S
speziale
Guest
Nem akarom elrontani az össznépi állami támogatás ekézést, de szerintem már leírtam párszor, hogy az EU-s hőszigetelési szabvány szigorítása miatt (passzív ház) 30%-ot drágult egy ház építési költsége.
E mellet azt is vegyétek figyelembe, hogy állami pénz nélkül kevesebben tudnák megfizetni ezt az összeget, mert a melósok elég jelentős része elment nyugatra melózni. Nekem is dolgoznak volt embereim Ausztriában.
Ha nem keresnének otthon annyit amennyit, tized ennyien nem melóznának itthon. Nagy építkezéseken így is sok a román meg az ukrán, mert a magyart már nem akarják megfizetni.
Abba meg már bele se megyek, hogy hosszú távon milyen káros lenne az, ha nem fejlődne a hazai lakás állomány.
A CSOK és a többi támogatás nem piac torzító tényező, hanem létszükség!
Aki szerint itthon drága az ingatlan az nézzen körül tőlünk nyugatra. De akár Budapest-Pozsony-Prága összehasonlítás se ördögtől való. Meg fogtok lepődni....
1) mostanra Bp-en a jövedelem arányos nm ár eléri de inkább meghaladja a többi régiós főváros mutatóját
2) az állítosáddal szemben a gyakorlat a következő: mi konkrétan tavaly tavasszal már eléggé költözni akartunk..az ugye nem sokkal a babváró bevezetése meg a CSOK megnövelése után volt...Bp és agglomerációban néztünk családi vagy ikerházat...a helyzet az, hogy kb. 2-3 hónap alatt 10+ milliót emeltek az árakon...és közben az összes ingatlanos és építőipari vállalkozó akivel találkoztunk /tárgyaltunk új autóval jött, éppen építkezett és akkora óra fityegett a kezükön, hogy Kiss Jenő is bicepszezhetett volna velük...
jegeltük is a projektet...egyébként az EU-s szigorítás az ha jól tudom most lép életbe...szóval az elmúlt évek őrült áremelkedését aligha lehet ezzel magyarázni
3) egy ilyen családi/ikerház esetében a munkaköltség max 25%....viszont a rengeteg támogatás jól eldurrantotta a költségszerkezet 75%-át
4) azért lehetne ám az építőiparban is modernizálni; totál röhejesnek tartom, hogy ezeken az építkezéseken még mindig habarcsos falazás meg kézi vakolás megy...