátnője együtt dolgoznak. A beszerzett soproni címre kiküldtek 2 nyomozót a nőt begyűjteni, viszont
nem volt személyleírásuk róla.
A megadott címen belépve a lépcsőházban, egy nő mellett mentek el akin napszemüveg, nagy kalap hosszú kabát volt.. gyanútlanul mentek tovább az emeleti cím felé, mikor furcsa dolog történik:
Hallják, hogy a nő magas sarkú cipője az utcán úgy elkezd kopogni mint egy gépfegyver.. Utána szaladtak, elfogták, és a kézi táskából előkerült egy CD lemez ahol mintegy 10 000 tehetősebb magyar személy adatait találták meg - az enyémmel együtt.
Így kerültem a magyar rendőrség látóterébe.
Az elfogott személyek közül érdekes módon néhány az Atrium Hyatt szállóba lett "előzetesbe" elszállásolva, későbbi sorsuk ismeretlen, minden fellelhető adat eltűnt róluk pár hónappal később