Hja! Ha a keresztapáddal csináltatod, meg lopod hozzá az anyagot. Egy minőségi 15l-es diszperziós vödör 12-13.000Ft.Szőnyeg felszedés, aljzat, laminált padló, glettelés, festés, anyaggal kb. bruttó 350.000 ft.
Most használtam el 3 vödröt egy 59nm-es tetőtéri lakás tisztasági kifestésére - egyszer végigkenve.
Laminált parketta: Ha 4000/nm-ből kihozod, akkor igencsak pronyó verziót vettél. 15% ráhagyással, meg egész dobozra kiegészítve csak a parketta 110-120.000Ft 24nm-re! Ebben még nincs szegőléc (1500-2000ft/240cm-es szál), meg alátöltés (1-2000Ft/nm). És még nincs lerakva!
Ne hülyéskedjünk már! Még az első lakásunkba vettem - 16 éve - egy 180x200cm-es franciaágyba matracot megközelítőleg 100.000-ért! És abban még nincs benne az ágykeret, meg az ágyrács. Meg ugye a tűzhely. 16 éve!!!! Most egy 80x200-es közepes komfortú kerül kb. ennyibe. Mármint csak a matrac!Ágy, gáztűzhely csere, összesen bruttó 200.000 ft.
Ember! 2,5 évvel ezelőtt kaptam egy átlagosnál picit nagyobb családi ház átvezetékelésére (tényleg semmi különleges) 1M (írd és mond 1db egyes ás 6db 0!!!) Ft-os árajánlatot! Nem az egész melóra! Ennyi csak a munkadíj lett volna. Ehhez még mellé tettek volna egy előzetes tervek szerinti 490.000Ft-os anyagköltséget. Persze elhajtottam a csávót az anyukájába (az őt hozó fővállalkozó kivitelezővel együtt), de nagyon jól mutatja, hogy mennyire el voltak kapatva az építőiparban dolgozó mesterek az utóbbi időben. (Nyilván nem akarta elvállalni, csak benyögött egy szép kerek számot, hogy ha hülye vagyok, és elvállalom, akkor legalább megkopaszt. Utólag a fővállalkozó ezt a teóriámat meg is erősítette)
Ugyan ennek a lakásnak a kifestése (glettelés, csiszolás, festés) lett volna 1,5M! Csak a fal! Amikor felakadt a szemem ezt meglátva, gondolkoztam, hogy vidékről felhozatok egy ajánlott ezermestert. Bentlakással 2-3 hét alatt egyedül megoldja.... Aztán kiderült, hogy neki is kb. annyiba lett volna.
De ugyan abból a vidéki nagyvárosból jött az infó, hogy egy másfél szobás panellakást 700.000-ért festettek ki.
Attól, hogy te ügyeskedve rendberaktál kiadásra (nem magadnak!) egy lakást, az nem fedi le a Magyar ingatlanpiac lakásainak felújítási igényét, de pláne nem tekinthető még csak releváns átlagköltségnek sem.