Félig off bocs.
Éltél huzamosabb ideig külföldön?
Ez a nálunk negyedébe kerül az élet egy nagy büdös hazugság!
Drágább az élet nyugaton? Igen! Négyszeresével? Nem! Az igazság valahol 1,3 és 2 között van attól függően, hogy hol nézzük.
Vegyük példának Hollandiát, mert azzal van a legszélesebb körű tapasztalatom, ráadásul nem is a legolcsóbb nyugati ország.
Minimálbér 1635 euró. 900 körül kapsz egy 50 négyzetméteres lakást rezsivel. Kisebb lakások mondjuk ilyen 35 négyzetméter körül 700 eurótól, 20 négyzetméteres szoba 300 eurótól. Ha odafigyelsz és Aldiba, Lidlbe, Jumboba, piacra jársz vásárolni nem jelentősen drágább mint itthon.
Fél liter Heineken áruházban 1,15 euró, kocsmában csapolva 4,5 euró.
Elég gyakori a 2+1 for free akció, de normális kiszerelésben nem ilyen hülye amerikai módon. Mondjuk 295 grammos húsból, ha veszel kettőt akkor kapsz egyet ingyen. 3 tálca csíkozott csirkecici így 10,5 euró helyett csak 7 euró. Tescoban most vettem, egy kilót, egészben 2000 Huf. Vagy egy 200 grammos mogyorókrémből ha veszel kettőt kapsz mellé még egyet. 3 darab 6 euró helyett csak 4. Tesco saját márkás 400 grammos kiszerelésben 670 huf. Vagy a második darabot viheted féláron is egy gyakori akció.
Dübörög a vegán kultusz, zöldség gyümölcs olcsóbb mint itthon, nagyobb a választék is, igaz szerintem a prémium darabok sem érik el a magyar piacon szezonban kapható átlagot sem. Viszont télen is meg tudsz venni egy kiló paradicsomot mert nem 1300 forint és mellé szemét.
Hal olcsó, sok van belőle, nem csak az iszapízű zsíros pontyot ismerik.
Tömegközlekedés olcsó és jól átgondolt. Annyit fizetsz amennyit használod. Felszállásnál lehúzod a kis kártyádat, leszállásnál is. Télen nincs hideg, nyáron nincs meleg a biciklis utak kitűnőek és mindenhol vannak. Mondjuk szerintem a sokak által istenített klasszikus holland bicikli egy fostalicska, de nagyon népszerű a mai napig. Hegy nincs, nagyon domb se, egy trekking bringával nagyon jól el lehet lenni.
Mi mikor kint éltünk ketten félre tudtunk tenni közel annyit, mint amennyi itthon a kettőnk fizetése volt. ~3400 euró jött be egy hónapban, lakhatásra, telefonra, netre elment 1000. Evésre, szórakozásra, biztosításra, utazásra 1200-1400 euró, úgy, hogy azért felfedeztük az országot, néha átvonatoztunk Belgiumba, Franciaországba. 800-1200 euró között el tudtunk tenni minden hónapban. Szar konyhai munkát végeztünk, mert nem beszél egyikünk sem hollandul. Angol mindkettőnknek megy, kint beszéli szinte mindenki, de ha megy a holland sokkal jobbak a lehetőségeid. Fejvadász (munkaközvetítő) cégeket kerülni kell, mert minden szarra lehúznak.
Nyilván ehhez az kell, hogy az ember főzzön otthon, eljárjon piacra, 2-3 különböző boltba, felvegye a nagyobb áruházban vásárolt pulcsit, a bringáján maga cserélje a lyukas gumit.
Mikor kimentünk egyik srác kérdezte, hogy mennyit kerestünk otthon. Mondom én olyan 600 euró környékén a bébi meg 500 alatt picivel, de ez egész jónak számít mert az átlag olyan 350-400 körül van. Ekkor még olyan 280 forint körül volt az euró.
Oké de mennyibe kerül az élet jött a kérdés. Mondom albérletre elköltöttünk egy hónapban 180 eurót erre jött még átlag 100 euró rezsi. Itt már rögtön kijött a kulturális különbség, neki furcsa volt, hogy a bérleti díjban nincs benne a rezsi. Egy kiló kenyér 0.9 euró egy liter benzin 1,4, egy új városi kisautó 13 000 euró egy kertes ház 100 000 euró.
Náluk ekkor volt a 40 órás minimálbér 1415 euró. Szerintem a srác ekkor jött rá, hogy ő azért nem rossz helyre született.
A szolgáltatások ára magas, de nem is áfacsaló, zsebbefizető, megoldjuk okosba figurák viszik az éttermet vagy a műkörmöst.
Az ingatlan vételára ott is komoly feszültségeket okoz. Hágában ami egy közepesen drága városnak számít egy 80 négyzetméteres, régi szociális sorházban lévő felújított lakás pöttöm előkertel 250 000 euró.
Az autó fenntartása nagyon durva, gyakorlatilag egy komolyabb motorral szerelt autó luxuscikknek számít.