Meg 3.60 a kenyér és a jómunkás Kádár elvtárs államiban lakott, nem ám saját harácsolt házban...
VAJON MIBŐL TÁPLÁLKOZIK A KÁDÁRI NOSZTALGIA, TÉNYLEG JOBBAN ÉLTÜNK AKKOR?
A kádári nosztalgia szerintem nem az árakról szól - eleve az árarányok teljesen mások voltak, meg az életszínvonalról - rengeteg dolog dotálva volt, hanem a létbiztonságról.
Garantált munkahelyek (közveszélyes munkakerülés), korengedményes nyugdíjak, könnyen megkapható rokkantsági nyugdíj, kiépítettebb egészségügy (ehhez meg hozzá kell tenni, hogy azóta viszont komoly technológiai forradalom zajlott le; pl. magam is kipróbálhattam egészségügyben dolgozó gkv- ként egy bemutatón- természetesen nem élesben - a da Vinci Xi robotsebészt)
és kiépítettebb szociális háló.
Régi képeken (Fortepan, vagy pl itt:
A cikkben szereplő fotókat látva olyan érzése támadhat az ember fiának, mintha már egy teljesen más városban élne. Pedig ez is Miskolc.
miskolcadhatott.hu
Akár makettvárosnak is nevezhetnénk Miskolcot a nyolcvanas években. Fotókon mutatjuk be a város különböző helyszíneit. Így éltünk ekkor.
miskolcadhatott.hu
...látszik, hogy nem volt gazdagság.
De nagyon-nagyon hülyének kellett ahhoz lenni, hogy valaki nincstelenné váljon,
Még a masszív alkoholisták is tudták finanszírozni a függőségüket.
Ja; meg mellesleg simán elbírta egy család azt, hogy egy keresős legyen.
Apa dolgozott, anya meg otthon volt a gyerekekkel, a háztájival.
Ma próbálj meg egy keresetből megélni.
Szerintem akik a szocializmusban szocializálódtak, azok ezt a létbiztonságot, kiszámíthatóságot hiányolják és szenvedik meg a tudat alatt mindig ott lappangó rettegést, hogy pl. elég egy gyermektelen házasságból válás, hozzá egy agyvérzés s véged, mint a botnak.
Ugyanis a harminchárom év politikai elitje senkit nem hagy az út szélén -
- hanem belerugdossa az árokba.